Wat is het overgangsrecht?
Voor wie nu zorg, ondersteuning of jeugdhulp ontvangt, geldt in 2015 het zogenoemde overgangsrecht. Dit is de garantie dat de zorg onder de nieuwe Jeugdwet en Wmo 2015 doorloopt, zolang de indicatie geldig is. Dit overgangsrecht eindigt op het moment dat de indicatie afloopt, of uiterlijk eind
2016.
Overgangsregeling Wmo 2015.
Het kan zijn dat uw AWBZ-indicatie in 2015 doorloopt. Als dit zo is, houdt u uiterlijk tot 31 december 2015 recht op de zorg uit uw indicatie. Op 1 januari 2016 vervallen op grond van de wet alle indicaties, met uitzondering van de indicaties voor beschermd wonen. Daarvoor geldt een
overgangstermijn van tenminste 5 jaar.
Overgangsregeling Zorgverzekeringswet
Het kan zijn dat uw AWBZ-indicatie in 2015 doorloopt. Deze gaat per 1 januari 2015 over naar de Zorgverzekeringswet. Uw zorgverzekeraar zorgt ervoor dat uw AWBZ-indicatie op 1 januari 2015 direct verandert in recht op wijkverpleging.
Overgangsjaar Jeugdzorg
Het overgangsrecht Jeugdzorg houdt in dat uw kind in 2015 recht houdt op de zorg die in de jeugdzorg-indicatie staat, indien mogelijk van dezelfde zorgaanbieder als in 2014. Dit overgangsrecht duurt tot de einddatum op uw indicatie, maar uiterlijk tot 1-1-2016.
Het overgangsrecht geldt ook voor Jeugdbescherming en -reclassering.
Loopt uw indicatie af?
Zo'n zes tot acht weken voordat uw indicatie afloopt, moet u - net als voorheen - zelf een nieuwe indicatie aanvragen. Voor mensen met een verstandelijke handicap is het vaak de zorgaanbieder die een herindicatie aanvraagt. De gemeente neemt dus niet zelf contact op.
Loopt uw indicatie voor 1 januari af, dan moet u een herindicatie aanvragen bij het CIZ. Voor jeugdhulp kunt u deze bij Bureau Jeugdzorg aanvragen. Na 1 januari kunt u terecht bij het sociaal wijkteam via T. 0297 587 600.
Meer informatie
Gedetailleerde informatie over het overgangsrecht vindt u op www.hoeverandertmijnzorg.nl. U kunt ook contact opnemen met de gemeente voor vragen over uw indicatie en de voortzetting van de zorg. De gemeente stelt geen diagnoses. Ook niet in het nieuwe jeugdstelsel. Diagnoses worden gesteld
door gekwalificeerde hulpverleners. In het geval van autisme of ADHD is dit een medisch professional, zoals een huisarts of psychiater. Als een professional bepaalt (of in het verleden heeft bepaald) dat een kind GGZ-behandeling nodig heeft, dan moet de gemeente ervoor zorgen dat het kind de
behandeling krijgt.
In 2015 is sprake van overgangsrecht: lopende behandelingen worden bij dezelfde zorgaanbieder voortgezet. Het overgangsrecht geldt tot het einde van de indicatie, uiterlijk tot 31 december 2015.
Hebt u een vraag voor de Zorgvraag van de week? Mail deze dan naar communicatie@derondevenen.nl.
Centraal gemeentelijk informatienummer
Wilt u meer informatie over wat de veranderingen in de zorg betekenen voor uw persoonlijke situatie? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur bellen naar telefoonnummer 0279 55 15 75.