Onderzoek naar mogelijkheden gasboring in Haastrecht


Er bestaat een vermoeden dat er in het buitengebied nabij Vlist - op de grens met de gemeente Oudewater - een gasveld aanwezig is. Om vast te stellen of er daadwerkelijk gas aanwezig is, wil Northern Petroleum Nederland (NPN) een proefboring uitvoeren.

Benodigde toestemmingen
NPN heeft voor het uitvoeren van het onderzoek een opsporingsvergunning van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gekregen.
Voor het uitvoeren van een proefboring dient NPN bij de gemeente een omgevingsvergunning aan te vragen voor de activiteiten `bouwen' en `gebruik in strijd met het bestemmingsplan'. De gemeente verwacht binnen enkele maanden een aanvraag van het NPN te ontvangen.

Gemeente beoordeelt - samen met ODMH - onderzoeksrapporten NPN
Bij het verlenen van de vergunning zal de gemeente de onderzoeksrapporten van NPN laten beoordelen door de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Op basis van deze beoordeling zal het bestuur van de gemeente Vlist een besluit nemen of het NPN een proefboring mag uitvoeren in het gestelde
zoekgebied.

Belang inwoners centraal
Gemeente Vlist stelt bij het nemen van dit besluit het belang van haar inwoners centraal. Op 16 januari jl. heeft NPN - in overleg met de gemeente - een informatiebijeenkomst gehouden voor direct omwonenden. Inwoners hadden - gezien de ontwikkelingen bij de gasboringen in Groningen - zorgen
over eventuele gevolgen voor de eigen woonomgeving.

De situatie en omvang in Groningen is geenszins te vergelijken met de eventuele proefboring in Haastrecht. De beoogde boorlocatie in Haastrecht heeft een omvang van een voetbalveld. Het gasveld in Groningen is 5000 maal groter dan die in Haastrecht. Eventuele risico's op het gebied van
bodemdaling en trillingen zijn in Haastrecht dan ook uitermate gering.

Procedure
Voordat een besluit wordt genomen over het toekennen van de vergunning, organiseert de gemeente een vervolg bijeenkomst, waar inwoners nader worden geinformeerd over de voorgenomen plannen. Inwoners kunnen vervolgens via de standaard procedure hun zienswijzen indienen op het voorgenomen plan.

Indien overgegaan wordt tot winning van aardgas zal een bestemmingsplan voor de locatie in procedure worden gebracht. Deze doorloopt de normale procedure, waarbij de gemeenteraad de finale beslissing neemt.

In het kader van de omgevingsvergunning voor de locatie geldt dat de Minister van Economische Zaken het bevoegd gezag is. De gemeente heeft in deze geen bevoegdheid, anders dan het vaststellen van het bestemmingsplan.

Uitvoering eventuele proefboring
Het uitvoeren van een proefboring duurt normaal gesproken twee tot drie maanden. Als er geen gas wordt gevonden wordt de locatie opgeruimd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Als er wel gas wordt gevonden, wordt eerst afgewogen of de proefboorlocatie de juiste locatie is om het
gasveld in productie te nemen. De boortoren wordt na de proefperiode sowieso verwijderd. Er blijft een kleine installatie op de locatie aanwezig, die landschappelijk wordt ingepast, bijvoorbeeld door het aanbrengen van rietkragen.