Communautaire angel in bijendossier


klok 26 april 2013

De massale bijensterfte neemt de laatste jaren verontrustend toe. Oorzaken daarvan zijn de afname van biodiversiteit, de varroamijt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoiden bevatten.

Bijen zijn nochtans van groot belang. Niet enkel voor het ecosysteem, maar ook op economisch vlak. Voor Belgie zouden ze een economische waarde betekenen van bijna 500 miljoen euro.

Overheden tekenen plannen uit om de bijensterfte tegen te gaan. "Maar zoals in zowat elk dossier in ons land zit ook in het bijendossier een communautaire angel", zegt Tine Eerlingen (N-VA) die Minister-president en landbouwminister Kris Peeters ondervroeg in de commissie.

Eind 2011 werd in het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd voor een actieplan voor het behoud van de honingbij en de wilde bij in Vlaanderen. Recent kwam de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) op de proppen met een federaal
bijenplan. Vertegenwoordigers van Vlaamse imkersverenigingen werden vooraf echter niet geconsulteerd over het federale plan.

Sterker nog: Minister-president Peeters liet in zijn antwoord weten dat het federale plan werd opgemaakt zonder overleg met of betrokkenheid van de Vlaamse beleidsdomeinen Landbouw, Leefmilieu en Natuur.

Hij stelde bovendien vast dat er in het federale bijenplan heel wat acties zitten die op Vlaams niveau al uitgevoerd worden. De federale overheid loopt dus behoorlijk achter de feiten aan.

Tine Eerlingen: "De N-VA vraagt dat de federale overheid het Vlaamse beleid respecteert en overleg pleegt met de gewesten over het federale bijenplan. Het federale plan mag het Vlaamse niet doorkruisen en ook de imkerssector zelf moet geconsulteerd worden. Dit is nog maar eens een voorbeeld
van hoe dit land werkt. Of beter gezegd: niet werkt. Op zowat elke beleidsdomein vind je dossiers waar bevoegdheden botsen of Vlaamse bevoegdheden zelfs genegeerd worden. Erg jammer, en vooral erg inefficient."

Wat de pesticiden betreft pleit Tine Eerlingen voor een tijdelijk verbod op het gebruik van neonicotinoiden voor bijenaantrekkelijke gewassen (zoals mais, koolzaad en zonnebloemen). In tussentijd kan men verder onderzoek doen naar de invloed van deze pesticiden op bijen.

Op Europees niveau is er nog geen consensus over een verbod. Belgie is voorstander van een verbod, maar minister van Landbouw Laruelle wil wachten op de definitieve beslissing van Europa. "Indien er maandag geen Europees verbod wordt gestemd in de Scofcah^1, moet Belgie zelf een verbod op het
gebruik van neonicotinoiden instellen", aldus Tine Eerlingen.



^1 Standing Committee on the Food Chain and Animal Health.

Auteur(s): Tine Eerlingen, Vlaams parlementslid

Contactinfo: Ferry Comhair, Woordvoerder N-VA-fractie Vlaams Parlement
E-post: ferry.comhair@vlaamsparlement.be

Thema('s): Energie, milieu & klimaat