Eindbod cao en pensioen SNS Reaal 2014-2015


Eindbod cao en pensioen SNS Reaal 2014-2015

Geplaatst op 02 december 2014
[IMG]

Laat ons weten of je wel of niet instemt met de cao!

Na een lange periode van veel en complexe onderhandelingen over een nieuwe cao met pensioen, en de onderwerpen waarover we eerder een akkoord bereikten (beoordelingstoeslag en een nieuw sociaal plan), heeft SNS REAAL aan de vakbonden een eindbod voorgelegd.
Op dit moment vindt nog de ledenraadpleging plaats over het akkoord over de beoordelingstoeslag 2014 en 2015 en het verlengen van het Sociaal Plan tot 1 januari 2017.
Nu is het moment aangebroken dat de leden kunnen besluiten over de cao en het pensioen vanaf 1 januari 2015. Het is aan jullie om "ja" of "nee" te zeggen tegen het eindbod van jullie werkgever.

CAO

De omstandigheden van SNS REAAL: genationaliseerd; splitsing; verkoopproces; slechte resultaten bij de verzekeraar (niet uitsluitend toe te schrijven aan de verzekeraar), hebben een flink effect gehad op het overleg.
We hebben over veel onderwerpen gesproken en een belangrijk onderdeel daarvan was de structurele loonsverhoging. SNS REAAL heeft aangegeven dat, gezien de huidige financiele situatie, zij zeer beperkte middelen hebben om aan arbeidsvoorwaarden te besteden.
De belangrijkste vraag aan de gesprekstafel was dan ook: Waar gaan we wat aan besteden?
Een - beperkte - collectieve loonsverhoging in 2015 of aan pensioen?

Pensioen

Over het pensioen hebben we veel en lang gesproken in de combinatie SNS REAAL, het pensioenfondsbestuur en de vakbonden. De reden daarvoor is dat er op 1 januari 2015 fiscale wijzigingen in de pensioenen moeten worden doorgevoerd.
Voor de pensioenregeling bij SNS Reaal betekent dit dat wettelijk niet meer mag worden opgebouwd dan 1,875% per jaar (nu 2,15%). De franchise kan dan iets omlaag tot het nieuwe wettelijke minimum, hierdoor wordt - een deel van - de verlaging van de opbouw gerepareerd.

Ook heeft de wetgever een maximum gesteld aan de hoogte van het salaris waarover pensioen mag worden opgebouwd. De opbouwgrens is het inkomen tot EUR 100.000.
Daarboven is afgesproken het verlies aan pensioenopbouw te compenseren in de vorm van een toeslag. Met deze toeslag kan de medewerker dan zelf, in een andere vorm dan een pensioenregeling, zorgen voor een beter inkomen later (vanaf de pensioenleeftijd). Dit is vrije keuze voor de medewerker.

Tegelijkertijd met de wijzigingen in pensioen moet er met het pensioenfonds een nieuwe uitvoeringsovereenkomst worden afgesproken. Tot nu toe gebeurt dit om de vijf jaar en wordt dan ook een nieuwe pensioenpremie vastgesteld. Zo ook nu. Maar nu willen we een afspraak voor 1 jaar (alleen 2015)
maken, niet voor 5 jaar, omdat er te veel onzeker is.
Voor de vaststelling van de premie wordt gekeken naar de financiele eisen die aan een pensioenregeling worden gesteld en naar wat de pensioenregeling aan pensioen beoogt te bieden. Daarbij spelen ook zaken als de rentestand een rol, een lage rentestand betekent dat we een hogere pensioenpremie
moeten hebben. Die rente kun je vaststellen door uit te gaan van de gemiddelde rente over maximaal tien jaar of door de feitelijke rente op 1 januari 2015 te nemen, de eerste is hoger dan de laatste. Maar ook sterftetafels, hoe oud worden we en hoelang hebben we dus pensioen nodig, speelt een
rol.
De huidige situatie is niet meer hetzelfde als vijf jaar geleden toen we de huidige uitvoerings-overeenkomsten sloten. Dat legt druk op de hoogte van de pensioenpremie.
Verder zijn er verschillende manieren waarop je als pensioenfonds vast kunt stellen of je voldoende middelen hebt, waaronder de premie, om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Over dit laatste verschillen we met het pensioenfondsbestuur van mening. De wijze waarop het pensioenfondsbestuur
rekent, leidt tot een premie van 22,7%. De wijze waarop wij, samen met de werkgever, willen (en mogen) rekenen leidt tot een mogelijke verlaging van de premie. Maar om tegemoet te komen aan het pensioenfondsbestuur willen we de premie op het huidige niveau houden, 20,85%, en dit wordt iets
verhoogd naar 21.15 %, omdat de premie voor de overgangsbepalingen daalt van 0.9 naar 0.6%.
Het pensioenfondsbestuur heeft aangegeven dat er bij een gelijkblijvende premie een kans is dat zij over het jaar 2015 niet de volledige opbouw van 1,875% willen toepassen. Wij hebben er desondanks voor gekozen de huidige premie te handhaven (+0,3%), zodat er ruimte is voor een structurele
loonsverhoging. Dat is conform de voorkeur van de medewerkers op de medewerkersbijeenkomsten gehouden in oktober. Een ruime meerderheid van de aanwezige medewerkers koos voor meer inkomen nu.
Wij hebben een dringend beroep op het pensioenfondsbestuur gedaan om de opbouw over 2015 niet te korten, maar het pensioenfondsbestuur heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid en een eigen belangenafweging te maken.

Loon

De structurele loonsverhoging is 1% per 1 juli 2015.
En per 1 januari 2015 een structurele loonsverhoging van 0.3%. Hier tegenover staat dat Goede Vrijdag een regulier werkdag wordt. Met deze 0.3% verhoog je je inkomen structureel en ook je pensioengrondslag wordt hiermee hoger (iets meer aan inkomen later).

Afweging

Aan de ene kant zijn we tevreden dat er nieuwe cao-afspraken zijn gemaakt, omdat dit een stevige basis is voor alle komende ontwikkelingen die nu nog onduidelijk en onzeker zijn. Denk aan de mogelijke overname van Vivat. Verder zijn er aanvullend ook goede afspraken gemaakt.
Aan de andere kant hadden we graag meer loonruimte gehad om andere keuzes te kunnen maken. Wij vinden de loonsverhoging mager, maar de werkgever zegt de grens te hebben bereikt. En daarop heeft de werkgever besloten een eindbod neer te leggen.

Wat staat er nog meer in het eindbod?

Duurzame inzetbaarheid
Verder hebben we afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid:
Op dit gebied heeft SNS Reaal al veel ontwikkeld. Zo begint het inrichten van LoopbaanPlaza zijn vruchten af te werpen. We hebben afgesproken dat deze positieve ontwikkeling wordt voortgezet en geintensiveerd. We hebben afgesproken dat tijd en geld, uiteraard binnen redelijke grenzen, geen
belemmering mogen zijn voor medewerkers om aan hun inzetbaarheid te werken.
Participatiewet / Wajong
SNS REAAL zal in 2015 twintig werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen, met als streven deze medewerkers duurzaam onderdeel van de organisatie te laten zijn.
Mantelzorg
Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof worden ook van toepassing verklaard op mantelzorgers.
Werkgeversbijdrage zorgverzekering
De tegemoetkoming in de nominale premie voor de zorgverzekering ad EUR 15 bruto per maand wordt gecontinueerd.
Fiscale behandeling vakbondscontributie
Per 1 januari 2015 wordt de fiscaal vriendelijke behandeling van de vakbondscontributie (betaling uit bruto loon) ondergebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) zodat er voor medewerkers geen nadeel ontstaat en je ook vanaf invoering van de WKR je contributie nog steeds
fiscaal kunt verrekenen.
Kijk voor de hele tekst van het eindbod op Home Id bij het bericht van de werkgever.

Graag ontvangen we je stem voor 16 december aanstaande. Je kunt hier online je stem uitbrengen.

Als je vragen hebt kun je mij mailen of bellen.

Harma Pethke
Belangenbehartiger

Telefoon mobiel: 06 - 52 52 20 56

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws