Vitamine D-tekort mogelijke oorzaak griepepidemie

Noorse studie: vitamine heeft antibiotisch effect op het immuunsysteem
Veldhoven, 21 januari 2012 (SRF) - De griepepidemie die vorige week in Nederland is uitgebroken, is mogelijk te wijten aan vitamine D-tekort. Er heerst in de wintermaanden een groot tekort aan deze vitamine door het gebrek aan zonlicht. Noorse wetenschappers deden onderzoek naar influenza-epidemieen, waarbij juist de aanwezigheid van Vitamine D het lichaam een doorslaggevende factor blijkt.
20 - 600 keer meer sterfgevallen

Volgens de studie nemen de infectie- en sterftecijfers bij deze griepepidemieen toe op het moment dat de blootstelling aan de zon (en daardoor de aanmaak van vitamine D) afneemt. Het geldt echter niet alleen bij de uitbraak van griepepidemieen, maar ook over het verloop. Bijzonder duidelijk zijn de seizoengebonden verschillen bij het aantal sterfgevallen. In de winter, wanneer het tekort aan Vitamine D het grootst is, ligt het aantal sterfgevallen volgens de Noorse studie 20 tot 600 keer hoger dan bij een zomer-epidemie.

Onvoldoende zonlicht

"Vitamine D heeft een antibiotisch effect en versterkt het immuunsysteem. Gestimuleerd door de uv-straling van het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt via de huid. In de wintermaanden, als de zon te diep staat voor de vitamine D-synthese, daalt de vitamine D-spiegel, waardoor de beschermende werking niet voldoende kan ontplooien", verklaart professor Johan Moan. In de studie raadpleegden de wetenschappers van de universiteit in Oslo de gegevens over griepepidemieen in Zweden, Noorwegen, de VS, Singapore en Japan. Ze vergeleken per maand de infectie- en sterftecijfers met de sterkte van de uv-straling van het zonlicht.

SRF

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een non-profitorganisatie met hoofdkantoor in Nederland. Zij streeft ernaar, de nieuwste medische en wetenschappelijke bevindingen over de effecten van gematigde uv-straling op de mens toegankelijk te maken voor het brede publiek.