Einde nertsenhouderij in Nederland nu echt dichtbij


AMSTERDAM, 20121203 -- Op 11 december spreekt de Eerste Kamer over het verbod op het houden van Nertsen in Nederland. Als de senatoren instemmen, is het lange wetstraject eindelijk afgerond en komt er op termijn een einde de nertsenhouderij in Nederland. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren ziet daarmee een jarenlange wens in vervulling gaan en zal deze laatste week alles op alles zetten om de politiek te overtuigen van wat de ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking allang weet: in een beschaafd land vindt geen bontproductie plaats.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “ Veel mensen realiseren zich niet dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 6 miljoen nertsen worden vergast, enkel en alleen om te dienen als modeaccessoire. Zij leven in kleine kooitjes en vormen een bio-industrie die grotendeels verborgen blijft voor het grote publiek.”

Het nertsenfokverbod werd al in 2006 ingediend door de SP en de PvdA, maar er werden regelmatig wijzigingen aangebracht om de nertsenfokkers tegemoet te komen. Zo werd de overgangstermijn verlengd naar 2024 en wordt geld opzij gezet om de sloopkosten te vergoeden. Nu ligt de definitieve versie voor in de Eerste Kamer, waar nog voor het einde van dit jaar over gestemd wordt.

Van Gemert: “ Een veelgehoord argument tegen het verbod is dat de nertsenhouderij zich zal verplaatsen naar het buitenland. Integendeel: de rest van de wereld kijkt mee! In steeds meer Europese landen liggen initiatieven klaar voor fokverboden. Zij wachten echter op Nederland.”

Door stevige lobby en veel straatacties werd in 2008 de laatste vossenfokkerij in Nederland gesloten. Ook het fokken van chinchilla’s is al verboden. Een verbod op de nertsenhouderij is de laatste stap op weg naar een compleet verbod op bontproductie in Nederland. Groot-Brittannië, Oostenrijk en Kroatië gingen ons hierin al voor.

Bont voor Dieren zal tot 11 december zoveel mogelijk mensen mobiliseren voor een laatste push. Er zullen handtekeningen worden opgehaald, advertenties worden gezet en acties worden gevoerd. Ook zullen vertegenwoordigers van buitenlandse dierenwelzijnsorganisaties  het debat in de Eerste Kamer komen volgen.