Nieuwjaarsspeech 2015 door burgemeester Anja Thijs-Rademakers
Via de link gaat u naar het Youtubekanaal van gemeente Eersel waar u de nieuwjaarsspeech 2015 kunt luisteren. Ook kunt u de nieuwjaarsspeech op deze pagina rustig nalezen.
Allereerst wil ik u namens het gemeentebestuur een gelukkig en gezond 2015 wensen.
Het begin van het nieuwe jaar is vaak een moment om eens even stil te staan bij de dingen waar we mee bezig zijn. Ik wil samen met u nog eens terugkijken naar 2014 en dan even vooruit blikken naar 2015.
En met die blik in het nieuwe jaar wil ik u deelgenoot maken van de onzekerheid waarin we als gemeente Eersel op dit moment verkeren. Daarin staan we niet alleen, want alle gemeenten in Nederland hebben met die onzekerheid te maken.
2014 is een jaar dat ons bij zal blijven door de vliegramp met de MH17 die Nederland hard heeft getroffen. Wie heeft niet de beelden gezien van de aankomst van al die kisten en vervolgens de lange stoet met lijkwagens richting Hilversum? Nederland was massaal betrokken en liet dit zien.
2014 was ook het jaar waarin we de grote veranderingen in de zorg moesten voorbereiden. Een grote klus waarbij via de media allerlei doemscenario's werden geschilderd. We hebben er als gemeente hard aan gewerkt en er is veel geregeld.
2014 was voor de gemeente Eersel het jaar waarin de MFA Knegsel werd gebouwd, maar ook het jaar waarin met behulp van een groot aantal vrijwilligers, Eersel uitgeroepen werd tot wandelgemeente 2014.
Het is het jaar waarin Wintelre te maken kreeg met een grote brand waarbij de organisatie voor rampenbestrijding in actie moest komen, maar ook het jaar waarin alle moeite werd gedaan om de aanleg van glasvezel in het buitengebied voor elkaar te krijgen.
Een nieuwe gemeenteraad werd in 2014 geinstalleerd en ook een nieuw college ging aan de slag. De berichten over de economie waren nog steeds niet rooskleurig, maar Eersel steeg meer dan 25 plaatsen op de ranglijst van beste economisch presterende gemeenten en behoort daarmee op dit moment tot
de 50 beste gemeenten van Nederland.
We hebben dus een heleboel zaken om met trots op terug te kijken, maar toch is het goed om met twee benen op de grond te blijven staan. Ook de gemeente Eersel is in de afgelopen jaren niet ontkomen aan de bezuinigingen en daar kunnen velen over meepraten.
En nu is 2015 begonnen. 2015 is het jaar waarin we moeten laten zien dat we ondanks de bezuinigingen er toch in slagen een goede zorg en begeleiding te bieden aan mensen die het nodig hebben.
Het is het jaar waarin we aan jeugd met problemen goede ondersteuning moeten bieden om in een zo vroeg mogelijk stadium de problemen op te lossen. Maar dat niet alleen. Ook is `t het jaar waarin mensen met een arbeidshandicap die voorheen werk vonden binnen de WVK, ondergebracht moeten gaan
worden in het normale bedrijfsleven.
Het zijn allemaal nieuwe taken voor onze gemeente, die we samen met de andere Kempengemeenten ten uitvoer gaan brengen. Wij zijn er klaar voor, maar dat wil niet zeggen dat alles meteen foutloos gaat.
Eigenlijk is dat de boodschap die ik vandaag met u wil delen. Er verandert heel veel en er zijn nog veel zaken onzeker. We hebben nieuwe taken, minder geld en een andere benadering. Er ligt ook veel verantwoordelijkheid bij de burger, de participatiemaatschappij noemen we dat.
Maar de vraag is of inwoners actief willen bijdragen aan de samenleving en of ze dat kunnen? En een vraag die daar onmiddellijk op volgt is: Mogen we dat van elkaar wel verwachten? Wordt het niet beleefd als het over de schutting gooien vanuit de overheid? Of is het vooral een groeiproces,
een omslag waarbij we elkaar met vallen en opstaan zullen moeten helpen om de maatschappij op de gewenste manier in te vullen?
Het besef dat er iets is veranderd begint wel door te dringen, maar samen moeten we zoeken naar een goede vorm voor onze hedendaagse maatschappij. Als burgemeester geloof ik dan ook oprecht in de kracht van onze dorpsgemeenschappen. Daar kan veel tot stand komen.
Om bij het laatste aan te sluiten:
De gemeenteraden van de Kempengemeenten zijn gezamenlijk aan tafel gegaan om na te denken over de toekomst. Zij willen onderzoeken op welke manier en waarmee we elkaar kunnen versterken. In januari gaan ze proberen hiervoor een gezamenlijke agenda op te stellen Een mooi initiatief om samen
verdere stappen te kunnen maken. Ergens in geloven is vaak de basis voor succes en het is de start om samen verder te kunnen komen.
In 2015 gaan we ook aan de slag met het opnieuw bekijken en inrichten van ons buitengebied. Wij hopen daar velen van u bij te kunnen betrekken. De agrosector vormt nog steeds een belangrijke economische drager, maar zal alleen kunnen blijven functioneren als er meer aandacht komt voor
duurzaamheid. Ook de gemeente Eersel zal moeten kijken naar het aanwijzen van urgentiegebieden. Tegelijkertijd doen nieuwe economische dragers steeds meer hun intrede in het buitengebied. Met name recreatie en toerisme, maar ons buitengebied kan in de toekomst ook plaats gaan bieden aan
kenniswerkers uit de Brainportregio.
Dit sluit prima aan bij onze toekomstvisie "Kempisch wonen in een wereldregio". De kwaliteiten van onze manier van leven koesteren, het voorzieningenniveau zo goed mogelijk op peil houden, maar ook investeren op die dingen die onze toekomst gemakkelijker kunnen maken, zoals bijvoorbeeld de
diensten via een glasvezelkabel. Profiteren dus van de wereldregio waar we in leven en vooral zelf meedenken over hoe we samen onze toekomst kunnen vormgeven.
Kortom: Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van voorbereiding op de nieuwe taken. Het nieuwe jaar wordt een spannend jaar. Veel veranderingen, veel onzekerheden, maar ook veel kansen. Door samen te blijven geloven in onze eigen kracht kunnen we als gemeente Eersel veel bereiken. Ik
wens u allemaal een mooi 2015.
Anja Thijs-Rademakers
burgemeester