Imidacloprid en andere bestrijdingsmiddelen steeds vaker aangetroffen

Het middel imidacloprid, bekend vanwege zijn giftigheid voor bijen, hommels en andere insecten, wordt steeds vaker in de Noord-Hollandse wateren aangetroffen. Ook wordt steeds vaker de norm voor imidacloprid in de onderzochte oppervlaktewateren overschreden. Dit blijkt uit de jaarlijkse metingen die het waterschap het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet naar het voorkomen van bestrijdingsmiddelen in de door haar beheerde oppervlaktewateren. Behalve imidacloprid werden in 2012 ook meer normoverschrijdingen aangetroffen voor andere bestrijdingsmiddelen dan in 2011.

Het betreft hier o.a. de middelen carbendazim en metyl-pirimifos. Ook worden er regelmatig verboden bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater aangetroffen (o.a. dinoterb, diuron, dnoc). De Milieufederatie maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Imidacloprid wordt in 58% van de meetpunten aangetroffen (in 2011 was dan nog in 52% van de meetpunten). In 10% van de metingen werd de norm overschreden, in 2011 was dit nog maar in 2% Er is dus sprake van een forse toename van het aantal overschrijdingen.

De roep om imidacloprid en de andere neonicotinoiden te verbieden wordt steeds groter. Pas geleden kwam de Europese Voedsel- en Warenautoriteit op basis van recent onderzoek tot de conclusie dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor bijen, hommels en andere insecten. De laatste 5 jaar neemt de sterfte onder bijenvolken wereldwijd sterk toe. Ook in Nederland ligt de bijensterfte de laatste jaren op een niveau van 20-30%, terwijl 10 % sterfte gangbaar is (Bijensterfte in Nederland, 2006 - 2011). De verhoogde doodsoorzaak wordt mede in verband gebracht met de introductie van deze zogenaamde neonicotinoiden. Genoemde bestrijdingsmiddelen, die opgenomen worden door de gehele plant zodat de totale plant giftig wordt, zorgen bij bijen en hommels als deze in contact komen met stuifmeel van de plant, voor desorientatie met als gevolg dat zij hun volken niet meer terug kunnen vinden.

Een algeheel verbod in de EU?

In steeds meer landen worden deze middelen inmiddels verboden. Ook ruim 2,5 miljoen burgers uit de EU hebben een oproep gedaan om te stoppen met het gebruik van deze middelen. Eind januari heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die het kabinet oproept om in Europa te pleiten voor een algeheel verbod voor deze middelen. Mocht het kabinet geen gehoor krijgen voor haar oproep dan neemt Staatsecretaris Dijksma zelf maatregelen in Nederland, zo heeft zij aangekondigd. De Europese Commissie heeft inmiddels ook gepleit voor een tijdelijk verbod op de inzet van deze middelen.

Ook wij zijn van mening dat dit soort middelen zo snel mogelijk verboden zouden moeten worden. Ook dient het gebruik van verboden middelen streng aangepakt te worden.

R.van.arendonk@mnh.nl

Aangetroffen metingen 2011

Metingen imidacloprid 2011

Normoverschrijdingen Imidacloprid 2011

Normoverschrijdingen Imidacloprid 2011

Aangetroffen metingen 2012

imidacloprid 2012 metingen

Normoverschrijdingen Imidacloprid 2012

imidacloprid normoverschrijdingen 2012

Met dank aan HHNK voor bovenstaande kaarten

Gepubliceerd op: 7 februari 2013