Het eerste Koningstientje
Staatssecretaris Frans Weekers van Financien hield een toespraak bij de slag van het eerste Koningstientje door minister-president Mark Rutte.
Dames en heren,
Centen, flappen, pegels, pingping, penningen, duiten, molm, doekoe, cash, pecunia.... Zoals de Eskimo's talloze woorden hebben voor sneeuw, hebben wij talloze woorden voor geld. Want geld, vooral geld verdienen, is een belangrijk Leitmotiv in de vaderlandse geschiedenis. Een geschiedenis die ons leerde dat geld wat stom is, recht maakt wat krom is, dat waar geld spreekt de waarheid zwijgt maar ook dat geld niet stinkt en voor geld zelfs de hemel open gaat. Maar onze geschiedenis heeft ons ook de reputatie bezorgd van zuinige Hollanders. Hollanders die geen geld over de balk gooien, weten dat het geld niet op onze rug groeit en dat de vis duur wordt betaald.
Geen wonder dat we belangrijke, bepalende gebeurtenissen in ons leven en onze geschiedenis kracht bijzetten door een speciale munt te slaan. De troonswisseling op 30 april aanstaande is zo'n belangrijke, bepalende gebeurtenis. En de munt die we daarvoor vandaag slaan is een tientje. Je kunt je natuurlijk afvragen of het niet een beetje ouderwets is, zo'n keiharde, analoge munt. Hadden we niet beter heel modern een Konings'bitcoin' in de digitale markt kunnen zetten?
Dat had natuurlijk gekund maar dan zouden we een hoop missen.... Zekerheid bijvoorbeeld, want de waarde van een bitcoin is net zo virtueel en volatiel als de munt zelf. En we zouden energie missen. Want volgens financieel persbureau Bloomberg verbruiken de supercomputers die nodig zijn om bitcoins te vinden per dag net zoveel energie als 31.000 huishoudens. Met een bitcoin zouden we breken met een mooie traditie. Een traditie die begon in de Romeinse tijd: ook toen al werden munten gebruikt om kroningen en vertoningen bekend te maken. Munten waren eigenlijk de `social media' van die tijd: als er een nieuwe koning of keizer was, als er een veldslag was gewonnen, of als er een nieuw gebouw open ging,dan werd dat via een nieuwe munt aan de wereld getwitterd.
Met een bitcoin zouden we bovendien veel moois missen. Want dit Koningstientje is een toonbeeld van artistiek vernuft. Het is ontworpen door het ontwerpersduo Broersen & Lukacsen symboliseert de voornemens van onze nieuwe Koning Willem-Alexander: samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen. Het is ook de eerste munt met het portret van Willem-Alexander, al is dit nog niet de definitieve vormgeving voor de `echte' euromunten. Die verschijnen later.
Net als andere herdenkingsmunten die de Koninklijke Nederlandse Munt laat ontwerpen, staat ook dit tientje bol van de symboliek. De afbeeldingen op de munt verbinden niet alleen vorst, volk en vaderland, maar ook verleden, heden en toekomst. Bijvoorbeeld door de wapenspreuk van ons Koninkrijk `Je maintiendrai' die prominent op de munt staat. Die spreuk is in deze moeilijke economische tijden actueler dan ooit: ik zal handhaven, ik zal overleven.
Als staatssecretaris van Financien weet ik dat dat niet vanzelf gaat; dat niet opgeven hetzelfde is als hard werken. Onze minister-president weet dat nog beter dan wie ook. Hij is degene die de verantwoordelijkheid heeft om munt te slaan uit al ons harde werk. Daarom heeft hij vandaag - heel toepasselijk - de eer om het eerste Koningstientje te slaan. Een munt die past in een rijke Nederlandse traditie, mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Munt en Muntmeester Maarten Brouwer. Mijn dank daarvoor!
Het wordt tijd om het eerste exemplaar te slaan. Ik ben er van overtuigd dat veel Nederlanders met deze munt de Koning te rijk zullen zijn!