Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

15 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 201010298/1/A4
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Algemene kamer - Milieu - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Natuurvergunning voor uitbreiding varkensfokkerij in Limburgs Ospel) Uitspraak over de natuurvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend voor het uitbreiden van een varkensfokkerij aan de Kruisvennendijk in Ospel. De varkenshouderij ligt in de buurt van de beschermde natuurgebieden 'Groote Peel', 'Sarsven en De Banen' en 'Weerter- en Budelerbergen & Ringselven'. Mobilisation for the Environment in Nijmegen is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de milieuvereniging had de vergunning niet mogen worden verleend, omdat er volgens haar nu al te veel ammoniak op het natuurgebied de Groote Peel wordt uitgestoten. Zij vreest 'significante gevolgen' voor het natuurgebied als gevolg van de uitbreiding. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 21 mei jl. op zitting behandeld.
2. 201105657/1/A3
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Wegenverkeerswet
inhoudsindicatie:

(Weigering om verkeersbesluit te nemen voor Praxis parkeerterrein in Amsterdam) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om een verkeersbesluit te nemen. Infotrans B.V. verhuurt aan Praxis een perceel met bijbehorend parkeerterrein aan de Noordzeeweg in Amsterdam. Vanwege de toegenomen verkeersdrukte op het Praxis-terrein had Infotrans aan het gemeentebestuur gevraagd om een verkeersbesluit te nemen om het verkeer in goede banen te leiden. Volgens het gemeentebestuur was het echter niet bevoegd om een verkeersbesluit te nemen, omdat het Praxis-terrein alleen toegankelijk is voor klanten van Praxis en buiten openingstijden met een hek is afgesloten. Er is daarom geen sprake van een 'voor openbaar verkeer openstaande weg', aldus het gemeentebestuur. Infotrans was het hier niet mee eens en kwam eerder tegen de weigering in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde in maart 2011 dat het Praxis-terrein vrij toegankelijk is gedurende de openingstijden en dat er geen controle plaatsvindt of uitsluitend klanten van Praxis gebruik maken van het parkeerterrein. Naar haar oordeel is het terrein daarom wel aan te merken als een 'voor openbaar verkeer openstaande weg'. Het gemeentebestuur kan zich niet verenigen met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 12 maart jl. op zitting behandeld. Daarna heeft het gemeentebestuur, ter uitvoering van de uitspraak van de rechtbank, een nieuw besluit genomen. Het heeft weer geweigerd om een verkeersbesluit te nemen, omdat uit een verkeersonderzoek zou blijken dat dat niet nodig is. Ook tegen dat besluit komt Infotrans in beroep bij de Raad van State.
3. 201105840/2/A4
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Algemene kamer - Milieu - Bodembescherming
inhoudsindicatie:

(Gedoogbevel voor bodemonderzoek aan de Herenstraat in Leiden) Uitspraak over het zogenoemde gedoogbevel dat het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente. Op grond van dit bevel moet hij gedogen dat er nader bodemonderzoek wordt gedaan op zijn percelen aan de Herenstraat in Leiden. Op deze percelen is nu onder meer een supermarkt gevestigd. Volgens het gemeentebestuur moet nader onderzoek worden gedaan, omdat uit een 'verkennend' bodemonderzoek zou blijken dat de bodem en het grondwater zijn verontreinigd. De bron van de vervuiling ligt mogelijk onder de supermarkt. Om te bepalen of de locatie met spoed moet worden gesaneerd, wil het gemeentebestuur de bodem onder de supermarkt onderzoeken. De supermarkteigenaar is het niet eens met dit bevel. Volgens hem is een onderzoek in de omgeving van de supermarkt voldoende om de ernst van de verontreiniging vast te stellen. Uit onderzoek zou blijken dat de verontreiniging geen 'onaanvaardbare humane dan wel ecologische risico's' veroorzaakt. Daarom is hij tegen het gedoogbevel in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 23 juli jl. op zitting behandeld.
4. 201107056/1/A3
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Flora en fauna
inhoudsindicatie:

(Verzoek ontheffing voor woningbouwproject Nimmer Dor in Rheden vanwege aanwezigheid steenuilen) Uitspraak over het besluit van de toenmalige minister van LNV om geen ontheffing van de Flora- en faunawet te verlenen aan Phanos Laag Soeren. Phanos had om de ontheffing gevraagd vanwege de bouw van nieuwe woningen op een voormalig manegeterrein aan de rand van Rheden. Dit woningbouwproject heet Nimmer Dor. Volgens de minister is de ontheffing niet nodig, omdat de bouwactiviteiten de rust- of verblijfplaatsen van steenuilen in het gebied niet zouden verstoren. Voorwaarde is wel dat Phanos onder meer op en rond de Den Texweg ten noorden van Nimmer Dor twee nestkasten plaatst en erfbeplanting aanbrengt. Daarmee wordt het verlies van één steenuilterritorium bij Nimmer Dor opgevangen en is een ontheffing niet nodig, aldus de minister. Ook blijft het leef- en foerageergebied op Nimmer Dor volgens de minister voldoende voor het steenuilpaar dat overblijft. IVN bestrijdt dit en vindt dat de minister een ontheffing voor de steenuil had moeten verlenen. Daarom is de vereniging in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 14 juni jl. op zitting behandeld. De rechtbank in Arnhem verklaarde in mei 2011 een eerder beroep van IVN ongegrond.
5. 201108071/1/A3
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om informatie over graven op compound Dutchbat bij Srebrenica) Uitspraak over het verzoek van een oud-Dutchbatter aan de minister van Defensie om documenten openbaar te maken. De man had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om informatie gevraagd over de locatie van graven op de zogenoemde compound van Dutchbat in Potocari, vlakbij Srebrenica. De minister had in eerste instantie geweigerd om de gevraagde informatie openbaar te maken. Tegen dat weigeringsbesluit kwam de oud-Dutchbatter in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die stelde hem in juni 2011 gedeeltelijk in het gelijk. Daarna heeft de minister alsnog twee foto's van de graven openbaar gemaakt en op een kaart de vermoedelijke locatie van de graven aangeduid. De rechtbank oordeelde verder dat de oud-Dutchbatter een aantal documenten wil die zich niet in het debriefingsarchief of in het archief van het ministerie bevinden, zodat de minister die ook niet openbaar kon maken. De man vindt dat niet geloofwaardig en is van mening dat de minister meer moet doen om de documenten boven water te krijgen. Volgens de oud-Dutchbatter beschikt de Koninklijke Marechaussee of de minister van Veiligheid en Justitie over processen-verbaal met meer informatie over de (locatie van) de graven. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 juli jl. op zitting behandeld.
6. 201108112/1/A3
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Flora en fauna
inhoudsindicatie:

(Weigering ontheffing voor buizerd, sperwer en twee vissoorten in verband met de aanleg van de 'Haak om Leeuwarden') Uitspraak over de ontheffing die de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan Rijkswaterstaat. De ontheffing maakt het mogelijk de rust- en verblijfplaatsen van een aantal vleermuissoorten te verstoren voor de aanleg van de zogenoemde Haak om Leeuwarden. Deze rijksweg verbindt de A31 bij Marsum met de N31 bij Hemriksein. Het tracé van de rijksweg doorsnijdt de vliegroutes van de vleermuizen op drie punten. Daarom heeft Rijkswaterstaat de ontheffing gevraagd. Een ontheffing voor de buizerd en de sperwer die bij Marsum zouden leven, was volgens de staatssecretaris niet nodig. Ook zou een ontheffing voor de bittervoorn en de kleine modderkruiper niet nodig zijn. Stifting Behâld Iepen Middelseegebiet is het daar niet mee eens en is tegen het besluit van de staatssecretaris in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft op 21 maart jl. een tussenuitspraak gedaan in deze zaak. Die uitspraak met zaaknummer 201108112/1/T1 is te vinden op de site. De Raad van State heeft daarin geconstateerd dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd waarom voor de buizerd, de sperwer, de bittervoorn en de kleine modderkruiper geen ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet nodig is. De staatssecretaris kreeg een termijn van acht weken om dit gebrek in het besluit te herstellen. In mei 2012 heeft de staatssecretaris opnieuw de ontheffing voor de buizerd en de sperwer geweigerd, maar alsnog een ontheffing verleend voor de bittervoorn en de kleine modderkruiper. Hiertegen is de stichting in beroep gekomen. In de einduitspraak die de Raad van State woensdag 3 oktober doet, zal worden beoordeeld of de staatssecretaris het gebrek in het nieuwe besluit op juiste wijze heeft hersteld.
7. 201109085/1/A3
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om informatie over aanschaf vaccins tegen Mexicaanse griep) Uitspraak over het verzoek aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport oom informatie openbaar te maken over de aanbestedingsprocedure voor en de aanschaf van vaccins tegen de Mexicaanse griep. RTL en het Financieele Dagblad hadden de minister om deze informatie gevraagd. De minister heeft een deel van de gevraagde informatie openbaar gemaakt, maar heeft ook een deel geweigerd omdat openbaarmaking van die informatie het economische en financiële belang van de Staat zou schaden. Ook zijn bij de informatie die wel openbaar is gemaakt, gedeelten 'weggelakt' omdat die vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens zou bevatten. Tegen dit besluit kwamen RTL en het Financieele Dagblad eerder in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde in juli 2011 dat de minister in zes documenten onterecht informatie heeft weggelakt. De weggelakte gegevens in die zes documenten zijn volgens de rechtbank geen bedrijfs- en fabricagegegevens. Ook komt de onderhandelingspositie van de Staat of GlaxoSmithKline als fabrikant van de vaccins naar het oordeel van de rechtbank niet in gevaar bij openbaarmaking van die gegevens. De minister en GlaxoSmithKline zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de rechtbank ten onrechte heeft geoordeeld dat de zes documenten geheel openbaar kunnen worden gemaakt. De minister vindt dat het in dit geval om een heel bijzondere situatie gaat waarbij producenten van deze vaccins tegen een grote epidemie, landen tegen elkaar uit kunnen spelen en de onderhandelingspositie van de Staat ernstig wordt beperkt als de zes documenten in hun geheel openbaar worden gemaakt. GlaxoSmithKline is van mening dat de weggelakte gegevens wel bedrijfs- en informatiegegevens zijn. Als deze openbaar zouden worden gemaakt zouden concurrenten en mogelijke klanten een groot voordeel hebben. De Raad van State heeft de zaak op 31 juli jl. op zitting behandeld.
8. 201110156/1/R4 en 201102331/1/R4
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplannen gemeente Boskoop) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Boskoop van het bestemmingsplan 'Module 3 oostelijke rondweg Boskoop, traject: Parallelle Wijkdijk (Spoelwijkerlaan-gemeentegrens)'. Het plan, dat in december 2010 is vastgesteld, maakt de aanleg van een deel van het tracé van de oostelijke rondweg mogelijk die in de toekomst Greenport Boskoop zal ontsluiten. Het gaat om de zogenoemde derde module van het tracé dat parallel loopt aan de bestaande Wijkdijk. In juni 2011 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Buitengebied' vast. Dit bestemmingsplan maakt niet alleen de aanleg van dit deel van de rondweg mogelijk, maar maakt ook andere ontwikkelingen in het buitengebied mogelijk. Stichting Red de Polder en Stichting Groene Hart zijn het niet eens met de komst van de rondweg en zijn tegen het bestemmingsplan dat de gemeente in 2010 vaststelde, in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwisten de noodzaak van de aanleg van dit deel van het tracé. Volgens hen heeft dit deel geen zelfstandige functie, omdat het alleen samen met andere delen van het tracé een functie kan vervullen. Van de andere delen van het tracé zou niet vaststaan dat die worden aangelegd, zodat van dit bestemmingsplan had moeten worden afgezien, aldus de stichtingen. Bovendien zou de aanleg van de rondweg een weidevogelgebied aantasten. De compensatie van de aantasting met vier hectare weidevogelgebied op een andere locatie is volgens de stichtingen niet voldoende. Naast de aanleg van een deel van de rondweg maakt het bestemmingsplan 'Buitengebied' ook de vestiging van een grootschalige openbare kledingverkoop aan de Boskoopseweg mogelijk. De exploitant van een aantal damesmodezaken in Boskoop en Waddinxveen heeft daar bezwaar tegen. Hij vindt dat de vierjaarlijkse verkoop van kleding in het buitengebied nadelige gevolgen heeft voor het centrum van Boskoop. Ook zou het plan leiden tot parkeeroverlast. Twee inwoners hebben bezwaar tegen de horecabestemming op een perceel tussen rivier De Gouwe en de N207. Zij vrezen parkeer-, geluid-, en lichtoverlast. Twee andere inwoners zijn in beroep gekomen vanwege de mogelijkheid die het plan biedt om achter hun woning aan de Spoelwijkerlaan een nieuw sierteeltbedrijf te vestigen. Volgens hen komt het nieuwe bedrijf te dicht bij hun woning te staan en zijn de Spoelwijkerlaan en de Rijneveld niet geschikt om het verkeer van en naar het bedrijf te verwerken. De Raad van State heeft beide zaken op 30 juli jl. op zitting behandeld.
9. 201112209/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'De Bisselt' van de gemeente Mook en Middelaar) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Mook en Middelaar van het bestemmingsplan 'De Bisselt'. De Bisselt ligt ten noordoosten van het dorp Mook. Het plan maakt onder meer de permanente bewoning mogelijk van een aantal recreatiewoningen. Ook kunnen enkele gebouwen gebouwd worden in het gebied dat gedeeltelijk in de Ecologische Hoofdstructuur ligt. De Natuur- en Milieugroep Animo en enkele inwoners van Mook zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Animo verzet zich tegen de legalisatie van de permanente bewoning van de recreatiewoningen. Hierdoor zou het gebied 'verstenen' en de natuur worden aangetast. De inwoners zijn het om meerdere redenen niet eens met het plan. Zo vindt een van hen dat de schuilplaats voor dieren op zijn perceel in het plan had moeten worden opgenomen. Anderen verzetten zich tegen de bouw van nieuwe woningen in hun omgeving omdat de natuur daardoor wordt aangetast. Ook zou hun woongenot worden aangetast en de waarde van hun woningen dalen. Een andere inwoner vindt juist de bouwmogelijkheden voor zijn perceel aan de Bracomonteweg te beperkt. Twee inwoners zijn het er niet mee eens dat zij geen woning mogen bouwen op hun perceel aan de Schuttersweg, terwijl permanente bewoning van recreatiewoningen wel wordt toegestaan. De Raad van State heeft de zaak op 29 augustus jl. op zitting behandeld.
10. 201113451/1/A1
datum van uitspraak: woensdag 3 oktober 2012
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering om maatregelen te treffen tegen lichtmasten bij tennisvereniging in Amersfoort) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort om maatregelen te treffen tegen de nieuwe lampen in lichtmasten op het terrein van tennisvereniging 't Stort aan de Saffierweg in Amersfoort. De tennisvereniging heeft in april 2010 nieuwe lampen, schakelsets en armaturen aan lichtmasten toegevoegd. Twee omwonenden hadden om de maatregelen verzocht, omdat volgens hen voor het vernieuwen van de lichtmasten een omgevingsvergunning nodig is, en de tennisvereniging die niet heeft aangevraagd. Ook zouden de lichtmasten vijf meter hoger zijn dan het bestemmingsplan toestaat. De rechtbank in Utrecht verklaarde in november 2011 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond, omdat voor het vervangen van de lampen geen vergunning nodig is en voor de twintig meter hoge lichtmasten een vergunning is verleend. Tegen die uitspraak zijn de omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 mei jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat