Installateurs helpen klanten aan een groener energielabel
Vanaf 1 januari 2015 ontvangen alle particuliere woningeigenaren een voorlopig energielabel van de rijksoverheid. Veel installateurs grijpen de kans aan om klanten te helpen om energie te besparen.
Vanaf 1 januari 2015 ontvangen alle particuliere woningeigenaren een voorlopig energielabel van de rijksoverheid. Het energielabel geeft een inschatting van hoe energiezuinig een huis is. Veel installateurs grijpen de kans aan om klanten te helpen om energie te besparen en daarmee een groener label te verkrijgen.
Wat verandert er?
* Alle particuliere woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, ontvangen in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Dit is een inschatting van het energielabel, gebaseerd op enkele openbare gegevens, zoals het type woning en het bouwjaar en een inschatting van gemiddeld per type woning genomen maatregelen. * Wanneer een woningeigenaar zijn huis wil verkopen, volstaat een voorlopig energielabel niet. Hij moet dan inloggen met DigiD en zelf een definitief energielabel regelen op www.energielabelvoorwoningen.nl. De eigenaar controleert daarvoor online de gegevens waarop het voorlopige energielabel is gebaseerd, levert waar nodig digitaal bewijs aan en laat een erkend deskundige de gegevens op afstand controleren en goedkeuren. De eigenaar betaalt daarvoor enkele tientallen euro's aan de erkend deskundige. * Per 1 januari 2015 ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport erop toe dat verkopers en verhuurders een definitief energielabel overhandigen. Verkopers/verhuurders riskeren een boete die kan oplopen tot 400 euro, als zij bij de verkoop van de woning geen definitief energielabel overhandigen. * Het verkrijgen van het energielabel is eenvoudiger geworden, waardoor een verkoper het definitieve energielabel snel en vrij gemakkelijk online kan regelen.
De voorlopige en definitieve energielabels zijn sinds 1 januari openbaar via www.zoekuwenergielabel.nl. Ook in commerciele advertenties voor de verkoop van woningen, zoals op woningaanbodwebsites, in etalages en in gedrukte media is vanaf 1 januari a.s. vermelding van de energielabelklasse verplicht.
Wat gaan installateurs doen?
Installateurs zoeken contact met hun klanten om hun woning energiezuiniger te maken en zo een groener energielabel te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door toepassing van een energiezuinige HR 107(combi)ketel, zonnepanelen, warmtepomp, douche-wtw of zonneboiler. Installateurs kunnen klanten ook wijzen op de verplichting van het energielabel bij verkoop of verhuur van hun woning.
Profiteer van de publiciteitscampagne
Vanaf deze week ontvangen alle huiseigenaren een brief vanuit de overheid met daarin het voorlopige energielabel van hun woning. Daarbij ontvangen ze ook een folder met een uitleg over het nieuwe label.
De uitreiking van de energielabels wordt gecombineerd met advertenties in huis-aan-huisbladen. Installateurs kunnen hierop inhaken door in de week waarin de advertentie verschijnt zelf publiciteit te zoeken of ook een advertentie te plaatsen. Klik hier voor de planning van de advertentiecampagne.
Investeren extra aantrekkelijk
Het is voor woningbezitters nu extra aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Tot 1 juli 2015 geldt namelijk nog het lage btw-tarief van 6% op onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. En met de energiebespaarlening profiteren huiseigenaren bovendien van een extra lage rente als zij geld lenen om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een energiezuinige cv-ketel.
+ bekijk de mogelijkheden op de site van de Energiebespaarlening
+ zie ook de voorbeeldbrief voor huizenbezitters en de brochure over het onderwerp