Defensie draagt eerste deel marineterrein Amsterdam over
Nieuwsbericht | 05-01-2015 | 15:42
De eerste Defensie-onderdelen verhuizen vandaag vanaf het historische deel naar andere plekken op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Daarmee is openbare toegankelijkheid van het bijzondere terrein in hartje Amsterdam, dat ruim 350 jaar van de Koninklijke Marine was, weer een stap dichterbij.
Militairen oefenen op de appelplaats van het Marine Etablissement Amsterdam voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam in 2014.
Op het historische gedeelte van het terrein (de oude Voorwerf) lag in de Gouden Eeuw de scheepswerf van de Admiraliteit van Amsterdam, de voorloper van de marine. Eeuwenlang lag het militaire terrein achter een dikke muur, maar vanaf 1 april gaat de poort officieel open. De komende maanden worden de toegang, openbare ruimte en beveiliging hiervoor aangepast. Zo is er bijvoorbeeld een hek geplaatst tussen de Voorwerf en het overige deel. Ook betrekken de eerste nieuwe huurders de gebouwen. Het marineterrein wordt ontwikkeld tot onder meer een ontmoetingsplek voor innovatieve bedrijven en wetenschappers.
Stapsgewijs
De komende jaren verlaten de in totaal 10 eenheden stapsgewijs het terrein nabij het centraal station. Op dit moment wordt verkend op welke wijze Defensie in de toekomst nog aanwezig blijft in de noordoostelijke hoek van het terrein.
Geschiedenis
Defensie stoot de 14 hectare grote marinekazerne op het eiland Kattenburg af vanwege de bezuiniging van 1 miljard euro uit 2011. De stad schonk het terrein in 1655 aan de toenmalige Admiraliteit van Amsterdam. Die bouwde hier grote oorlogsschepen om de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) mee te beschermen. Vanuit het scheepvaartmagazijn (het huidige Scheepvaartmuseum) werden de oorlogsschepen uitgerust, bevoorraad en onderhouden. Michiel de Ruyter had hier zijn werkkamer.
De laatste decennia worden op het MEA onder meer aspirant-militairen gekeurd en geselecteerd voor een baan bij Defensie. Ook vormde het jarenlang de uitvalsbasis bij grote publieksevenementen zoals de huldiging van Nederlands elftal, justitiele acties en de troonswisseling.