Ecorys onderzoekt kindervermissingen in EU voor Europese Commissie

Ecorys is in opdracht van het Directoraat-generaal Justitie van de Europese Commissie een onderzoek gestart naar vermiste kinderen in de Europese Unie. De EC zal de uitkomsten gebruiken om de werkwijze bij gevallen van vermiste kinderen in de 27 EU-Lidstaten te verbeteren.

Het onderzoek komt op een moment dat het aanpakken van de kwetsbaarheid van kinderen in Europa al veel aandacht heeft. Met de toegenomen bewegingsvrijheid binnen Europa en veranderende migratiepatronen naar en binnen de Europese Unie zijn de bewegingen van kinderen en families veranderlijker dan ooit tevoren. Dit leidt tot een dringende behoefte aan het analyseren en aanpakken van kinderverdwijningen in Europese context. De geharmoniseerde diensten rond de 116 000 hotline voor vermiste kinderen en het verbeteren van de alarmeringsprocedures rond kinderontvoeringen in de EU dragen al bij aan het verbeteren van de mechanismes, maar nog steeds is er een gebrek aan betrouwbare, vergelijkbare en officiele gegevens over de situatie in de Lidstaten. Dit vormt een ernstig obstakel voor de ontwikkeling en implementatie van toekomstig beleid.

Voor deze studie zal Ecorys gebruikmaken en voortbouwen op bestaande gegevens, om te komen tot vergelijkbare data en indicatoren over vermiste kinderen in de periode 2008-2010 (en 2011 indien beschikbaar). De uitkomsten zullen gebruikt worden om 'good practices' en aanbevelingen voor de Lidstaten te identificeren en om de samenwerking tussen de Lidstaten in gevallen van kindervermissingen te optimaliseren. Ecorys zal met verschillende kinderrechtenorganisaties en nationale experts samenwerken, waaronder de UNICEF Leerstoel Kinderrechten en de Universiteit van Leiden. Het onderzoek loopt van juli 2012 tot juni 2013.

Het team voor dit onderzoek wordt gekenmerkt door gevestigde academische en praktische expertise op het gebied van vermiste kinderen, weggelopen jongeren, indicatoren- en dataverzameling en analyse op sociaal en justitieel gebied. Ecorys heeft eerder gewerkt aan gerelateerde onderzoeken, zoals een onderzoek naar de typologie en beleidsmaatregelen omtrent kinderbedelarij in de EU.