Bezoekersaantallen 2014: Nieuw Land vaart positieve koers
2 januari 2015
Tentoonstelling 'Wildernis' publiekstrekker
Nieuw Land sluit het jaar 2014 af met 29.950 bezoekers: een stijging van 5,8% t.o.v. de bezoekersaantallen van 2013. De tentoonstelling 'Wildernis', vanaf 22 mei open voor publiek, was de trekker van het jaar. Samen met diverse goed bezochte evenementen zorgde dit voor mooie bezoekersaantallen in 2014, na een matig 2013.
'Wildernis' is een tentoonstelling over de wilde natuur van Flevoland vanaf de ijstijd tot nu. Samenwerkingspartners zijn o.a. EMS FILMS/ De Nieuwe Wildernis, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Flevo-landschap, Natuurmuseum Brabant, Manimal Works, Naturalis Biodiversity Center, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Stad & Natuur Almere. De activiteiten bij 'Wildernis' trokken veel publiek. Een groot succes was de Midzomernacht met de gratis openlucht vertoning van de film 'De Nieuwe Wildernis' op het voorplein van Nieuw Land. Er waren diverse lezingen en vakantieactiviteiten in het teken van de Flevolandse geschiedenis. Door het succes van deze tentoonstelling is besloten om 'Wildernis' te verlengen t/m 1 maart 2015. Voorafgaand aan 'Wildernis' was de tentoonstelling 'Weg met de Afsluitdijk?' te zien, over twee landschapsarchitecten en hun ideeen over de toekomst van het IJsselmeergebied. Een interessant debat met over dit onderwerp vormde de opening van deze tentoonstelling die veel aandacht trok van de landelijke media.
Samenwerken
Nieuw Land werkt samen met partners als de Museumvereniging, VSC_netwerk van wetenschapsmusea en Maand van de Geschiedenis. Dit resulteert in diverse evenementen als het succesvolle MuseumJeugdUniversteit, het Museumweekend, de Maand van de Geschiedenis en het Weekend van de wetenschap. 'We zijn tevreden hoe deze samenwerking verloopt. We versterken elkaar al diverse jaren en we merken duidelijk een piek in bezoekersaantallen tijdens dergelijke landelijke evenementen', aldus Peter Verdaasdonk, directeur a.i. van Nieuw Land. In augustus 2014 werd de jaarlijkse IFMAF opgraving van een scheepswrak uitgevoerd in Dronten. De IFMAF (International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland) is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). De opgraving van het wrak uit de 17e eeuw trok een recordaantal bezoekers tijdens de open dag. Op 8 oktober werd door drs. Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OC & W, een vaste maquette op NS station Lelystad Centrum onthuld. De maquette, die door Nieuw Land is ontwikkeld in opdracht van Stichting Cultuurspoor Nieuwland, toont de geschiedenis van Flevoland van de prehistorie tot nu in een driedimensionale uitwerking. De maquette heeft een vaste plek in de centrale hal van het station en is elke dag gratis te bezichtigen. Flevoland is met haar bijzondere geschiedenis een dankbaar onderwerp voor de wetenschap. 2014 is het jaar waarin meerdere onderzoeken door promovendi zijn afgerond. Op 27 november was er een promovendidag in Nieuw Land waarin de stand van zaken belicht is van het wetenschappelijk onderzoek naar archeologie en geschiedenis van Flevoland, met in het bijzonder de aandacht voor de maritieme archeologie. In het pas uitgekomen Cultuur Historisch Jaarboek '360 DEG horizon' worden de conclusies van diverse onderzoeken besproken.
Educatie Op 4 en 6 november vond de eerste editie van NAT plaats: een uniek lesprogramma dat door Nieuw Land en Waterschap Zuiderzeeland voor leerlingen uit groep 6 t/m 8 werd georganiseerd. Waterpartijen als Vitens, Rijkswaterstaat, HKV lijn in water, Bataviawerf en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaven de workshops. NAT is een succes gebleken en wordt in 2015 opnieuw georganiseerd. Een andere grote samenwerking op het gebied van educatie: De Culturele Haven. Dit is de doorlopende cultuurleerlijn van Flevolandse bodem. Nieuw Land, BonteHond, Museum De Paviljoens en Kubus. Eind oktober 2014 startte het tweede seizoen van dit project met vijf deelnemende basisscholen.
E-depot
In 2014 ontving Nieuw Land van Frans Loos het dia- en fotoarchief van Axipress met opnamen van gebeurtenissen die plaatsvonden in Flevoland. 24 Unieke films over de IJsselmeerpolders werden gedigitaliseerd en bestuursarchieven van de Noordoostpolder zijn voor de bezoekers toegankelijk gemaakt in het Studiecentrum. Nieuw Land gooide hoge ogen bij de verkiezing van het Stuk van het Jaar met een oude op rijm geschreven kroniek over de Nederlanden in de zestiende eeuw. Het archief is uitgebreid met talrijke stellingen voor het bewaren van de archieven van de toekomst. Achter de schermen wordt gewerkt, met de andere rhc's in Nederland en het Nationaal Archief, om in 2016 een e- depot klaar te hebben waar alle digitale stukken van instellingen in Flevoland beheerd en bewaard kunnen worden.
Vooruitblik
Nieuw Land kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Vanaf eind maart is de nieuwe tentoonstelling 'Pompen of Verzuipen' in Nieuw Land te zien, over hoe Nederlanders leven met en tegen het water. Nieuw Land werkt nauw samen met Bataviawerf en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De plannen om samen te gaan in het cultuurbelevingspark Batavialand zijn in 2014 verder aangescherpt en zullen in 2015 vervolg krijgen.