Vooraanstaande sprekers over actuele vodselinnovaties


Gepubliceerd op
8 januari 2015

Door
Wageningen UR

De tentoonstelling FOODTOPIA, vanaf 6 februari te zien in Museum Boerhaave in Leiden, biedt inzicht in een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Prof. Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR is gastconservator van FOODTPOIA.
In de bijbehorende lezingenreeks belichten zes vooraanstaande experts op het gebied van voeding, levensmiddelentechnologie, milieu, ethiek en cultuurgeschiedenis verschillende aspecten.

Controleer uw cookie-instellingen

De spits wordt afgebeten door Prof. dr. Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht. Zijn team maakte de kweekburger die nu onderdeel van de collectie van Museum Boerhaave is. Hij spreekt op woensdag 11 februari over deze innovatie en over de (on)mogelijkheden voor de
toekomst.

De lezingenreeks is een samenwerking tussen Studium Generale, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en Museum Boerhaave. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij brengt op 6 februari een FOODTOPIA-cahier uit, met onder meer interviews met de sprekers.

Woensdag 11 februari, 15.30 uur

Een alternatieve manier om vlees te maken
Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht
Over de kweekburger in Museum Boerhaave, een eerste prototype om vlees te kweken uit stamcellen.

Woensdag 18 februari, 15.30 uur

Het voedsellabyrint

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam
Over werkelijke oorzaken van ongezond eetgedrag en de (tegenstrijdige) informatie over gezond worden en gezond blijven.

Woensdag 25 februari, 15.30 uur

Onze haat-liefdeverhouding met vlees
Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte, Wageningen UR
Over de ambivalentie onder vleeseters, de invloed op de vleesconsumptie en opties voor de toekomst.

Woensdag 4 maart, 15.30 uur

Duurzame voeding
Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar Milieukunde, Universiteit van Amsterdam
Over het bevorderen van duurzaamheid, waaronder ook het benutten van door de mens uitgescheiden en afgedankte nutrienten voor de landbouw.

Woensdag 11 maart, 15.30 uur

De uitvinding van de Belgische keuken
Peter Scholliers, hoogleraar Contemporaine Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel
Over eetcultuur en identiteitsconstructie, met de uitvinding van de Belgische keuken rond 1900 als boeiend studieobject

Woensdag 18 maart, 15.30 uur

Technologie tegen voedselschaarste
Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde, Wageningen UR
Over nog slimmere voedseltechnologieen, die geen water of chemicalien - en nauwelijks energie - nodig hebben

Over de tentoonstelling FOODTOPIA

FOODTOPIA trakteert de bezoeker op een bloemlezing uit een eeuw voedselinnovaties in Nederland, van margarine tot de kweekburger. Prof. Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel, toont als gastconservator haar
persoonlijke top 10 van spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst, die de mondiale voedselcrisis moeten bezweren.

Over het museum

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.

Museum Boerhaave, FOODTOPIA

* drs. B (Bouke) de Vos
Contactpersoon drs. B (Bouke) de Vos
Contactformulier

Wageningen UR

Wageningen UR (University & Research centre) werkt binnen het domein gezonde voeding en leefomgeving aan de kwaliteit van leven

* `Streven naar duurzame logistiek is als bouwen van kathedraal' `Streven naar duurzame logistiek is als bouwen van kathedraal'
* Moocs Wageningen University Wereldwijde belangstelling voor online colleges - MOOC's - van Wageningen University
* Kampioen speurneus: hond of insect? Lezing: Kampioen speurneus: hond of insect?

Meer nieuws



Tentoonstelling FOODTOPIA