EU-India Strategic Research Agenda (SRA) gepubliceerd
Gepubliceerd op: 6 januari 2015 | Gewijzigd op: 6 januari 2015
Het SAHYOG-project publiceerde in december 2014 de EU-India Strategic Research Agenda (SRA). Deze agenda bevat een gedeelde visie voor de EU en India op de laatste ontwikkelingen in de bio-based economie en het onderzoek dat daarbij nodig is.
De SRA is gebaseerd op een zorgvuldige evaluatie van de beschikbaarheid van biomassa en biomassareststromen en op bestaande onderzoeksprojecten en -programma's in India en in Europa. Het document definieert de specifieke behoeften, wetenschappelijke expertise, onderzoekstools en de dimensie van demonstratieprojecten en pilots die nodig zijn voor een toekomstige, duurzame bio-based economy.
De SRA is ontwikkeld in het kader van het SAHYOG project, in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van grote onderzoeksorganisaties en energie agentschappen in India en Europa. Daarbij zijn ook beleidsmakers en toonaangevende industriele bedrijven geraadpleegd door middel van stakeholder workshops en een enquete. Hierdoor konden de aanbevelingen van de SRA nog verder worden aangescherpt en kon een Roadmap worden opgesteld voor onderzoekssamenwerking tussen India en de EU voor de komende jaren.
Waardeketen bio-based economie
De SRA volgt de hele waardeketen van a) biomassaproductie tot b) bioraffinage en conversie en c) markttoepassingen. Voor elke onderdeel van de waardeketen zijn de huidige stand van zaken en de strategische onderzoeksbehoeften beschreven voor een efficiente samenwerking tussen India en de EU. Dit heeft een aantal aanbevelingen opgeleverd voor de bio-based economie en voor verdere samenwerking tussen India en Europa. Deze aanbevelingen focussen op biomassa en biomassareststromen, conversietechnologieen, bioraffinage systemen als ook markten, producten en beleid.
Biomassa
Op het gebied van biomassa en bio-waste resources zijn er behoorlijk grote verschillen tussen India en Europa geidentificeerd. In Europa is bosbouw de belangrijkste bron van biomassa, gevolgd door huishoudelijk en industrieel organisch afval, rioolslib en residuen uit de graanindustrie. In India is biomassa vooral beschikbaar in de vorm van huishoudelijke-, industriele organische en bioafbreekbare afvalfracties en residuen uit de graanindustrie. Dit laatste is toe te schrijven aan de belangrijke agrarische sector in India.
Binnen de productie van biomassa zijn de belangrijkste onderzoeksterreinen voor samenwerking het ontwikkelen van uniforme databases voor biomassabronnen, geintensifieerde (biomassa-)productie, inzameling, scheiding en behandeling van reststromen en duurzame productiesystemen voor algen.
Omzetting van biomassa
Op het gebied van conversietechnologieen en bioraffinagesystemen zijn de raffinage van lignocellulose, anaerobe vergisting en demonstratie van bioraffinageconcepten benoemd als de belangrijkste onderzoeksgebieden. Specifieke onderzoeksactiviteiten die interessant zijn voor India en de EU omvatten het ontwikkelen van enzymen, micro-organismen en procesapparauur, verbeteringen in de efficientie van anaerobevergisting, thermische conversie door vergassing en pyrolyse en het ontwikkelen van full bio-based value chains voor de productie van energie en chemicalien.
Bij markten, producten en beleid zijn voedselzekerheid (uitsluiting van gebruik van voedselgewassen voor de productie van energie) en energieproductie uit biomassa prioriteit nummer 1 in India. In Europa ligt de focus meer op het ontwikkelen van nieuwe markten (bijvoorbeeld voor bio-based chemicalien) binnen een bio-based economy.
Gezamenlijke aanpak India en Europa
Beiden continenten onderkennen het belang van de valorisatie van biomassa en biomassareststromenen een geintegreerde bioraffinage-aanpak in de toekomst. Mogelijke activiteiten om samen op te pakken zijn het ontwikkelen van een politiek kader dat een wereldwijde bio-based economy stimuleert, het uitbreiden van kwaliteitseisen voor bio-based producten doelgerichte publieke voorlichtingscampagnes en onderwijs initiatieven voor onderzoekers en ingenieurs.
India en Europa kunnen efficienter en effectiever onderzoek uitvoeren en de bio-based economie verbeteren door gebruik te maken van hun specifieke sterke eigenschappen.
Financiering van deze samenwerkingsprogramma's kan via de bestaande programma's in India en Europa (Horizon2020), op vergelijkbare wijze als nu binnen Europa met ERANET en Cofund.
SAHYOG
SAHYOG is gestart in december 2011. De Europese Commissie ondersteunt het programma binnen het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en TechnologischeOntwikkeling (FP7). Vanuit India ondersteunt het Department of Biotechnology (DBT) van het Indiase Ministerie van Wetenschap en Technologie het programma.
Er zijn 13 partners uit Europa en India in de samenwerking betrokken: ENEA (Italie, cooerdinator), TERI (cooerdinator India), ARTI (India), CSIR (India), DLR (Duitsland), GP Pant Universiteit (India), Jawaharlal Nehru Universiteit (India), NTUA (Griekenland), RVO (Nederland), Tezpur Universiteit (India), VITO (Belgie), Universiteit van Wageningen (Nederland) en WIP (Duitsland). Het hoofddoel van SAHYOG was om vooraanstaande organisaties binnen Europa en India op het gebied van onderzoek, biomassaproductie en biomassaconversie samen te brengen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rebecca van Leeuwen (rebecca.vanleeuwen@rvo.nl) of Kees Kwant (kees.kwant@rvo.nl).