Vooraanstaande sprekers over actuele vodselinnovaties
Gepubliceerd op
8 januari 2015
Door
Wageningen UR
De tentoonstelling FOODTOPIA, vanaf 6 februari te zien in Museum Boerhaave in Leiden, biedt inzicht in een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Prof. Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR is gastconservator van FOODTPOIA.
In de bijbehorende lezingenreeks belichten zes vooraanstaande experts op het gebied van voeding, levensmiddelentechnologie, milieu, ethiek en cultuurgeschiedenis verschillende aspecten.
Controleer uw cookie-instellingen
De spits wordt afgebeten door Prof. dr. Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht. Zijn team maakte de kweekburger die nu onderdeel van de collectie van Museum Boerhaave is. Hij spreekt op woensdag 11 februari over deze innovatie en over de (on)mogelijkheden voor de
toekomst.
De lezingenreeks is een samenwerking tussen Studium Generale, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en Museum Boerhaave. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij brengt op 6 februari een FOODTOPIA-cahier uit, met onder meer interviews met de sprekers.
Woensdag 11 februari, 15.30 uur
Een alternatieve manier om vlees te maken
Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht
Over de kweekburger in Museum Boerhaave, een eerste prototype om vlees te kweken uit stamcellen.
Woensdag 18 februari, 15.30 uur
Het voedsellabyrint
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam
Over werkelijke oorzaken van ongezond eetgedrag en de (tegenstrijdige) informatie over gezond worden en gezond blijven.
Woensdag 25 februari, 15.30 uur
Onze haat-liefdeverhouding met vlees
Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte, Wageningen UR
Over de ambivalentie onder vleeseters, de invloed op de vleesconsumptie en opties voor de toekomst.
Woensdag 4 maart, 15.30 uur
Duurzame voeding
Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar Milieukunde, Universiteit van Amsterdam
Over het bevorderen van duurzaamheid, waaronder ook het benutten van door de mens uitgescheiden en afgedankte nutrienten voor de landbouw.
Woensdag 11 maart, 15.30 uur
De uitvinding van de Belgische keuken
Peter Scholliers, hoogleraar Contemporaine Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel
Over eetcultuur en identiteitsconstructie, met de uitvinding van de Belgische keuken rond 1900 als boeiend studieobject
Woensdag 18 maart, 15.30 uur
Technologie tegen voedselschaarste
Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde, Wageningen UR
Over nog slimmere voedseltechnologieen, die geen water of chemicalien - en nauwelijks energie - nodig hebben
Over de tentoonstelling FOODTOPIA
FOODTOPIA trakteert de bezoeker op een bloemlezing uit een eeuw voedselinnovaties in Nederland, van margarine tot de kweekburger. Prof. Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel, toont als gastconservator haar
persoonlijke top 10 van spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst, die de mondiale voedselcrisis moeten bezweren.
Over het museum
Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.
Museum Boerhaave, FOODTOPIA
* drs. B (Bouke) de Vos
Contactpersoon drs. B (Bouke) de Vos
Contactformulier
Wageningen UR
Wageningen UR (University & Research centre) werkt binnen het domein gezonde voeding en leefomgeving aan de kwaliteit van leven
* `Streven naar duurzame logistiek is als bouwen van kathedraal' `Streven naar duurzame logistiek is als bouwen van kathedraal'
* Moocs Wageningen University Wereldwijde belangstelling voor online colleges - MOOC's - van Wageningen University
* Kampioen speurneus: hond of insect? Lezing: Kampioen speurneus: hond of insect?
Meer nieuws
Tentoonstelling FOODTOPIA