7 groepen die (terecht) meer visie van Rutte hadden verwacht

17/09/2014

7 groepen die (terecht) meer visie van Rutte hadden verwacht

Het kabinet Rutte II past op de winkel en heeft geen antwoorden op de uitdagingen waar Nederland voor staat. De hervorming van de belastingen wordt vooruitgeschoven, de ambitie om banen te scheppen wordt verwaarloosd en het kabinet heeft te weinig oog voor de veiligheid in de wereld en in Nederland.

Dat is de magere balans na twee jaar kabinet Rutte, zei CDA leider Sybrand Buma in het debat over de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag. Het CDA presenteerde een eigen agenda voor `meer werk, minder belasting en meer veiligheid'.

Dat is een antwoord, ook voor die mensen die terecht meer visie van het kabinet Rutte II hadden verwacht:

1. De belastingbetaler

Het kabinet Rutte schuift de belastinghervorming voor zich uit. Beide partijen berijden hun eigen stokpaardjes, zonder een knoop door te hakken. Ondertussen blijft de belasting hoog en ondoorzichtig in een oerwoud van regels en toeslagen.

"De Belastingbrief van het kabinet bestaat uit 27 pagina's besluiteloosheid. Na maanden van beloften en wachten ontbreekt een concreet plan".

Het CDA pleit opnieuw voor de invoering van een sociale vlaktaks: een simpel belastingtarief voor iedereen met een solidariteitsheffing voor de hoogste inkomens. Dat maakt werken en ondernemen weer lonend. In het najaar zal het CDA hiervoor een uitgewerkt plan presenteren. Daarnaast maakt het CDA 1,2 miljard extra ruimte aan lastenverlichting vrij voor burgers in onze begroting.

2. De ouderen

De plannen van het kabinet voor de langdurige zorg leiden tot grote onzekerheid bij ouderen en langdurig zieken. Vanaf 2015 zullen de maatregelen een zware wissel trekken op de samenleving.

"Het CDA ziet de noodzaak om de langdurige zorg toekomstbestendig te maken, maar de overhaaste manier waarop de vijf coalitiepartijen de veranderingen doordrukken is een recept voor chaos en problemen'.

Het CDA herkent de zorgen van ouderen en langdurig zieken en trekt daarom in de eigen agenda 200 miljoen euro extra uit om de snelle invoering van de nieuwe WMO op te kunnen vangen.

3. De pomphouders

Per 1 januari heeft het kabinet de accijnzen op benzine en diesel verhoogd. Pomphouders in de grensstreek zagen hun klanten massaal over de grens gaan tanken. Waarom zou je meer betalen als tanken over de grens aanzienlijk goedkoper is? Ondanks de vele protesten uit de branche en de grensregio's geeft het kabinet niet thuis. Het CDA draait de accijnsverhoging op brandstof in haar eigen plannen terug.

4. Gezinnen

Het woord `gezin' komt in de Troonrede helemaal niet voor. Dat zegt genoeg over dit kabinet. Het CDA ziet familie en gezin als het fundament van onze samenleving. Waar gezinnen het steeds moeilijker hebben om in de drukke 24-uurs economie werk en zorg te combineren, kiest het CDA voor meer ondersteuning. In de CDA agenda wordt 300 miljoen uitgetrokken voor meer kinderbijslag.

5. MKB'ers

Kleine ondernemers zijn de echte banenmotor en bron van innovatie in de economie van vandaag en morgen. Maar door de toenemende regel- en lastendruk van het kabinet, durven te weinig mensen nog een bedrijf op te starten of uit te bouwen door mensen in dienst te nemen. Het CDA kiest voor het MKB en familiebedrijven en doet voorstellen waarmee de werkgeverslasten worden verlaagd met 300 miljoen euro.

6. Boeren

De Nederlandse land- en tuinbouw behoort tot de absolute wereldtop. Nederland heeft de kennis en kunde om bij te dragen aan voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking. Toch twijfelen steeds meer jonge boeren of ze het familiebedrijf nog kunnen en willen voortzetten.

"Jonge boeren houden het hoofd niet boven water. Vruchtbaar land wordt omgezet in water of natuur. De vraag is dan wie verantwoordelijk is als over 25 jaar niet alleen ons gas, maar ook ons graan en melk uit China of Rusland moet komen'"

Het CDA wil een krachtig Nederlands en Europees landbouwbeleid, gericht op voedselzekerheid in de komende eeuw. Daar moeten we nu een antwoord op hebben en stoppen met verdere omzetting van landbouwgrond in natuur.

7. De Nederlandse samenleving

De zomer van 2014 heeft laten zien dat veiligheid geen zorgeloos bezit is. De crises in Oekraine, het Midden Oosten en Noord Afrika raken de Nederlandse samenleving direct; in de slachtoffers van de MH17, maar ook in de onrust rond ISIS-demonstraties in de grote steden.

"Deze zomer moet ons leren dat we iets hebben om te verdedigen: de waarden die bij Nederland horen. Deze zomer moet ons de ogen openen. Onze veiligheid heeft een hogere prijs dan we er nu voor betalen. Een hogere prijs dan de coalitie lijkt te beseffen."

Het CDA staat voor een overheid die de waarden van de Nederlandse samenleving ononderhandelbaar verklaart en verdedigt. Om de veiligheidsketen te versterken trekt het CDA voor de komende jaren een miljard euro extra uit voor Defensie en de binnenlandse veiligheid.