Ingezonden persbericht
Aandacht voor campagne tegen Hepatitis C.
De Regenboog Groep start vandaag, nationale hepatitis dag, in samenwerking met oa. MDHG, belangenvereniging voor druggebruikers en Mainline een voorlichtingscampagne onder (ex)-druggebruikers in Amsterdam om hen op het risico op besmetting met hepatitis C te wijzen. Officiële schattingen geven aan dat ongeveer 15.000 tot 30.0001 Nederlanders het Hepatitis C virus bij zich dragen. (Ooit)- injecterende druggebruikers zijn nog altijd de grootste risicogroep.
AMSTERDAM - 16 september 2014.
Onder de Amsterdamse populatie van druggebruikers is het risico dat 84 op de 1000 (ex)- druggebruikers geïnfecteerd zijn met Hepatitis C. In theorie loopt iemand al risico op besmetting wanneer je een keer drugs geïnjecteerd hebt. Bij 4 inloophuizen van De Regenboog Groep en het MDHG wordt komende weken aandacht gevraagd voor hepatitis C. Gebruikers krijgen persoonlijk advies over mogelijke vervolgstappen op het gebied van leefstijl, testen of behandeling. Binnenkort is er een nieuwe behandelmethode beschikbaar die Hepatitis C volledig kan genezen.
De ziekte
Hepatitis C (HCV) is een zeer besmettelijk en ernstige ontsteking van de lever. HCV wordt door een virus via bloed-bloedcontact overgedragen. HCV is besmettelijker dan HIV en komt daardoor ook veel meer voor. Zelfs in oude bloedresten kan het virus overleven. Inenten tegen HCV is niet mogelijk. Wel zijn er behandelopties voor HCV.
Hoeveel mensen geïnfecteerd?
In Nederland zijn naar schatting 15.000 tot 30.000 mensen geïnfecteerd met HCV. Hiervan is slechts de helft getest en bekend met HCV.
HCV wordt door bloed overgedragen. Tot 1991 werd bij bloedtransfusies niet op HCV getest, waardoor relatief veel mensen op deze manier werden geïnfecteerd. In veel landen, bijvoorbeeld in Noord Afrika of het Midden Oosten kan je nog steeds via een bloedtransfusie een HCV-infectie oplopen.
Veel (ex-)gebruikers en vooral zij die (ooit)injecteerden, hebben een grote kans op een HCV infectie. Zo is de schatting dat in Amsterdam 4 van de 5 mensen die ooit geshot hebben met HCV zijn geïnfecteerd. HCV wordt niet door seksueel contact overgedragen. Maar er zijn ook gevallen bekend van HCV onder HIV-positieve homomannen door (ruwe) onveilige sex waarbij wondjes ontstaan en bloed-bloed contact is.
Behandelmethode
Voor de huidige behandeling is het nog nodig om dagelijkse meerdere medicijnen in te nemen. Afhankelijk van het type HCV is de medicatie een halfjaar tot een jaar nodig. Van de huidige behandelingen is bekend dat er soms vervelende bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid en een grieperig gevoel, optreden.
Over De Regenboog Groep
De Regenboog Groep stimuleert de ontwikkeling van kwetsbare inwoners van Amsterdam zodat zij weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dit doen zij met behulp van 9 inloophuizen en ruim 900 vrijwilligers. In verschillende projecten zetten vrijwilligers zich in voor mensen die kampen met armoede, eenzaamheid, psychische problemen en verslaving.
Einde persbericht