'Bijencampagne Greenpeace misleidend en fout'

Science in Water: ijzertoediening belangrijker dan aanpak pesticiden

ABCOUDE - De campagnes 'Red de Bijen' en 'Zoemend Nederland' van Greenpeace zijn misleidend voor het publiek en een verkwisting van subsidiegelden. Dat stellen de onderzoekers van Science in Water.

Greenpeace wijt de massale bijensterfte aan het gebruik van pesticiden en het gebrek aan bloemen, terwijl uit wereldwijd onderzoek blijkt dat dit niet de voornaamste oorzaken zijn. Volgens Science in Water is de bijensterfte een microbiologisch probleem, onder meer veroorzaakt door de aanvoer van voedingstoffen in de lucht, en heeft haar onderzoek aangetoond dat ijzertoediening die effecten teniet kan doen. Het voornaamste bezwaar tegen de campagnes van Greenpeace is dan ook dat daardoor het zicht wordt ontnomen op het werkelijke oorzaken van bijensterfte.

,,Greenpeace doet alsof het bijenprobleem wordt opgelost door pesticiden te verbieden en meer bloemetjes te zaaien. Daarmee wordt het wereldwijde probleem van de bijensterfte absoluut niet opgelost," stelt ir. Maarten van Hoorn van Science in Water. ,,Hoge bijensterfte komt bijna overal voor, ook in bloemrijke gebieden waar helemaal geen pesticiden gebruikt worden. De achteruitgang van de bijen op het noordelijk halfrond is al in begonnen voordat de momenteel veel gebruikte pesticiden ontdekt werden."

Hij vindt dat Greenpeace zich te weinig heeft verdiept in de materie en zich baseert op achterhaalde wetenschappelijke onderzoeken. Een merkwaardige fout in het rapport is dat de milieuorganisatie stelt dat bijen 10 tot 12 kilometer van hun kast vliegen en nooit onder de invloed van landbouw uit kunnen. ,,Een fabeltje," aldus Van Hoorn. ,,Een honingbij vliegt meestal maar 1200 meter weg van zijn kast en maximaal twee kilometer. Dat is nauwkeurig in de praktijk vastgesteld." Als 200.000 mensen het actiepakket met zaadjes van Greenpeace bestellen zorgen ze hooguit voor een paar honderd extra bijenvolken, heeft hij uitgerekend. Imkers in Nederland hebben samen ongeveer 80.000 bijenvolken, waarvan er jaarlijks meer dan 10.000 doodgaan tijdens de winter en nog eens zoveel in de rest van het jaar. Verder adviseert Greenpeace om bloembollen te planten, zodat de bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben. ,,Greenpeace weet blijkbaar niet dat de bijen vooral aan het eind van de zomer en het najaar doodgaan en dat sterfte in het voorjaar altijd is voorgekomen. Dat weet elke ervaren imker," aldus Van Hoorn. Hij vindt de kosten van de campagne niet opwegen tegen de opbrengsten. Van Hoorn: ,,De actie van Greenpeace wordt door de postcodeloterij met 2,25 miljoen euro gefinancierd. Dat is meer dan twee keer zoveel als voor het overheidsprogramma Bijengezondheid voor vier jaar is uitgetrokken. Het zaaien van bloemetjes kost omgerekend 100 tot 150 euro per 'gered' bijenvolk."

Water in Science heeft zelf een andere verklaring voor de wereldwijd optredende bijensterfte. Dat is vooral een microbiologisch probleem. Door de aanvoer van voedingsstoffen via de lucht verandert de microbiele samenstelling van het voedsel dat de bijen opnemen, zoals nectar en pollen, en worden de microbiele processen in en op de bijen en in de bijenkasten beinvloed. Hieruit kunnen in wezen de zich steeds voordoende problemen verklaard worden. Door ijzer toe te dienen wordt deze effecten teniet gedaan. Hiervoor is een product ontwikkeld, dat inmiddels in een reeks situaties in acht landen bij imkers in de praktijk is uitgetest. Het ijzer werd gemengd met een suikeroplossing aan de bijen gevoerd. Hoewel er kritiek was op de manier van onderzoeken door Water in Science, waren de resultaten in de praktijk opzienbarend. Door ijzertoediening werd de bijensterfte met 60 procent teruggedrongen.

Science in Water heeft Greenpeace vorig jaar al gewezen op de tekortkomingen van haar campagnes, maar geen reactie ontvangen. Van Hoorn vindt dat Greenpeace onmiddellijk moet stoppen met de campagnes en het publiek excuses moet aanbieden voor het verstrekken van desinformatie. ,,Er zal geen bijenvolk minder doodgaan door deze acties. Eigenlijk moet Greenpeace de voor deze campagne ontvangen donaties terugstorten. Ongefundeerd de schuld bij de landbouw en pesticiden leggen getuigt vooral van technologisch pessimisme, niet van interesse in de werkelijke oorzaak van de bijensterfte," stelt hij.

Meer informatie: www.science-in-water.com