Nederlanders stappen alsnog massaal over


Topdrukte bij vergelijkingssites

EINDHOVEN, 20141229 -- Nederlandse consumenten hebben massaal tot de laatste dagen van het jaar gewacht om te wisselen van zorgverzekering. “We hebben vandaag tien keer zoveel mensen op de site als de dagen hiervoor”, zegt Sieto de Vries van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Tot op heden blijft het aantal overstappers achter bij de hoeveelheid vergelijkingen. “We hebben het aantal vergelijkingen op de site zien verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Maar qua aanvragen zitten we nog op hetzelfde niveau. Traditioneel zijn de laatste dagen van het jaar het drukst en dat blijkt nu ook weer zo te zijn. Blijkbaar zijn we met zijn allen toch echte ‘deadlinewerkers’”, aldus De Vries van Geld.nl.

Overstappers wachten op acties

“Uit gesprekken die we met zorgverzekeraars hebben, blijkt dat het aantal aanvragen bij hen de laatste weken achterbleef”, vervolgt De Vries. Dat mensen massaal tot het laatste moment hebben gewacht, komt volgens hem doordat zorgverzekeraars de afgelopen jaren op het laatste moment vaak met extra aanbiedingen kwamen. Vorig jaar had De Friesland bijvoorbeeld in de laatste dagen ineens een grote cashbackactie. “Dit jaar hebben de verzekeraars dat soort acties niet, maar het is voor veel mensen waarschijnlijk toch de reden geweest om nog even te wachten of er een ‘betere deal’ zou komen.”

Minder kiezen voor eigen risico

In de aanvragen die tot nu toe zijn binnengekomen, ziet Geld.nl enkele interessante trends. Zo kiezen minder mensen dan vorig jaar voor een verhoogd eigen risico. Dit jaar kiest 20 procent voor een hoger eigen risico. Vorig jaar was dit nog 27 procent. Wel kiest het grootste deel (80 procent) van de mensen die het eigen risico verhogen nog steeds voor het maximale eigen risico.

Vaker aanvullend verzekeren

Daarnaast kiezen iets meer mensen voor een aanvullende verzekering naast hun basisverzekering (66 procent ten opzichte van 64 procent vorig jaar). Een woordvoerder van Zilveren Kruis heeft hier wel een verklaring voor: “Wij zien dat mensen naast de basisverzekering graag toch wat extra zekerheid willen voor als ze bijvoorbeeld zorg nodig hebben in het buitenland of voor tandartskosten bij een ongeval en daarom voor een kleine aanvullende verzekering kiezen.”

Consument maakt bewustere keuzes

Binnen de aanvullende verzekeringen maken de consumenten echter wel bewustere keuzes, ziet De Vries. “We zien in onze vergelijkingen bijvoorbeeld dat minder mensen kiezen voor de uitgebreidste dekkingen bij de fysiotherapie of de tandarts. In plaats daarvan wordt juist meer gekozen voor de kleinere dekkingen. Dit komt deels doordat mensen zich vaker afvragen wat ze echt nodig hebben. Maar aan de andere kant ontmoedigen zorgverzekeraars het kiezen voor een uitgebreide dekking ook door de risicoselectie die zij toepassen. Voor bijna elke aanvullende verzekering die fysiotherapie onbeperkt vergoedt of meer dan 1.000 euro aan tandartskosten vergoedt, geldt een medische selectie. Deze selectie komt erop neer dat als je nu al weet dat je hoge kosten gaat maken, je vrijwel nooit voor de betreffende aanvullende verzekering wordt geaccepteerd. Hierdoor kiezen veel mensen dus noodgedwongen al voor een lagere dekking.

Nog maar drie dagen!

Wie voor 2015 een andere zorgverzekering wil, heeft nog drie dagen de tijd om de oude verzekering op te zeggen. Ook als je gebruik wilt maken van de overstapservice van je nieuwe zorgverzekeraar, moet je aanmelding voor 1 januari binnen zijn.

Geldnl