Besmettelijke bof in Gemini
Twee weken geleden kreeg de dienst Arbo, Milieu, Veiligheid en Stralingsbescherming de melding dat in het Gemini-complex zeker twee en mogelijk zes gevallen van bof zijn geconstateerd. Bof begint meestal met hoofdpijn, koorts en zich *niet lekker voelen*. Niet veel later ontstaat de kenmerkende zwelling van een speekselklier rondom het oor en de kaak waardoor slikken pijnlijk is. De ziekteverschijnselen ontstaan gemiddeld 16 tot 18 dagen na besmetting. In veel gevallen verloopt de infectie mild, waardoor verschijnselen nauwelijks opgemerkt worden. De belangrijkste complicatie bij mannen is een ontsteking van de zaadbal waarbij in zeldzame gevallen onvruchtbaarheid ontstaat.
Wie geboren is vanaf 1983 en in Nederland is opgegroeid, is in principe tweemaal gevaccineerd tegen BMR (bof, mazelen en rode hond). Daarvoor bestond die cocktail niet en werden kinderen in Nederland hooguit eenmaal inge*nt. De inenting in het buitenland verschilt niet alleen per land, soms zelfs per regio. Of de zieke studenten van buitenlandse afkomst zijn, weet TU/e*s arbeidshygi*nist Van der Heijden niet vanwege het medisch beroepsgeheim. *Wel weet ik dat vanaf 2009 het aantal bofgevallen aan Nederlandse universiteiten toeneemt. Studenten hebben meer kans op bof door intensieve onderlinge contacten bij verenigingen of in studentenhuizen.*
Het bofvirus zit in de neus en keel van de zieke. Wanneer diegene hoest, niest of een vieze hand aan een ander geeft kan het bofvirus verspreid worden. Aangeraden wordt om bij ziekteverschijnselen naar de huisarts te gaan. Wanneer deze bof constateert, wordt vriendelijk verzocht tot een week na het herstel niet op de campus te verschijnen. Volgens de GGD is het afgelasten van studentenfeesten niet nodig.
Voor bofpati*nten zijn er de volgende tips: Ga niet naar grote bijeenkomsten als je klachten van bof hebt. Was regelmatig je handen en gebruik bij hoesten en niezen papieren zakdoekjes. En het is verstandig je studieadviseur telefonisch op de hoogte te stellen.
Alle studenten en medewerkers die niet weten of ze gevaccineerd zijn, of maar **nmaal zijn inge*nt, krijgen de tip dit alsnog te laten doen bij huisarts of GGD Brabant-Zuidoost. Dat kost bij de GGD 21 euro. Als vaccinatiegegevens niet meer te achterhalen zijn, is contact op te nemen met het regionale RIVM-kantoor, tel (040) 232 91 11.
Wie zich zorgen maakt of vragen heeft over dit onderwerp kan mailen of bellen met Floor van der Heijden, tel (040) 247 59 34.