Koenders spreekt op ambassadeursconferentie in Ankara

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag tijdens zijn bezoek aan Turkije uitvoerig gesproken over de veiligheidssituatie in de regio.

Turkije en Nederland delen volgens Koenders een diepe bezorgdheid over de situatie in Irak en Syrie en de opkomst van ISIS. Koenders sprak vanavond op uitnodiging van de Turkse regering op de jaarlijkse ambassadeursconferentie Ankara. De uitnodiging kwam nadat eind vorig jaar ophef ontstond over de integratie van Turkse Nederlanders. Koenders sprak tijdens zijn bezoek onder anderen met minister-president Davutoglu, minister van Buitenlandse Zaken C,avusoglu en de minister van Europese Zaken Bozkir.

`We moeten er voor zorgen dat de inspanningen van de internationale coalitie tegen ISIS Assad niet in de kaart spelen. Zijn regime is verantwoordelijk voor het gruwelijke geweld dat deels heeft geleid tot de uitbreiding van ISIS', aldus Koenders. De minister pleitte voor internationale steun voor de Syrische oppositie. `Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk alleen een politieke oplossing kan leiden tot een uitweg uit de crisis in deze landen.'

Koenders benadrukte dat Turkije een belangrijke factor is in een regio die op veel plekken wankelt en in brand staat. `Het land verdient grote waardering voor de opvang van grote aantallen vluchtelingen uit buurland Syrie, waar de dictator Assad al meer dan drie jaar zijn volk in het verderf stort.' De minister gaf verder aan blij te zijn met de rol die Turkije internationaal speelt op het gebied van terrorismebestrijding, onder meer als co-voorzitter van het Global Counterterrorism Forum, samen met de Verenigde Staten. `Nederland maakt zich grote zorgen over terrorisme, in het bijzonder van Foreign Terrorist Fighters. Dit vraagt om een mondiale aanpak. Ik zie uit naar samenwerking met Turkije op dit gebied.'

In de gesprekken met de bewindslieden benadrukte Koenders dat Nederland zich zorgen maakt over een aantal ontwikkelingen in het land, met name op het gebied van de rechtsstaat en burgerrechten. `In het afgelopen jaar werden de Turkse burgers geconfronteerd met inbreuken op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, met beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media. Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen', aldus de minister.

'Vandaag hebben we daar weer een voorbeeld van kunnen zien met de aanhouding van de Nederlandse journaliste Geerdink. Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel.' Koenders sprak eerder op de dag tijdens een rondetafel met Turkse journalisten en mensenrechtenactivisten over hun zorgen op dit terrein.

De minister sprak in Ankara ook over de integratie van Nederlanders van Turkse afkomst. 'Ons uiteindelijke doel is de verdere integratie van Nederlandse burgers van Turkse komaf. Ik sta open voor een dialoog over ons integratiebeleid, maar hoe je het ook wendt of keert: in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid, daarbij is geen plek voor inmenging van buitenaf'.

Koenders reist morgen verder naar Gaziantep voor een bezoek aan een vluchtelingenkamp waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen. In Turkije leven op dit moment 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen.