Provinciale subsidie voor natuur & samenleving


(21-10-2014)

De Provincie Noord-Brabant heeft een subsidieregeling voor projecten op het gebied van natuur. De volgende onderdelen komen voor deze subsidieregeling in aanmerking:

* Ondernemen met natuur
* Leefgebied van de bij
* Werving en waardering van natuurvrijwilligers
* Gemeentelijke impuls voor een groene burgerinitiatief
* Ommetjes

Deze subsidie kan vanaf 20 oktober 2014 aangevraagd worden. De einddatum voor aanvragen, bedragen, etc. verschillen per subsidie-onderdeel.


Subsidieregeling Natuur en Samenleving

Gedeputeerde Staten hebben de Subsidieregeling Natuur en Samenleving Noord-Brabant vastgesteld. Deze regeling is bedoeld om op verschillende manieren meer mensen en organisaties te betrekken bij de zorg voor de natuur. Dat kan in vijf verschillende categorieen: "Ondernemen met natuur",
"Leefgebied van de bij", "Betrokkenheid bij natuur", "Gemeente-impuls voor groen burgerinitiatief" en "Ommetjes". De provincie stelt met deze regeling in totaal 770.000 euro aan subsidie beschikbaar.

Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend vanaf 20 oktober 2014 tot en met 31 maart 2015 m.u.v. het onderdeel "Gemeente-impuls voor groen burgerinitiatief " waarvoor de sluitingsdatum 15 december 2014 is.

De vijf paragrafen van de regeling kennen ieder een eigen doelstelling. Hieronder zijn de hoofdlijnen van deze paragrafen weergegeven. Deze verkorte weergave van de regeling kent geen rechtsgeldigheid en is slechts bedoeld als een beknopt overzicht voor geinteresseerden. De complete regeling
kunt u vinden op www.Brabant.nl/subsidiesnatuurenlandschap.

Ondernemen met natuur

Eigenaren van natuur ontwikkelen zich tot groene ondernemers en gebruiken natuur als nieuwe inkomstenbron. Deze nieuwe bronnen van inkomsten zijn bestemd voor het verbeteren van de kwaliteit van natuur en landschap.

Subsidie kan worden aangevraagd door ondernemingen met een doelstelling gericht op natuur, maatschappelijke organisaties die rechtspersoonlijkheid bezitten en terrein beherende organisaties. De subsidiehoogte bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten, met een maximum van EUR 50.000,- en
een minimum van EUR 5.000,-.

Subsidie kan worden verstrekt voor projecten gericht op de aanleg van minimaal 2,5 ha. nieuwe natuur gelegen buiten de Ecologische Hoofdstructuur en niet gelegen binnen een kavel met woonhuis. Het opstellen en uitvoeren van een plan betreffende nieuwe bronnen van inkomsten die ten goede komen
aan het beheren van natuur en landschap. Het opstellen en uitvoeren van een plan betreffende nieuwe bronnen van inkomsten die ten goede komen aan het verbeteren van de kwaliteit van natuur en landschap.

Leefgebied van de bij

Bijen zijn niet alleen onmisbaar in de natuur en voor de biodiversiteit, maar ook in de land- en tuinbouw. Wereldwijd loopt hun aantal terug. De bijensterfte in Brabant is al een aantal jaren aanzienlijk hoger dan in andere gebieden in Nederland. De projecten dragen bij aan het op peil houden
van een gezonde bijenpopulatie. Er wordt ingezet op drie pijlers: voldoende leefgebied, voorlichting om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen en kennisontwikkeling- en uitwisseling.

Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door rechtspersonen. De subsidiehoogte bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten, met een maximum van EUR 40.000,- en een minimum van EUR 5.000,-.

Subsidie kan worden verstrekt voor projecten gericht op verbetering van het leefgebied van de bij door inrichtingsmaatregelen, of voorlichting gericht op het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en voor kennisontwikkeling en kennisuitwisseling ten behoeve van de
imkerpraktijk.
Het desbetreffende leefgebied moet hierbij aansluiten op een groene structuur. Er is hierbij sprake van een toename van het aantal inheemse drachtplanten van minimaal een kwart hectare of er is sprake van andere voorzieningen die ten goede komen aan het leefgebied.

Betrokkenheid bij natuur

Burgers kunnen op verschillende manieren betrokken worden en blijven bij natuur. Vrijwilligers leveren een waardevolle bijdrage aan het beheer van de Brabantse natuur. Om de inzet van vrijwilligers te blijven continueren is het van belang dat maatschappelijke organisaties op zoek gaan naar
verschillende vormen om nieuwe vrijwilligers te trekken en te behouden. Daarnaast is het van belang de huidige vrijwilligers te waarderen.

Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door rechtspersonen met als doelstelling natuur. De subsidiehoogte bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten, tot een maximum van EUR 40.000,- met een minimum van EUR 5.000,-.

Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten gericht op het werven van vrijwilligers voor natuur of landschap. Hierbij worden er minimaal dertig vrijwilligers geworven en is er is sprake van een verbreding van de groep vrijwilligers.
Naast de bestaande wijze van organiseren van vrijwilligers wordt een nieuwe organisatievorm ontwikkeld die aansluit bij de nieuwe doelgroep. Het project voorziet in het verhogen van kennis of verschaffen van benodigdheden van de nieuwe vrijwilligers.
Ook kan subsidie worden verstrekt voor het waarderen van bestaande vrijwilligersgroepen voor natuur of landschap. Het project voorziet in het verhogen van kennis of verschaffen van benodigdheden van bestaande vrijwilligersgroepen. Het project draagt bij aan het voortbestaan van de
vrijwilligersgroepen en er worden minimaal 100 vrijwilligers bereikt.

Gemeente impuls voor groen burgerinitiatief

Op veel plaatsen in onze provincie zien we groene burgerinitiatieven van de grond komen. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. De uitdaging waar we nu voor staan is om succesvolle werkwijzen te vinden, waarmee deze initiatieven - meer dan tot nog toe - verder gebracht kunnen worden.

Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door gemeenten. De subsidiehoogte bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten, tot een maximum van EUR 30.000,- met een minimum van EUR 5.000,-.

Subsidie kan worden verstrekt voor projecten gericht op het stimuleren van nieuwe groene burgerinitiatieven of het versterken van bestaande groene burgerinitiatieven.

Ommetjes

De projecten dragen bij aan het realiseren van nieuwe ommetjes of het verbeteren of verbinden van bestaande ommetjes. Ommetjes worden verbeterd door de inrichting beter aan te laten sluiten op de behoefte van sporters of van mensen die vanuit medisch oogpunt baat hebben bij meer beweging. De
verbetering kan ook betrekking hebben op het versterken van de natuurbeleving voor jong en oud.

Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door rechtspersonen. De subsidiehoogte bedraagt maximaal 75% van de subsidiabele kosten, met een maximum van EUR 50.000,- en een minimum van EUR 5.000,-.

Subsidie kan worden verstrekt voor projecten gericht op het verbinden of aanleggen van ommetjes of het inrichtingen waardoor ommetjes gebruikt kunnen gaan worden of beter gebruikt kunnen worden voor medische doeleinden, sportinitiatieven of natuurbeleving voor jong en oud.
Indien er sprake is van het verbinden van een ommetje, wordt het bestaande ommetje met minimaal twee andere wandelpaden in de omgeving verbonden.
Indien er sprake is van de aanleg van een ommetje, bedraagt de lengte minimaal een kilometer en heeft het ommetje aan twee kanten een directe verbinding met een woonwijk. Er is sprake van de aanleg van fysieke voorzieningen ten behoeve van de opwaardering van het ommetje en er is minimaal een
partij bij betrokken die een binding heeft met sport, de zorgsector of natuurbeleving voor jong en oud.

Meer informatie

Bekijk de subsidieregeling: http://www.brabant.nl/applicaties/regelingen/regeling-detail.aspx'r=998.

Wilt u meer informatie over de subsidie en de subsidie-onderdelen? Neem contact op met Ron Lavrijsen via (040) 224 1405 of r.lavrijsen@heeze-leende.nl.