PvdA afdeling Groningen


PvdA vindt Statenbrede steun voor inwoners van aardbevings- en bodemdalingsgebieden »

Zeeuwse en Groningse Statenfractie slaan de handen in een

28 september 2012

28 september 2012

Afgelopen zaterdag kwamen de Zeeuwse en Groningse Statenfracties bijeen om de gemeenschappelijke agenda te behandelen. Geografische uitersten, maar inhoudelijk zijn er veel onderwerpen die ons binden. Bevolkingskrimp, het natuurakkoord van Bleker, de samenwerking met de Belgische en Duitse buren en het openbaar vervoer zijn slechts enkele onderwerpen waar we van elkaar kunnen leren en ondersteunen.

Het natuurakkoord

In de discussie rond het natuurakkoord van Bleker hebben de Zeeuwen en Groningers een andere route gekozen. De Zeeuwse PvdA is uiteindelijk akkoord gegaan, in Groningen is dat niet gebeurd. Maar de situatie die hieruit ontstaan is, is zeer vergelijkbaar. Beide Statenfracties hebben de ambitie om ondanks beperkte financiële middelen toch een samenhangende beleid te voeren, waarin de EHS zo veel mogelijk in stand kan blijven. In Groningen is het gelukt om een grote groep betrokken organisaties - waaronder de Natuur- en Milieufederatie en LTO - samen te laten werken om dit gestalte te geven. In dit Groningse Akkoord zijn afspraken gemaakt voor de gezamenlijke ambities en doelen.

Water

De problematiek rond de Westerschelde en de Eems/Dollard heeft veel overeenkomsten. Voor beide moet samengewerkt worden met de buren. Deze wateren zijn niet alleen economisch van belang, ook natuurlijk zijn dit bijzondere gebieden door de overgang van zout naar zoet water. Ze kennen van nature een grote biodiversiteit die onder druk staat door de toegenomen vertroebeling van het water. Deze vertroebeling neemt toe door de hogere stroomsnelheid van het water, waardoor het zuurstofniveau van het water afneemt met alle gevolgen voor het mariene leven van dien. Hiervoor zijn vele oplossingen te bedenken. Zo heeft het Groninger Statenlid Sjak Rijploeg gewezen op de kansen die de zogenaamde onderwatermolen biedt. Die zou voor de Westerschelde ook wel eens bruikbaar kunnen zijn. De Statenfracties afgesproken om samen te blijven optrekken bij dit belangrijke onderwerp.

Openbaar Vervoer

Door de politieke ontwikkelingen in Groningen Stad van afgelopen woensdag is het vraagstuk van het openbaar vervoer actueler dan ooit. Met de Zeeuwse Statenfractie delen we de voorkeur voor kleinschaligheid en maatwerk in het vervoerssysteem. We hebben beide te maken met een krimpende omgeving waardoor het niveau en de betaalbaarheid van het openbaar vervoer in deze regio's onder druk staat. We zijn beide zoekende naar goede manieren om het niveau van het openbaar vervoer op peil te houden. Hiervoor zijn creatieve nieuwe ideeën nodig. De Zeeuwen hebben in West Vlaanderen een interessant project met vraaggestuurd vervoer waarin verschillende soorten van vervoer gecombineerd worden. Voor ons zeker een kijkje waard. Wij richten ons hier onder andere op de mogelijkheid van nieuwe technieken. Zo neemt de Hanzehogeschool deel aan een groot internationaal onderzoek naar I-track systemen. Dit blijven we op de voet volgen. Ook worstelen we beide met het vraagstuk van de minderjarige MBO studenten. In onze optiek moet ook voor hen een studenten OV beschikbaar zijn, maar hoe organiseer je dit als provincie en is dit eigenlijk niet een landelijke taak?

Bevolkingskrimp

De krimp is voor ons een thema dat absoluut geen onderwerp op zich is. Het gegeven dat bepaalde regio's dunner bevolkt raken, raakt zoveel verschillende zaken dat dit continue aandacht verdient. Voor de discussie over dit onderwerp hadden we partijgenoot Emme Groot uitgenodigd, burgemeester van Delfzijl, de gemeente die de twijfelachtige eer heeft de "snelst krimpende gemeente" van het land te zijn. We hebben met hem gediscussieerd over de rol die de provincie bij dit vraagstuk zou moeten spelen. In Groningen werken gemeenten nauw samen via de opstelling van regionale gebiedsvisies en omgevingsplannen, waarin bijvoorbeeld gezamenlijke afspraken worden gemaakt over de woningvoorraad en gemeentegrenzen overstijgende voorzieningen. Zaak is dat we er met zijn allen aan blijven trekken en dat dit niet bij papieren plannen blijft.

Vervolg

We hebben met onze Zeewuse collegae afgesproken dat we op niveau van onze woordvoerders op hierboven besproken terreinen nauw contact met elkaar zullen houden. Zo kunnen we profiteren van onze wederzijdse ervaring en deskundigheid, maar ook zoeken naar mogelijkheden om met gemeenschappelijke initiatieven te komen en zo nodig een gemeenschappelijke vuist maken in de richting van Den Haag en Brussel.