Ingezonden persbericht


2 oktober 2014

Persbericht

D66 roept op tot nieuwe groei in Utrecht

D66 wil dat Utrecht zich richt op nieuwe groei. Die oproep deed D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Utrechtse gemeenteraad. Verschuure: "Utrecht is nu een aantrekkelijke stad met een open, tolerante en vrije houding, maar stilstand is in een veranderende samenleving achteruitgang. Nieuwe groei is daarom nodig. Dat bereiken we door met elkaar in te zetten op meer werk, minder regels en beter onderwijs!"

Open, tolerante en vrije stad
Namens D66 hield Verschuure een pleidooi voor verdraagzaamheid. Verschuure: "Utrecht is een open, tolerante en vrije stad. Daardoor zijn we uitgegroeid tot een aantrekkelijke thuishaven voor duizenden internationale studenten, ondernemers, creatieven en anderen. Conflicten in het buitenland geven ons te denken over de manier waarop we daar nu mee omgaan. Wij willen dat Utrecht haar stadspoorten open houdt voor de wereld om zich heen. Utrecht is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote stad in het hart van Europese samenwerking en de internationale economie."

Nieuwe groei
Behalve door de open, vrije en tolerante houding dienen zich in Utrecht veel kansen aan vanwege de geografische uitgangspositie en het aantrekkelijke vestigingsklimaat als stad van kennis en cultuur. "Nieuwe groei is nodig om onze mooie stad ook in de toekomst aantrekkelijk te houden. Als we stil blijven staan, vertrekken studenten, ondernemers, artiesten en andere inwoners. Het is daarom goed om te zien dat er de komende tijd stevig wordt geïnvesteerd in meer werk, minder regels en beter onderwijs. Als D66 zien wij er op toe dat dit gebeurt met een open 'ja, en'-houding van de gemeente, want Utrecht maken we samen!"

Lees hier de spreektekst van D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure bij de Algemene Beschouwingen.

Utrecht maken we samen!

2 oktober 2014

Spreektekst D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure bij de Algemene Beschouwingen van de Programmabegroting 2015

-- Gesproken tekst geldt --

Voorzitter,

Vandaag kijken wij vooruit naar de plannen voor het komende jaar. Vooruitkijken kan echter niet zonder terug te kijken en stil te staan. De afgelopen mooie, rustige zomer in Utrecht staat in schril contrast met de situatie in het buitenland. Oorlog in Israël en Palestina, een epidemie in West-Afrika, brandhaarden in Syrië en Irak, het conflict in Oekraïne; crises aan de buitengrenzen van ons Europa lijken ver weg, maar zij hebben hun weerslag op onze stad.

Diep medeleven betuigen wij aan de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17. In Utrecht hebben we steun gehaald door dit verdriet met elkaar te delen, zoals bij de herdenking op het Domplein. Utrechters toonden zich hierin eensgezind.

We hebben deze zomer geleerd dat het buitenland heel dichtbij kan zijn. Het geeft ons te denken over de manier waarop we omgaan met onze waarden. Utrecht is een tolerante en vrije stad en daar blijven wij pal voor staan. We moeten de stadspoorten open houden. We moeten met elkaar beseffen dat de verdediging van deze verworvenheden een werkwoord is. Het vergt continue aandacht en onderhoud. En daaraan werken we met elkaar, want Utrecht maken we samen. Utrecht is uitgegroeid tot aantrekkelijke thuishaven voor duizenden internationale studenten, artiesten en ondernemers.

Voorzitter, dat we ook als volksvertegenwoordigers samen optrekken, hebben we afgelopen week gezien. We stonden pal voor de Utrechtse hulp aan asielzoekers. En er is verontwaardiging over de manier waarop staatssecretaris Teeven onze eigen burgemeester meende te moeten passeren om een symbolische daad te stellen. In Utrecht is geen mens illegaal. Klinkeren is inhumaan en leidt tot problemen met de openbare orde en veiligheid.

Het was ironisch genoeg dezelfde staatssecretaris die de grote steden afgelopen maand opriep om extra plekken beschikbaar te stellen in de asielopvang. D66 steunt deze oproep van harte. Ook moet er oog zijn voor de doorstroom van mensen naar reguliere woningen. Juist nu er zo'n grote toestroom van vluchtelingen is uit de oorlogsgebieden.

Voorzitter,
De vrijheid waarin wij met elkaar leven, is niet absoluut. De vrijheid van een individu stopt, waar die van een ander begint. Dit principe wordt in Utrecht breed gedeeld. Ook in deze raadzaal, waar we elkaars standpunten vaak in vurige betogen bestrijden, maar de vrijheid om dat te kunnen doen ook met elkaar verdedigen. Vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid zijn waarden die zoveel waard zijn dat we ze niet prijsgeven als we worden uitgedaagd. Radicalisering van jongeren in onze eigen stad verdient daarom onze grote zorg en aandacht. Het vangnet van hulpverlening, onderwijs en politie moet goed samenwerken om signalen in een vroegtijdig stadium te kunnen aanpakken.

We moeten met elkaar de dialoog blijven aangaan. En we moeten, met de blik naar buiten, onze stadspoorten open houden voor de wereld om ons heen. We zijn afgelopen zomer opgeschrokken door die wereld. We hebben deze zomer geleerd dat het buitenland heel dichtbij is.

Voorzitter,
Utrecht heeft mede vanwege haar open, tolerante en vrije houding een fantastische uitgangspositie. Hiermee oefent zij aantrekkingskracht uit op buitenlandse studenten, kunstenaars, ondernemers en anderen. Utrecht is zo het hart van de meest competitieve regio van Europa geworden. Veel kansen dienen zich daarom aan.

Met een goede uitgangspositie alleen komt je er niet. Nieuwe groei is noodzakelijk. Stilstand is in een veranderende wereld achteruitgang. Als we stil blijven staan, vertrekken onze studenten naar Amsterdam of Shanghai, onze ondernemers naar de Zuidas of de Eindhovense high-tech campus, en onze kunstenaars naar New York of Berlijn.

Voorzitter, onze ambities reiken dus verder. Om Utrecht aantrekkelijk te houden, en om nieuwe groei mogelijk te maken is extra bedrijvigheid nodig. De combinatie van onze geografische uitgangspositie, het aantrekkelijke vestigingsklimaat en onze open, tolerante en vrije houding, zorgen voor een goede basis.

Mijn fractie is daarom blij te zien dat dit college onze ambities vertaalt in cijfers. Op zowel het gebied van economie, onderwijs als cultuur worden spijkers met koppen geslagen.

Zo komt er een expat centre voor buitenlandse ondernemers. Zo wordt de Internationale school uitgebreid om te voorzien in Engelstalig onderwijs. En zo is tijdens het filmfestival een filmcommissioner gepresenteerd, die het voor de filmsector aantrekkelijker maakt om in Utrecht films te maken. En dat levert naast extra werkgelegenheid ook een stevige bijdrage aan de stadspromotie.

Op vele internationale lijstjes wordt Utrecht geroemd als hidden gem, dat is een mooi compliment. Maar waarom zouden we zo bescheiden zijn? Utrecht barst van de schoonheid en dus kan er wat ons betreft wel wat extra inzet op de stadspromotie. Komend jaar krijgt Utrecht de kans om zichzelf aan de hele wereld te laten zien tijdens de Grand Départ van de Tour de France. Nijntje rijdt al in de gele trui, maar wordt dit een etappeoverwinning, of zet Utrecht zich als klassieker op de kaart?

Wij vragen, samen met de culturele sector, om nieuwe vergezichten. Het huidige cultuurconvenant loopt in 2017 af, wat de financiering van derden onzeker maakt. D66 rekent erop dat het college zich houdt aan de expliciete afspraak om nieuwe middelen te vinden voor een nieuw cultuurconvenant bij de voorjaarsnota 2015.

Voorzitter,
Groei is geen papieren tijger. Utrecht maakt werk van deze ambitie. We willen niet alleen meer werk, we willen de laagste werkloosheid van Nederland. Het is alleen niet aan de overheid om banen te scheppen. Echte banen komen er als het voor ondernemers aantrekkelijk wordt om zich hier te vestigen. En dat doet dit college op twee manieren: Door te investeren en door ruimte te geven.

Investeren gebeurt door de afdeling Economische Zaken structureel te versterken met 1 miljoen euro. Zo kunnen we een belangrijke plus zetten op de acquisitie van bedrijven. Ook investeren we 8 miljoen in een Lokaal Economisch Fonds. Een fonds dat moet zorgen voor 1750 banen en 500 leerwerkplekken. Er wordt ook ingezet op duurzame energie, wat zorgt voor 600 banen in die sector. Zo jagen we de lokale economie aan.

Voorzitter, Ruimte geven we door de regeldruk voor ondernemers te verminderen. En door een Ja-en houding. De realiteit is helaas nog weerbarstig. Nog steeds bereiken ons signalen over betutteling en een gebrek aan vertrouwen, zoals bij het al dan niet in stand houden van de markt Terwijde, het functioneren van de welstandscommissie en de overenthousiaste handhaving van terraspinnen in de binnenstad.

In een veranderende wereld kost het overheden met hun regelgeving vaak moeite om bij te blijven, maar we willen niet dat de gemeente met de hakken in het zand gaat. Groeipijntjes zijn soms lastig maar we moeten inspelen op die veranderingen, en ze niet proberen tegen te houden. Voorzitter, Nieuwe groei kan ook niet zonder beter onderwijs. In het coalitieakkoord hebben we flinke investeringen beloofd in de kwaliteit van het onderwijs. In talentontwikkeling en gezonde schoolgebouwen voor alle leerlingen. We willen voor onze leerlingen het beste. Dat deze aanpak werkt zien we in Utrecht terug. Er zijn nog nauwelijks zwakke basisscholen.

Tevreden zijn we echter nog niet. We moeten in Utrecht doen wat we kunnen om het beste uit onze leerlingen te halen. Een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt is de volgende prioriteit. Nog al te vaak hoort mijn fractie dat er, vooral bij het MBO, een gebrek aan voldoende leerwerkplekken is en er een gat bestaat tussen opleiding en een baan. D66 wil dat ieder kind de kans krijgt zijn talenten te ontwikkelen!

Voorzitter, Utrecht toont zich ook als gidsstad. Door de Utrechtse opvang van asielzoekers. In het aantal zonnepanelen op de Utrechtse daken. En in de zoektocht naar een passende oplossing voor een schone prostitutiesector. Een gidsstad zijn we ook dankzij wethouder Everhardt met zijn initiatief om voorop te lopen in een realistisch softdrugsbeleid. Utrecht zette enkele jaren geleden een belangrijke stap door te starten met het experiment van de besloten cannabisclub. En inderdaad, de wethouder leek volgens de minister als Don Quichot tegen molens te vechten. Maar, zo vragen wij ons af, wie heeft hier nu eigenlijk een klap van de molen gehad? Als in Amerika steeds meer staten ons voorgaan en als zelfs de World Health Organization oproept tot het decriminaliseren van drugs, wie is er dan de Don Quichot in dit verhaal?

Voorzitter, wij hebben vanmiddag al uitgebreid stil gestaan bij de overdracht van belangrijke zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten. Wij houden deze transities natuurlijk in de gaten. Krijgen onze inwoners de zorg die zij nodig hebben? In Utrecht lopen we op schema, maar we zijn er nog niet.

Aandacht vragen wij voor de "risicoregelreflex" in de zorg: hoe gaan we om met de neiging om alles maar dicht te regelen? Hoe geven we vertrouwen aan de professional? Hoe maken we onze inwoners bewust van de eigen verantwoordelijkheid? Ook op het gebied van privacy zijn wij nog niet overtuigd van een vlekkeloze overgang. Laat ons ook hier de gidsstad zijn en koploper worden op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens. In Utrecht hebben onze inwoners wat ons betreft zelf de regie over hun gegevens en is de bescherming daarvan up to date volgens de maatstaven van het CBP. Voorzitter, voorop lopen op de weg naar nieuwe groei doen we als open, tolerante en vrije stad niet alleen. Utrecht maken we samen! Dat vraagt betrokkenheid van bewoners, maar dat vraagt ook om nieuwe manieren van werken binnen de gemeente. Het gaat om meer dan participatiecijfers. Het gaat om inspelen op nieuwe mogelijkheden voor samenwerking. Om nieuwe financieringsvormen. Om minder, maar betere regelgeving. Er wordt in deze begroting 1 miljoen uitgetrokken voor betere dienstverlening. Wij gaan ervan uit dat bij de besteding hiervan nadrukkelijk in gesprek wordt gegaan met de gebruikers van deze dienstverlening.

Binnenkort organiseert het college het 'Wij Maken Utrecht'-festival! We gaan samen verder met de stadsgesprekken; over het fietsbeleid. Over culturele voorzieningen in Leidsche Rijn. Over het nieuwe plan voor duurzame energie en over onderwijs. Wij zijn hier enthousiast over! Wij verwachten dat hier daadwerkelijk veranderingen ontstaan die de betrokkenheid vanuit de stad vergroten en dit leidt tot betere besluitvorming. Onze democratie staat onder druk en verdergaande participatie is van fundamenteel belang voor de legitimering van ons werk als volksvertegenwoordigers. David van Reybrouck zei het deze week nog: " Utrecht is goed op weg". De vraagstelling verschuift nu van "wat" naar "hoe". Laten wij daar met zijn allen aan werken. Want "Utrecht maken we samen".

Voorzitter, ik kom tot een afronding. Deze algemene beschouwingen gaan over de plannen voor het komende jaar. Om onze stad aantrekkelijk te houden is nieuwe groei nodig. Die nieuwe groei maken we in Utrecht met elkaar. Door in te zetten op meer werk. Minder regels. En beter onderwijs. Deze begroting is daarvoor een gezonde basis; een behoedzame, deugdelijke vertaling van ambities. De gemeente Utrecht is financieel gezond, de risico's zijn goed in beeld en de bedrijfsvoering is op orde.

Deze keer bespreken we de begroting in een context van zorgwekkende internationale ontwikkelingen met lokale gevolgen. Utrecht mag trots zijn op de verdraagzaamheid tussen haar inwoners. Als open, tolerante en vrije stad hebben wij als de plicht om dat te beschermen, daarom moeten wij met elkaar in gesprek blijven. Wij kijken uit naar de komende weken. Dank u wel.


Noot voor redacties