Provincie Groningen

2050

Droge voeten in 2050

Onderzoek naar maatregelen tegen wateroverlast

Doordat het klimaat verandert wordt de kans op zowel wateroverlast als watertekort in onze provincie groter. Het project 'Droge Voeten 2050' onderzoekt welke maatregelen de noordelijke provincies en waterschappen moeten nemen om de wateroverlast tot 2050 kunnen tegengaan. Het onderzoek moet in 2014 afgerond zijn.

Onderzoek

In 2010 hebben wij onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen en de te verwachten waterstanden tussen nu en 2050. Nu we die kennis hebben onderzoeken we of de huidige veiligheidsnormen voor de dijken, zogenaamde boezemkaden, ook tijdens extreem hoge waterstanden in de toekomst nog voldoende bescherming bieden. En welke andere maatregelen nodig zijn voor die bescherming. De provincie en de waterschappen zijn samen verantwoordelijk voor die maatregelen.

Maatregelen

Door klimaatverandering gaat het vaker en heviger regenen waardoor de boezemsystemen steeds meer water te verwerken krijgen. Een boezemsysteem is het stelsel van kanalen, meren en plassen dat gebruikt wordt voor het aan- en afvoeren en bergen van oppervlaktewater. Maar het wordt steeds moeilijker om het overtollige water op zee kwijt te raken doordat de zeespiegel stijgt en de bodem daalt door aardgaswinning. Daarvoor zijn extra maatregelen nodig. Daarnaast kunnen maatregelen nodig zijn, omdat in bepaalde gebieden een hogere veiligheid tegen wateroverlast nodig is vanwege nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de bouw van nieuwe woningen.

Klimaatadaptatie

Het project Droge Voeten 2050 is een van de dertien projecten uit het Programma Klimaatadaptatie van de provincie Groningen: `Groningen op klimaatkoers'. Met deze projecten gaat de provincie Groningen ervoor zorgen dat de leefomgeving van de inwoners nog beter bestand is tegen het veranderende klimaat.