CDA wil straffe aanpak handel illegale medicijnen

De afgelopen tien jaar is de illegale handel in geneesmiddelen geexplodeerd. In Europa gaat er 10,5 miljard om, de schatting is dat dat in Nederland 79 miljoen euro is. Bij vijftig procent van de geneesmiddelen die op internet te koop zijn, is er de kans dat ze vervalst zijn. 1 op 10 Nederlanders kopen medicijnen uit illegale bronnen. Meer dan miljoen Nederlanders. Dat is een gevaar voor volksgezondheid. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om kalmeringsmiddelen en onschuldige slaapmiddelen, maar ook bijvoorbeeld om virusremmers en antibiotica in periode van dreigende infectieziekten (zoals Q-koorts en vogelgriep).

Met andere woorden, illegale medicijnen zijn een nieuwe goudmijn voor criminelen, die voorheen in de drugshandel zaten. Geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en namaakvoedsel. Dit is het nieuwe Walhalla. Vooral via het internet. En de minister van VWS speelt vooral een faciliterende rol in het `bij elkaar brengen van mensen die hier wat aan willen doen'. Maar het CDA wil op dit punt niet alleen "aandacht" van de minister van VWS, maar vooral ook een effectieve samenwerking tussen IGZ, VWS en de opsporingsdiensten en een duidelijke doelstelling.

Er is een taskforce Internet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Maar inzet en resultaat daarvan zijn onduidelijk. Blijkbaar heeft het beperkte prioriteit, terwijl het gezondheidsrisico aanzienlijk is. Het CDA wil dat de minister, in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie, met concrete plannen voor bestrijding komt. Bijvoorbeeld om websites effectief te blokkeren.