Minister-president Rutte brengt werkbezoek aan Groningen
Minister-president Rutte brengt dinsdag 29 en woensdag 30 januari een bezoek aan Groningen. Het bezoek staat in het teken van de economische kansen voor de stad en regio.
Groningen kent succesvolle vormen van samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschappelijke instellingen en overheid. Het kabinet heeft de ambitie om de positie van Nederland in top 5 van meest concurrerende economieen te versterken. Samenwerking tussen 'kennis, kunde en kassa', zoals in Groningen, is daarbij van groot belang.
Het werkbezoek start op dinsdagavond met een bijeenkomst die is georganiseerd door VNO-NCW Noord.
Woensdagochtend praat minister-president Rutte met de commissaris van de Koningin van Groningen, de heer Van den Berg, en enkele burgemeesters over het recente nieuws dat de risico's bij gasboringen in Groningen toenemen en over maatregelen die deze effecten zoveel mogelijk voorkomen en beperken. Minister Kamp van Economische Zaken publiceerde vrijdag onderzoeken waaruit bleek dat aardbevingen in Groningen de komende jaren heviger kunnen worden. Daarna is minister Kamp naar Groningen gereisd om met bewoners en bestuurders het gesprek aan te gaan.
Aansluitend aan dit gesprek bezoekt de minister-president de Media Centrale. Tot 1984 heeft dit gebouw dienst gedaan als energiecentrale. Nu is het een bedrijfsverzamelgebouw waarin ruim 50 media- en ict-bedrijven huizen. Na een rondleiding gaat de minister-president in gesprek met ondernemers over de voordelen die het werken in een gebouw biedt en over Groningen `City of Talent'. Voor deze landelijke campagne hebben de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de gemeente Groningen de handen ineen geslagen. Dit samenwerkingsverband wil de positie van Groningen als de kennis-en innovatiestad van Noord-Nederland verder ontwikkelen.
's Middags staat de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool op het programma. De minister-president brengt hier een bezoek aan Polyvation. Dit bedrijf produceert onder andere halffabrikaten voor toepassingen in met name de gezondheidszorg en doet dit in nauwe samenwerking met de universiteit. Aansluitend spreekt minister-president Rutte met ondernemende studenten bij CUBE050. Deze incubator is een gezamenlijke initiatief van de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen dat kennisintensief ondernemerschap stimuleert.
Hierna bezoekt de minister-president het Carbohydrate Competence Center (CCC). In dit consortium werken meer dan 30 bedrijven samen met de kennisbasis van de Universiteit om hoogwaardige kennis op het gebied van koolhydraten te genereren, ontwikkelen en delen.