Eerste Kamervoorzitter Broekers ontmoet Oekraiense parlementsvoorzitter
12 september 2014
In de Noorse hoofdstad Oslo waar de tweejaarlijkse conferentie van parlementsvoorzitters van lidstaten van de Raad van Europa plaatsvindt, heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, een ontmoeting gehad met de Voorzitter van de Verkhovna Rada, het nationale parlement van Oekraine, Olexander Turchynov. Bij het gesprek waren ook Tweede Kamerlid Ton Elias, lid van het Presidium van de Tweede Kamer en de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, aanwezig. Turchynov is een politieke zwaargewicht in Oekraine. Hij was interim-president voordat Poroshenko werd geinstalleerd als President.
Turchynov condoleerde Nederland met de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Hij zei dat Oekraine alles wil doen om het onderzoek voortgang te geven en de daders voor de rechter te brengen. Hij noemde situatie in zijn land dramatisch. Op 24 augustus zijn Russische troepen met zware wapens op grote schaal in het oosten binnengevallen om strijd te leveren op Oekraiens grondgebied. Rusland doet alles om de situatie te destabiliseren. De troepen zijn deels weer teruggetrokken, maar het gebruik van het zware wapentuig is overgedragen aan separatisten en terroristen. Russische militairen houden daar controle over.
Oekraine wil niets liever dan een vreedzame oplossing, maar de Russische kant doet volgens Turchynov alles om het onderhandelingsproces te frustreren. Een staakt het vuren wordt geregeld geschonden. Het is van groot belang dat de grens tussen Rusland en Oekraine wordt afgesloten en dat internationale waarnemers erop toezien dat er geen troepen en wapens doorkomen.
Turchynov zei dat er voor Oekraine geen andere weg is dan die van Europese en Atlantische integratie. Oekraine wil nooit meer deel uitmaken van het Russische imperium en wil tot uitvoering komen van het associatieverdrag met de Europese Unie. Hij dankte voor de steun die Oekraine van de Europese Unie heeft ondervonden. Volgens Turchynov vindt de Russische President Poetin het gevaarlijk dat Oekraine zich in democratische richting wil bewegen en voluit achter de Europese waarden staat. Hij wil juist in een totalitaire richting gaan. Europa moet zich volgens Turchynov sterk en krachtig opstellen. Alleen kracht dwingt respect af. Hij deed een beroep op Europese bereidheid maatregelen richting integratie te nemen en bij te dragen aan stabilisering van de economie. De agressie moet worden gestopt.
Voor 26 oktober zijn er verkiezingen in Oekraine gepland. Oekraine wil dat die doorgang vinden en waarnemers uit andere landen zijn welkom om toe te zien dat die fair en eerlijk plaatsvinden. Turchynov gaf aan dat ook de presidentsverkiezingen vrij en fair waren verlopen. Rusland zal verhinderen dat er verkiezingen plaatsvinden in de bezette delen, maar Oekraine wil, ondanks de de moeilijke situatie, dat de verkiezingen waar mogelijk onder internationaal toezicht doorgaan. Broekers sprak steun uit aan het streven van Oekraine langs democratische weg haar eigen toekomst te kiezen en het proces naar een democratische rechtsstaat voort te zetten.
Georgie en Polen
Kamervoorzitter Broekers-Knol had in Oslo ook ontmoetingen met de parlementsvoorzitter van Georgie, David Usupashvili, en de senaatsvoorzitter van Polen, Bogdan Borusewicz. Met beiden besprak zij de situatie in Oost-Europa.