Ingezonden persbericht
PERSBERICHT LantarenVenster Rotterdam: concerten en evenementen North Sea Round Town 22 juni t/m 5 juli
JAZZDAG
SABRINA STARKE + SUPPORT ACT BROWN HILL
FRIDAY JAZZ NIGHT: DUBBELCONCERT TUUR MOENS & SYNDICATE + THE VERY NEXT
DUTCH JAZZ COMPETITION: FINALE + CONCERT BRUUT!
ROBIN MCKELLE & THE FLYTONES
TRY-OUT MCN COMPOSITIEOPDRACHT NORTH SEA JAZZ 2012: BRAM STADHOUDERS
THE IMPOSSIBLE GENTLEMEN
ALAIN CLARK + SUPPORT ACT SHERRY DYANNE
JAZZDAG
Organisatie: Buma Cultuur
VR 22 jun 13:00 / 20:00 gratis entree
De Jazzdag is hét netwerkevenement waar alle spelers uit de Nederlandse jazzwereld elkaar ontmoeten. Tijdens het dagprogramma, aanvang 13.00 uur, worden actuele ontwikkelingen en vraagstukken binnen de jazzsector besproken in de verschillende panels, workshops en presentaties. Het avondprogramma, aanvang 20.00 uur, staat in het teken van showcase optredens van getalenteerde jazzartiesten, en zal zowel in LantarenVenster als in Hotel New York en kantine Walhalla plaatshebben. Hier zullen o.a. Willem Breuker Kollektief, Maria Mendes Quintet, De Nazaten, Floriaan Wempe Kwartet en Talking Cows live te bewonderen zijn. De Jazzdag is gratis toegankelijk. Het showcase programma is openbaar toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.jazzdag.nl Registreren voor het conferentieprogramma is verplicht.
SABRINA STARKE & SUPPORT ACT BROWN HILL
ZA 23 jun 20:30 ¤ 15
presenteren met een concert in LantarenVenster. Soulzanger Brown Hill zal het voorprogramma verzorgen.
FRIDAY JAZZ NIGHT: DUBBELCONCERT TUUR MOENS & SYNDICATE + THE VERY NEXT
VR 29 jun 20:30 ¤ 15
Tijdens North Sea Round Town 2012 presenteert Jazz International Rotterdam een Friday Jazz Night in plaats van de maandelijkse Saturday Jazz Night. Twee tienmanformaties spelen ieder een flinke set met de garantie op een extra swingende en feestelijke avond. De bands Tuur Moens & Syndicate en The Very Next spelen stevig gewortelde muziek, de eerste met funk, elektronica en afrobeat, de tweede met pop, en soulgetinte jazz. En dan hebben ze ieder de beschikking over een fantastische leadvocalist: de zangeres Katerina Kozadinou bij Syndicate en crooner Paul van Kessel bij The Very Next. Last but not least: de groepen nemen ieder een geweldige batterij aan blazers mee, waaronder altsaxofonist Bart Wirtz.
Tuur Moens & Syndicate staat voor funk, wereldmuziek, afrobeat en reggae. Dit alles gezongen en gespeeld door een bont gezelschap muzikanten gevestigd in Rotterdam. De Belgische Tuur Moens kennen we als de drummer van o.a. Ntjam Rosie, State of Monc, Maria-Joào Mendes Quintet en Neco Novellas. 'Nu is het tijd voor mijn eigen band', aldus de winnaar van de Erasmus Jazz Prize 2009. De band presenteerde onlangs in januari haar debuut EP Clockwise. De muziek wordt gebracht met een stevige blazerssectie, funky gitaren, pompende baslijnen en grooves, aangevuld met de mooie stem van de Grieks/Poolse zangeres Katerina Kozadinou. Tuur Moens zelf maakt indrukwekkende live loops met zijn stem en percussie. De band associeert met allerlei invloeden, zoals: blazersriffs van Tower of Power, grooves van Earth Wind and Fire, fusion van Weather Report, baslijnen van Richard Bona en echo's van Salif Keita. Bestemd voor zowel een luisterend als een dansend publiek!
Een duik in het diepe, een muzikale reis, een nieuwe sound, een nieuwe band: The Very Next. Tien ambitieuze muzikanten vonden het tijd om hun hart te volgen en zetten zich vol passie in voor muzikale vernieuwing en verbreding. Allen voelden de noodzaak om zichzelf binnenstebuiten te keren op zoek naar nieuwe, nog onontdekte sounds en songs. Het resultaat: een superbezetting. The Very Next is een band met veel blazers die niet bang zijn voor soul, pop en jazz. Het eerste album is opgenomen, de band is er klaar voor en staat te popelen om de wereld kennis te laten maken met hun nieuw en eigenwijs repertoire. Tien jaar waren ze bekend als Young Sinatras en kenden met die band vele successen. Bijna alle festivals in Nederland werden aangedaan, maar ook over de grenzen waren ze een veel gevraagde band. De leden van The Very Next hebben inmiddels hun sporen verdiend bij muzikanten en groepen als: Pete Philly & Perquisite, Caro Emerald, Hans Teeuwen, Room Eleven, Claron McFadden, Efterkl
ang, Artvark, Wicked Jazz Sounds Band, Monsieur Dubois en nog veel meer... De eerste single Anna Mae werd onmmiddellijk tot Schijf van 6 gebombardeerd op Radio6. De cd 10.000 Miles from New Orleans ligt sinds oktober 2011 in de winkels en is op iTunes te verkrijgen.
DUTCH JAZZ COMPETITION: FINALE + CONCERT BRUUT!
ZA 30 jun 20:00 ¤ 6 (CJP/student: ¤ 3)
Hét jazzplatform voor toptalent in Nederland.
De Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, de pers en de muziekindustrie. Talentvolle Nederlandse jazzgroepen kunnen zich via dutchjazzcompetition.nl aanmelden voor de negende editie van de tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition. De finale van dit landelijke concours vindt plaats op 30 juni in LantarenVenster, als onderdeel van North Sea Round Town, voorafgegaan door halve finales op 24 mei in Bird Rotterdam en 14 juni in het Bimhuis Amsterdam. Meedoen aan de Dutch Jazz Competition betekent kans maken op een uitgebreid prijzenpakket. De prijs 'Beste Groep' bestaat onder meer uit de bekostiging van meerdaagse cd-opnamen in een gerenommeerde studio in Nederland, een tournee in het voorjaar van 2013 en een spot in het programma van het North Sea Jazz Festival 2012. Aan de prijzen voor 'Beste Eigen Compositie' en 'Beste Solist ' zijn geldbedragen verbonden. Tijdens he
t juryberaad zal de talentvolle souljazzformatie Bruut! een optreden verzorgen.
ROBIN MCKELLE & THE FLYTONES
ZO 1 jul 15:00 gratis entree (foyerconcert)
Zangeres Robin McKelle uit Boston slaagt er altijd in om haar publiek in vuur en vlam te zetten. In amper vijf jaar tijd heeft deze zangeres met een uniek stemgeluid een plaats weten te veroveren aan het sterrenfirmament. Ze mag zonder twijfel in één adem worden genoemd met de grote Afro-Amerikaanse zangeressen. Niets is haar te moeilijk: van jazz swingthema's tot moderne blues en soul.
McKelle koos op haar eerste albums niet voor modieus en geforceerd opgehipte standards, maar zocht nadrukkelijk de nostalgie op van jazz uit de jaren dertig en veertig. Dat deed ze doeltreffend en zeker niet met voor de hand liggend repertoire. Dit voorjaar brachten Robin en haar band The Flytones het album Soul Flower uit. Radio 6 hierover: "Het vierde album van de New Yorkse jazzvocaliste Robin McKelle (1976) is een hedendaagse mix van soul en rhythm 'n' blues. Iets waar ze altijd naar uit heeft gezien." De meeste nummers komen van haar hand, met een paar covers zoals Walk On By van Burt Bacharach. Op het album is ook soulveteraan Lee Fields te horen in de cover To Love Somebody van de Bee Gees. De tweede gast is niemand minder dan Gregory Porter, in het nummer Love's Work. Hoewel Robin dus veel met jazz bezig is geweest - ze heeft onder meer samengewerkt met Bobby McFerrin, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Terence Blanchard en George Duke - heeft ze altijd al graag geluiste
rd naar zangeressen als Gladys Knight. In 2010 waagde ze de stap naar stukken van Leonard Cohen, Doc Pomus, Willie Dixon en The Beatles. Op haar site zegt ze hierover: "People accepted the transition, because they felt it was natural. I could express my personality better in that soulâ¤jazz range. It was a sort of liberation."
TRY-OUT MCN COMPOSITIEOPDRACHT NORTH SEA JAZZ 2012: BRAM STADHOUDERS
DI 3 jul 20:30 gratis entree
Muziek Centrum Nederland en het North Sea Jazz Festival verstrekken in samenwerking met het Fonds Podiumkunsten een vrije compositieopdracht aan een jonge en veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar is dat de gitarist en componist Bram Stadhouders. Zijn compositie zal in première gaan op het North Sea Jazz Festival 2012, maar vanavond heeft in het kader van North Sea Jazz Round Town de try-out plaats in LantarenVenster. Bram Stadhouders (1987, Tilburg) wordt beschouwd als een van de meest interessante en opkomende improviserende musici van Europa. Met gitaar en elektronica verkent hij de grenzen tussen ambient, hedendaagse elektronische muziek en vrij geïmproviseerde jazz. Bram verrast het publiek met zijn eigen manier van improviseren en componeren, die hij ontwikkelde door te experimenteren met verschillende technologieën en in verschillende contexten. De inmiddels vijf cd's die hij op zijn eigen label uitbracht zijn daar het bewijs van. Zo trad hij tijdens North S
ea Jazz 2011 op met de Noorse artiest Terje Isungset, op een gitaar gemaakt van ijs. Datzelfde jaar werd hij geselecteerd om deel te nemen aan het Europese artiesten bevorderingstraject Take Five: Europe. Stadhouders is de jongste muzikant ooit aan wie de North Sea Jazz Compositieopdracht is toegekend.
De MCN Compositieopdracht North Sea Jazz wordt jaarlijks verstrekt aan een jonge veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. De opdracht biedt de componist een zo groot mogelijke vrijheid bij het schrijven van de compositie(s) en de kans de uitvoering daarvan te presenteren tijdens het North Sea Jazz Festival in een bezetting naar keuze. De jury bestond dit jaar uit: Michelle Kuypers (programmeur North Sea Jazz), Mischa Andriessen (muziekjournalist Telegraaf) en Marc Hoogma (programmeur Stichting Jazz in Nijmegen). Uit het juryrapport: "De componist put hoorbaar uit uiteenlopende tradities en weet die invloeden te verwerken tot muziek die ontegenzeggelijk 'van nu' is. De jury is onder de indruk van de bijzondere sfeer die uit de composities spreekt als ook van de met minimale middelen volgehouden spanningsboog (...) De jury is benieuwd hoe hij zijn bijzondere sound zal weten te vertalen naar een andere bezetting."
Bezetting: Bram Stadhouders - gitaar, gitaarsynthesizer / David Hoogerheide - keyboards // Onno Govaert - drums / Nederlands Kamerkoor: Heleen Kooele, Annet Lans, Marleene Goldstein, Karin van der Poel, Alberto ter Doest, Albert van Ommen, Gilad Nezer en Jasper Schweppe
THE IMPOSSIBLE GENTLEMEN: Gwilym Simcock, Mike Walker, Adam Nussbaum & Steve Swallow
WO 4 jul 20:30 ¤ 17
The Impossible Gentlemen is een Brits/Amerikaanse supergroep met daarin vier topmuzikanten. De band was de afgelopen jaren dé jazzsensatie in Engeland. Quotes als "Voted most memorable and best gig in 2010 by 3 out of 5 journalists in JazzUK" zeggen voldoende. Jazzenzo over Gwilym Simcock: "de pas 28-jarige pianist won recentelijk diverse prestigieuze prijzen in zijn thuisland waaronder de BBC New Generation Jazz Artist Award, maakt furore met zijn Lighthouse Trio en wordt vergeleken met grootheden als Keith Jarrett en Brad Mehldau... Door Waalkers explosiviteit en Simcocks virtuositeit heeft The Impossible Gentlemen veel dynamiek in huis." Ook over de Amerikaanse ritmesectie valt veel te zeggen. Steve Swallows geluid op de elektrische bas is zó persoonlijk, dat de luisteraar maar een paar seconden nodig heeft om zijn vette, gonzende lijnen te herkennen. Swallow speelde veelvuldig met John Scofield, maar ook met zijn partner Carla Bley. Ook de veelzijdige drummer Nussbaum speelde
een tijdlang met Scofield, maar ook met Dave Liebman, Stan Getz, Gil Evans, Sonny Rollins, Michael Brecker e.v.a. Een superbezetting. Niet voor niets werd het in 2011 uitgekomen album The Impossible Gentlemen door het toonaangevende Engelse magazine Mojo verkozen tot Jazz Album of the Year.
"One of the most refreshing debut albums for a long time." (Stuart Nicholson, Jazzwise)
"This is simply a first-rate jazz album by an Anglo-American quartet which is unimpeachably mainstream. It's terrific." (Ivan Hewitt, Daily Telegraph)
ALAIN CLARK + SUPPORT ACT SHERRY DYANNE
DO 5 jul 20:30 ¤ 22,550
Zijn grote doorbraak beleefde Clark met zijn album Live It Out in 2007. De tweede single, Father and Friend, een duet met zijn eigen vader Dane, werd een monsterhit. Op het album werkte zelfs gerenommeerd sessiedrummer Steve Gadd (Paul Simon, Chick Corea, Al Jarreau) mee. Niet gek voor wat door velen werd beschouwd als Clarks debuut. Toch was hij toen al jarenlang een veelgevraagd componist en producer en scoorde reeds in 2004 op bescheiden schaal met Nederlandstalig werk. Zijn tweede Engelstalige album, Colorblind uit 2010, nam Alain op in de Galaxy Studio's in België. Daarmee vervolgde de zanger zijn zegetocht: inmiddels mag hij zich rekenen tot de populairste en bestverkopende artiesten van Nederland. Maar daar blijft het niet bij. Clark tekende tevens een buitenlandse deal en zijn muziek wordt uitgebracht in onder meer Groot-Brittannië, Zwitserland, Duitsland, België en Italië. Eind 2011 kwam het album Live With the Metropole Orchestra uit, en dit voorjaar was Alain druk b
ezig met de voorbereidingen van een nieuw album getiteld Generation Love Revival, dat uitkwam op vrijdag 18 mei. De afgelopen maanden heeft Alain aan het nieuwe album gewerkt in zijn eigen studio in Amsterdam. Voor de opnames werkte hij onder andere samen met bandleden van wereldsterren D'Angelo en Adele ( waaronder Chris 'daddy' Dave en Pino Palladino). De productie nam Alain wederom zelf voor zijn rekening. Onlangs is het album afgemixt in New York. De eerste single van het nieuwe album kwam uit in mei en heet Let Some Air In.
Kaarten voor deze concerten zijn te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.