Wereld kijkt mee: krijgt Nederland haar nertsenfokverbod?


DEN HAAG, 20121211 -- Vandaag,dinsdag 11 december 2012, bespreekt de Eerste Kamer het verbod op de pelsdierhouderij. Na een traject van zes jaar is het nu of nooit voor de bijna 6 miljoen nertsen die jaarlijks in Nederland gefokt en gedood worden, enkel voor hun vacht. Het debat wordt gevolgd door internationale dierenbeschermingsorganisaties, die hopen dat het nertsenfokverbod zich zal verspreiden over de rest van Europa en tenslotte zal leiden tot een algeheel fokverbod van wilde dieren voor hun bont.

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren zal de hele dag aanwezig zijn. Directeur Nicole van Gemert: “Het zijn niet de nertsenfokkerijen die zich gaan verplaatsen naar het buitenland, zoals onder andere de VVD en het CDA stellen, maar juist het nertsenfokverbod wordt overgenomen. Het buitenland kijkt mee en er is grote belangstelling voor het precedent dat wij vandaag kunnen neerzetten in Nederland”.

De behandeling in de Eerste Kamer wordt gevolgd door vertegenwoordigers uit Italië, Denemarken, België en Engeland. Ook buitenlandse journalisten zullen het debat, dat door Bont voor Dieren vertaald wordt, volgen.

Oud-SP-Kamerlid en oorspronkelijk initiatiefnemer van het nertsenfokverbod, Krista van Velzen is blij dat er eindelijk duidelijkheid komt voor de zes miljoen nertsen en 160 nertsenhouders: “Ik had, toen ik de wet schreef in 2006, nooit kunnen vermoeden dat het traject zo lang zou duren. Ik hoop dat de senatoren tevreden zijn met de vele aanpassingen die zijn gedaan om de nertsenhouders tegemoet te komen en gaan luisteren naar wat een meerderheid van de Nederlandse bevolking al dertig jaar wil: geen bontfokkerijen in Nederland.”

Een einde aan de nertsenhouderij is de laatste stap naar een Nederland zonder bontproductie. Groot-Brittannië, Kroatië en Oostenrijk gingen ons al voor. In diverse Europese landen zijn wetgevingstrajecten in werking gezet of worden burgerinitiatieven behandeld.

Bont voor Dieren is lid van de wereldwijde Fur Free Alliance, waar ervaringen en kennis worden gedeeld voor een gemeenschappelijk doel: een bontvrije wereld. Nederland kan vandaag laten zien dat het kan!