Buma: Nederland heeft zelfvoorzienende landbouwsector nodig

27/08/2014Buma: Nederland heeft zelfvoorzienende landbouwsector nodig

In de Volkskrant van vandaag pleit Sybrand Buma voor een zelfvoorzienende landbouwsector. `We moeten strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijks voedsel. We mogen niet afhankelijk worden van instabiele landen.' De zelfvoorzienende landbouw ligt in het verlengde van onafhankelijkheid op het gebied van energie en defensie, waar hij eveneens voor pleit. ' We kunnen niet langer naief zijn over de dreigingen in de wereld en de mate waarin zij Nederland direct raken.'

`De Nederlandse landbouw leunt nu sterk op innovatie en op nicheproducten', stelt Buma. `We moeten ook bulk produceren. De graankraan uit Oekraine of Rusland kan zomaar worden dichtgedraaid. Het kan zomaar dat de groenten uit Kenia of Tanzania ons niet meer bereiken. Daar moet je je op voorbereiden. De kennis op dat gebied mag hier niet verdwijnen. ' Het gaat overigens wel om een Nederlandse landbouwsector in Europees verband. `Het gaat er om dat voedsel in onze veiligheidszone wordt geproduceerd. De Europese gemeenschap werd ooit opgericht om de productie van kolen en staal te garanderen in een onveilige wereld. Die kerntaak wordt nu weer belangrijk.'

Het pleidooi voor een zelfvoorzienende landbouwsector maakt onderdeel uit van een groter betoog van Buma, dat in de vorm van een opinieartikel in diezelfde Volkskrant staat.

Dit is het hele opinieartikel:

De zomer van 2014 was de zomer van de verschrikkelijke ramp met de MH17, het opnieuw oplaaiende Gaza-conflict, en de nietsontziende terreur van IS in Irak en Syrie. We kunnen niet langer naief zijn over de dreigingen in de wereld en de mate waarin zij Nederland direct raken.

Het einde van de geschiedenis? Rond de eeuwwisseling was de wereld getuige van een veelbesproken en invloedrijk debat tussen Francis Fukuyama en Samuel Huntington. Na het einde van de Koude Oorlog voorzag Fukuyama wat hij noemde 'het einde van de geschiedenis'. De westerse liberale democratie en haar waarden zouden overal ter wereld de overhand krijgen. Huntington voorspelde echter een toekomst van wereldwijde botsingen tussen verschillende beschavingen, religies en culturen.

Vredesdividend In navolging van Fukuyama ging overal in het westen de hoop leven op een internationale rechts- en waardengemeenschap. Deze naiviteit werd ook uitgangspunt van het West-Europese veiligheidsdenken. Overal werd "vredesdividend" geincasseerd, wat vooral inkrimpen van de krijgsmacht betekende. Linkse partijen droomden van een krijgsmacht die vooral ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp biedt. Onze laatste tank werd verkocht en de vervanging van de F16 was een lijdensweg. Zelfs Frits Bolkestein vond de JSF niet nodig: "Waar is de vijand'" vroeg hij retorisch.

Toenemende chaos De zomer van 2014 leert ons opnieuw dat de waarschuwing van Huntington realistischer is dan de naieve dromen van Fukuyama. In plaats van een wereldwijd opbloeien van liberale democratieen regeert in steeds meer landen de chaos. Een van de botsingen die Huntington voorzag voor de 21e eeuw was de strijd tussen de onvrije islamitische en de vrije westerse wereld. Nog voor de nieuwe eeuw goed en wel begonnen was, werd dit schisma zichtbaar en zaaiden gewelddadige moslimextremisten dood en verderf. De radicaal islamitische IS-beweging in Syrie en Irak, en de dreiging van Jihadgangers en IS-aanhangers in het Westen, zijn de hedendaagse opvolgers daarvan.

Russische expansiedrift De ramp met de MH17 legt een andere grote dreiging bloot. 298 onschuldige burgers verloren het leven als gevolg van een oorlog waarvan wij dachten dat we er niets mee te maken hadden. Oekraine kwam in de veiligheidsstrategie van het kabinet van vorig jaar niet eens voor. Maar ondertussen volgt president Poetin een expansiestrategie als een 21e eeuwse Napoleon. De Russische expansiedrift is de tweede nadrukkelijke dreiging die ons wakker zou moeten schudden. Direct of indirect houdt Rusland Abchazie, Zuid-Ossetie, Transnistrie, de Krim en Oost-Oekraine in zijn greep. En de honger lijkt nog niet gestild. De inmenging in Oekraine gaat door. En de voormalige economisch hoofdadviseur van Poetin zei zelfs in een interview afgelopen maart: 'Hij (Poetin) vindt dat Georgie, Oekraine, Wit Rusland, de Baltische Staten en Finland hem toebehoren. Het lijkt erop dat de westerse leiders helemaal vergeten zijn dat er sommige wereldleiders zijn die andere landen willen veroveren.'

Nieuwe veiligheidsstrategie nodig De wereld is dreigender dan we lang gedacht hebben. En we weten niet wat er nog volgt. In dat licht was het wel heel kortzichtig dat het kabinet bij haar aantreden de hele buitenlandtak van de AIVD wilde opheffen. Nog altijd is zij niet op het oude niveau teruggebracht. Het ontbreekt volkomen aan een op de nieuwe dreiging toegesneden veiligheidsstrategie.

Uitbreiding veiligheidsdiensten Onze veiligheidsdiensten moeten sterk genoeg zijn om een dreiging vroeg te onderkennen. Ook om bijvoorbeeld tijdig de risico's te kunnen inschatten van vliegen over conflictgebieden. In plaats van in te krimpen, moeten zij daarom worden uitgebreid.

Binnenlandse strategie Ook onze binnenlandse strategie vergt aanpassing. Jihadgangers en IS-aanhangers vormen een grote bedreiging voor onze samenleving. De afgelopen maanden hebben vele honderden Europese mannen en vrouwen zich aangesloten bij IS. Het voornemen tot uitreizen moet strafbaar worden. Daarnaast moeten we het bestaan van partijen die de democratie en rechtsstaat omver willen werpen en de Sharia willen invoeren verbieden. En ook terroristische misdrijven verheerlijken moet strafbaar worden.

Russisch gas Ook voor onze energie-, handels- en voedselpolitiek hebben de nieuwe internationale dreigingen grote consequenties. Europa moet af van het Russische gas. Dat is niet pijnloos net als de sancties tegen Rusland. Maar we moeten bereid zijn onze vrijheid en veiligheid op lange termijn voorop te stellen.

Zelfvoorzienende voedselsector Ook voedselveiligheid en voedselzekerheid worden deze eeuw door internationale onzekerheid een grote uitdaging. Daarom moeten we strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in productie van ons dagelijkse voedsel. We mogen niet afhankelijk worden van instabiele landen.

Investeren in veiligheid Defensie is te lang sluitpost van de begroting geweest. Het vredesdividend is opgesoupeerd. Het actief beschermen van onze westerse waardengemeenschap moet weer de prioriteit worden in onze veiligheidsstrategie. Alleen als die duurzaam op orde is kunnen wij zinvol bijdragen aan vrede en veiligheid elders.

Wij hebben iets belangrijks te verdedigen. Een wijze van omgaan met elkaar in vrede en vrijheid die in dit stukje van de wereld in de loop van eeuwen is gegroeid. De zomer van 2014 heeft laten zien dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Het is de investering waard.

Sybrand Buma