Ingezonden persbericht
Redactie EenVandaag
12-09-2014
Vertrouwen in kabinet verdubbeld
Bijna twee jaar na het aantreden van kabinet Rutte II stijgt het vertrouwen in de ministersploeg fors. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 19.000 deelnemers. Vorig jaar had slechts 14 procent van de ondervraagden nog vertrouwen in het kabinet; dit jaar is dit verdubbeld en gestegen naar 32 procent (+18%).
Hiermee komt het vertrouwen in Rutte II weer in de buurt van het cijfer dat ze noteerden bij het aantreden van het kabinet in 2012: toen sprak 42 procent van de deelnemers hun vertrouwen uit. Opiniepeiler Gijs Rademaker: 'Het vertrouwen in Rutte II heeft zich het afgelopen jaar van een totaal dieptepunt hersteld tot normale proporties, in lijn met eerdere kabinetten Rutte I en Balkenende IV.'
Daadkracht en samenwerking
Deelnemers aan het onderzoek waarderen met name de samenwerking van het kabinet met de oppositiepartijen en de samenwerking tussen PvdA en VVD onderling. Ook benoemen veel ondervraagden de durf van de ministersploeg. Ze waarderen het dat het kabinet ondanks de economische moeilijke tijden toch hervormingen durft aan te kondigen en door te zetten.
Ook veel genoemd zijn de overheidsfinanciën die dit kabinet weer enigszins op orde heeft weten te krijgen.
Verder speelt ook het optreden van het kabinet rond de vliegtuigramp MH17 een rol. 'Het kabinet heeft Nederland bij de hand genomen in de nasleep van de ramp met MH17. Dat was knap werk,' aldus een deelnemer.
De VVD-kiezers hebben het meeste vertrouwen in het kabinet (59%), in tegenstelling tot de PvdA-kiezer: hiervan heeft 39 procent vertrouwen in de ministers en staatssecretarissen van Rutte II. Hiermee zijn de PvdA-kiezers minder enthousiast dan de kiezers van D66 (57% vertrouwen), ChristenUnie (52% vertrouwen) en SGP (45% vertrouwen). Dieptepunt dit jaar is het vertrouwen van SP- en PVV-kiezers in het kabinet: beide noteren slechts 6 procent.
Vertrouwen in Rutte
Ook Mark Rutte scoort goed als aanvoerder van de kabinetsploeg: het vertrouwen in hem als minister-president is gestegen van 16 procent vorig jaar naar 41 procent dit jaar. Vorig jaar kreeg hij van de ondervraagden het rapportcijfer 3,8: nu krijgt hij van de deelnemers bijna een voldoende met een 5,5. Veel deelnemers geven aan dat hij gegroeid is in zijn rol als minister-president en roemen zijn optreden na de vliegtuigramp.
Vanmiddag in Radio EenVandaag (Radio NPO 1, 14:00 uur) en vanavond in de tv-uitzending van EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.
Op Prinsjesdag is er ook een speciale radio-uitzending op NPO Radio 1 vanuit Den Haag waar Gijs Rademaker alle uitslagen van het Prinsjesdag onderzoek zal presenteren en waar ministers en partijleiders aanschuiven. Morgenavond in de tv-uitzending van EenVandaag is minister-president Rutte aanwezig.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 18.650 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 10 tot en met 15 september 2014.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.
Ingezonden persbericht