Insecten eten in de VS
Gepubliceerd op
27 juni 2013
Door
Wageningen University, Laboratorium voor Entomologie
Insecten eten is ook in de Verenigde Staten van Amerika een spraakmakend onderwerp. "Op een gegeven moment stonden in het kleine keukentje van de Nederlandse ambassade zo'n vijftien camera's op ons gericht", vertelt Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie in Wageningen, die op 26 juni met twee
Amerikaanse insectenexperts een presentatie gaf over nut en noodzaak van het eten van insecten.
- De social media buttons kunnen niet getoond worden - controleer uw instellingen
Insectenhapjes
Samen met Prof. Michael Raupp en Daniella Martin, initiatiefnemer van GirlMeetsBug.com, maakte Marcel Dicke in de keuken van de Nederlandse ambassade in Washington insectenhapjes klaar. Aan de genodigden vertelden Dicke en de Amerikaanse sprekers dat insecten een voedzaam, gezond en duurzaam
alternatief zijn voor vlees. De kleine beestjes zijn veel efficienter dan koeien, varkens en kippen in het omzetten van plantaardige grondstoffen in eiwitten en mineralen die voor mensen goed te verteren zijn, vertelde Dicke.
Nederland profileert zich in VS
"Nog nooit heeft de Nederlandse ambassade in Washington zoveel media-aandacht gehad als voor dit evenement", liet Landbouwattache Martin Olde Monninkhof weten. Aanwezig waren vertegenwoordigers van onder meer USAid, het Worldwatch Institute, de Wereldbank, de EU en bedrijven uit de
voedingsmiddelenindustrie. Ook journalisten waren massaal gekomen. De Nederlandse ambassade had het evenement georganiseerd om duidelijk te maken dat Nederland een voortrekkersrol speelt op dit onderwerp. "Nou, dat is gelukt", laat Dicke weten vanuit de VS, waar hij op sabbatical is.
Michael Raupp, Daniella Martin en Marcel Dicke bereiden insecten in de Nederlandse Ambassade in de VS. Foto's: Jeffrey Allanach Michael Raupp, Daniella Martin en Marcel Dicke bereiden insecten in de Nederlandse Ambassade in de VS. Foto's: Jeffrey Allanach
Beter dan vlees
Insecten eten heeft vele voordelen, meent Dicke. Voor het telen van veevoer zijn nu al gigantische lappen grond nodig, en naar verwachting verdubbelt de wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten in de komende decennia. Zo veel vlees produceren heeft een enorme impact op het milieu. Bovendien
zijn aan overmatige vleesconsumptie gezondheidsrisico's verbonden. Dicke: "De consumptie in de westerse wereld is op dit moment zo groot dat het gezondheidsrisico's oplevert, waaronder mogelijk vormen van kanker. Ook zijn er risico's zoals vogelgriep en varkenspest."
Insectenkookboek goes international
Dicke is in de VS in verband met zijn Rhodes visiting professorship aan Cornell University, hij schrijft daar aan een boek over insect-plantrelaties en hij legt er de laatste hand aan de Engelse versie van Het Insectenkookboek. Dat kookboek kwam in 2012 uit in Nederland en het eerste exemplaar
werd destijds overhandigd aan (toen nog prinses) Maxima. `The Insect Cookbook' wordt begin 2014 uitgegeven in de VS door Columbia University Press (New York).
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
* prof.dr. M (Marcel) Dicke
Contactpersoon prof.dr. M (Marcel) Dicke
Contactformulier
Wageningen University
Internationaal toonaangevende universiteit met opleidingen en onderzoek op het gebied van gezonde voeding en leefomgeving
* Studenten maken film over loopkevers Studenten maken film over loopkevers
* [IMG] Koolstofnanodeeltjes hebben invloed op samenstelling van waterleven
* Porter: 'Partnering is essential for creating Shared Value' Studenten spreken met `goeroe' Michael Porter
Meer nieuws
Insectennieuws
* [IMG] Insecten oplossing voor wereldvoedselprobleem 31 december 2012 - Onze vraag naar vlees verdubbelt in 2050, maar omdat het landbouwareaal te beperkt is voor een verdubbeling van de vleesproductie, moeten we dan maar...
* Foto: ANP Prinses Maxima neemt insectenkookboek in ontvangst 17 april 2012 - 17 april 2012 - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima der Nederlanden heeft vanochtend het eerste exemplaar van "Het Insectenkookboek" in ontvangst...
* [IMG] Het Insectenkookboek geeft culinaire richting aan duurzaam eten van de toekomst 10 april 2012 - Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk. De manier waarop we momenteel vlees en ander voedsel produceren,...
* Insecten in varkens- en pluimveevoer. Insecten als duurzame diervoedergrondstof 10 oktober 2012 - Insecten kunnen een duurzaam onderdeel zijn van varkens- en pluimveevoer.
* Wageningen UR dossier Edible Insects
* Onderwijs verzorgd door Laboratorium voor Entomologie
*
* GirlMeetsBug.com