Nunspeet houdt stil protest na aanslag in Parijs


Veel Nunspeters hielden een stil protest naar aanleiding van de aanslag in Parijs.
Op de Markt kwam men samen en toonde zich betrokken bij de slachtoffers van de aanslag. Burgemeester Van Hemmen hield een toespraak

De toespraak is hier te lezen:

Toespraak stil protest Nunspeet na aanslag Parijs

Dames en heren,

In de gemeente Nunspeet zijn we het niet gewoon om de straat op te gaan en om te gaan demonstreren.
Het past denk ik een beetje in de aard van de Nunspeters.

Maar vanavond staan we hier toch met een grote groep mensen. Mensen die het niet accepteren dat het recht op vrije meningsuiting geweld wordt aangedaan. Ook fijn dat er vanavond vertegenwoordigers van de pers en de politie aanwezig zijn.

We zijn verontwaardigd. Met elkaar willen we een signaal afgeven. Een krachtig signaal dat wij staan voor onze vrijheid.

Een aanslag op een cartoonist/journalist is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. En dat is een aanslag op de vrijheid, en dus op ons allemaal.
Daarnaast was het in Parijs ook een aanslag op de politie. Mensen die dag en nacht in touw zijn voor onze vrijheid.

We zijn woedend. Journalisten en politieagenten zijn juist mensen die in onze samenleving pal staan voor onze vrijheden.

Iedere aanslag is vreselijk. Maar deze aanslag raakt ook nog eens een fundamenteel grondrecht, het recht op vrije meningsuiting. En de persvrijheid. Dat accepteren we niet.

Het recht op vrijheid van meningsuiting is een van de bekendste mensenrechten. Dit grondrecht om in vrijheid een mening te kunnen vormen en deze ook in vrijheid te kunnen uiten en kenbaar te maken moeten we koesteren. Een levendige uitwisseling van meningen, opvattingen en ideeen hoort
daarbij. Met daarbij vanzelfsprekend respect voor de gevoelens van anderen.

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn absolute voorwaarden voor een goed functionerende democratische samenleving. Daarom is het een inktzwarte dag voor de democratie.

In onze gedachten zijn wij nu in een moment van stilte bij de nabestaanden van de slachtoffers van deze terroristische daad en staan we stil bij het grote belang van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

(stilte)

Ik dank u voor uw aanwezigheid en betrokkenheid. Laten we nu huiswaarts keren in het besef dat we met elkaar een signaal hebben afgegeven. Een belangrijk signaal dat we niet accepteren dat onze vrijheid geweld wordt aangedaan.

Ik dank u wel.