Vijftig jaar emigratie uit Turkije naar Nederland
Wie is meest invloedrijke Turkse Nederlander?
AMSTERDAM, 20150106 -- Het is vijftig jaar geleden dat de eerste migranten van Turkse afkomst naar Nederland kwamen. Inmiddels maken Turkse Nederlanders een onlosmakelijk onderdeel uit van de Nederlandse samenleving. Op woensdag 7 januari wordt de meest invloedrijke Nederlander van Turkse origine verkozen uit een groep van vijftig invloedrijke Turkse Nederlanders. De lijst is geaccordeerd door de jury, bestaande uit juryvoorzitter Wim Pijbes (hoofddirecteur Rijksmuseum), Maritza Russel (directeur EZVN), Frans Jennekens (hoofd diversiteit NTR), Eva Hukshorn ( partner Efactor) en James Veenhoff (directeur Fronteer strategy). De verkiezing is een initiatief van Yesim Candan, auteur van het boek ‘Nederland, word wakker!’.
Vijftig jaar geleden zijn Turkse mannen en vrouwen vertrokken uit Turkije om een tijdelijke bestaan op te bouwen in Nederland. Hun grootste opoffering was hun families achter te laten in hun moederland. Deze eerste generatie mannen en vrouwen heeft hun bestaan in Nederland opgebouwd met bloed, zweet en tranen. Zelf zijn zij vaak onder aan de maatschappelijke ladder begonnen. Hun dochters en zonen zijn inmiddels opgeklommen tot invloedrijke ‘tweede generatie’ Turkse Nederlanders. Invloedrijk door hun netwerkpositie en bestuursfuncties.
Het Rijksmuseum besteedt in de vaste presentatie aandacht aan de geschiedenis van de Turkse cultuur. Het museum bezit een bijzondere collectie schilderijen uit het bezit van ambassadeur Cornelis Calkoen (1696-1764) door hem bijeen gebracht in Istanbul in de achttiende eeuw. Zijn unieke verzameling ‘Turkse schilderijen’ bestaat in totaal uit 65 schilderijen van de schilder J.B. Vanmour en zijn atelier. Gezamenlijk geven de schilderijen een prachtige indruk van het rijke Ottomaanse leven in die tijd: picknicks langs de Bosphorus, kleurrijke interieurs, het paleis van de sultan of het uitzicht vanuit de ambassade. Sinds de heropening van het museum is de complete verzameling te zien in een apart Turks kabinet dat deel uitmaakt van de presentatie over de achttiende eeuw.
Alle 50 genomineerden worden gepresenteerd in het Rijksmuseum op woensdag 7 januari om 16 uur. Daarnaast wordt de winnaar bekend gemaakt door Wim Pijbes. Harry Starren, voorzitter van de federatie Nederlandse creatieve industrie en oud-directeur van De Baak, presenteert de verkiezing. De winnaar krijgt een geschenk van kunstenares Monica van Rijn genaamd: “connected”.