Groningers overhandigen morgen petitie met eisen aan Kamp


* 21-01-2014
* Caroline Weber
* 0 reacties

Ongeveer 250 werknemers van Aldel en de andere bedrijven van het chemiepark zijnde Bio MCN, AKZO Nobel, SGS, Lubrizol, Delesto, Teijin, Stork, JPB, ESD-SiC, delegaties van FNV kaderleden, de betrokken ondernemingsraden op het chemiepark in Delfzijl en Ellen Dekkers, voorzitter FNV Bondgenoten
overhandigen morgen de verzamelde petities met eisen voor werk en leefbaarheid in Groningen aan minister Kamp.

Zij doen dat onder het motto `Eerst ons gas, toen ons huis, nu ons werk, gas terug' voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag.

FNV Noord bestuurder, Albert Kuiper: "Het gas is van heel Nederland, maar daar moet ook het noorden van mee kunnen profiteren. De huidige verdeling is 1 procent versus 99 procent, dit is geen rechtvaardige verdeling. Dat willen de mensen in het Noorden anders."

Op het chemiepark werken 1.500 werknemers direct bij de bedrijven en een veelvoud daarvan aan indirecte werkgelegenheid. Deze banen kunnen worden behouden.

De eisen

De FNV organiseerde afgelopen zaterdag een Volksdebat in Groningen dat door door bijna vierduizend mensen werd bezocht. Het Volksdebat leverde een aantal eisen op voor Den Haag.

. Het behouden verduurzamen van werkgelegenheid bij Aldel en andere bedrijven, bijvoorbeeld het chemiepark en geen koude sanering van bijvoorbeeld sociale werkplaatsen.

. Het creeren en aantrekken van duurzame nieuwe industrie. Door het opvangen van de nadelen bij het vestigen in een bevingsgebied. Bijvoorbeeld door dit financieel en met know how te compenseren.

. Ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld aardbevingsbestendige bedrijven kunnen worden gebouwd. Het opknappen van de woningen moet gebeuren door werknemers uit het noorden.

Koopkracht en echte banen

De FNV vindt dat kabinet en werkgevers moeten investeren in mensen en economie. Zo krijgen mensen weer vertrouwen. Miljardenbezuinigingen staan daar haaks op. Ook hebben mensen echte banen nodig: met genoeg zekerheid, waardering en stabiel inkomen. De FNV maakt zich hard voor koopkracht en
echte banen. Meer informatie op www.koopkrachtenechtebanen.nl.