Koenders dankt OVSE voor inzet rond MH17
Nieuwsbericht | 04-12-2014
Zonder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) was het Nederland nooit gelukt zo ver te komen met het repatrieren van stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van vlucht MH17. Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag. Hij sprak op de ministeriele bijeenkomst van de OVSE in Basel, waar de spanningen tussen Rusland en Oekraine hoog op de agenda stonden.
`De OVSE heeft ontzettend veel betekend voor de Nederlandse repatrieringsmissie. Mede dankzij hen hebben de experts toegang gekregen tot de rampplek', aldus Koenders. `De monitoringsmissie van de OVSE heeft als onafhankelijke partij een sleutelrol gespeeld. De organisatie heeft eens te meer bewezen van grote waarde te zijn als forum voor dialoog en samenwerking.' De minister riep de OVSE-landen op, de missie in Oekraine te blijven steunen.
De ramp met vlucht MH17 heeft laten zien dat de spanningen aan de randen van Europa plots zeer dicht bij huis kunnen komen. `We kunnen veiligheid en stabiliteit niet voor lief nemen. We moeten blijven investeren in organisaties die ons helpen met elkaar in gesprek te blijven', vindt Koenders. `De OVSE heeft laten zien een van de weinige organisaties te zijn met de kennis en ervaring om in Oekraine te werken aan stabiliteit.'
Door de Russische annexatie van de Krim en de verstrekkende invloed van Rusland in Oost-Oekraine is de OVSE wel zwaar onder druk komen te staan. `Ik maak me grote zorgen dat de principes en waarden die de kern vormen van de internationale samenwerking in de OVSE, geschonden zijn. Er is echter geen andere optie dan voortzetten van overleg en samenwerking. We moeten hard werken aan het hervinden van het vertrouwen', zei de minister. Hij gaf aan dat de uitlatingen van president Poetin vandaag over de Krim absoluut niet bijdragen aan verbetering van de situatie.
Binnen het OVSE-overleg moet volgens Koenders nadrukkelijk aandacht blijven voor mensenrechten. Ondanks de door alle deelnemende staten onderschreven principes en normen staat dat overleg onder druk. `De grove schendingen van mensenrechten van de afgelopen jaren zijn onacceptabel', vindt Koenders. Hij sprak in Basel ook uitgebreid met mensenrechtenverdedigers uit verschillende OVSE-landen. `Er zijn te veel voorbeelden van mensenrechtenschendingen die onze aandacht vergen, ook binnen de OVSE.'