Steeds groter deel Nederlandse bevolking voorstander rookvrije horeca
Den Haag, 23 mei 2012 â Het aantal voorstanders van rookverboden in
restaurants en cafés is in Nederland de afgelopen jaren sterk
gestegen. Ook vindt men het steeds minder acceptabel om te roken in
horecagelegenheden. Begin 2012 vond nog maar 10% van de Nederlanders
het acceptabel om te roken in restaurants en 33% om te roken in cafés.
Tweederde van de bevolking (66%) vindt de rookvrije horeca tegenwoordig
een goede zaak. Dit blijkt uit de themapublicatie âVoorstanders van
rookvrije horeca in Nederland 2003-2012â, die STIVORO vandaag
publiceert. Vooral onder rokers is een opvallende stijging van het
percentage voorstanders van de rookvrije horeca te zien.
Voorstanders rookvrije cafés verdubbeld
Tussen 2003 en begin 2012 verdubbelde het percentage voorstanders van
rookverboden in restaurants bijna (van 42% naar 80%) en steeg het
percentage voorstanders van rookverboden in cafés naar verhouding nog
sterker (van 20% naar 53%). Verder vond in 2005 nog 35% van de
volwassen Nederlanders het sociaal acceptabel om te roken in
restaurants en 50% om te roken in cafés. Begin 2012 was dit gedaald
naar respectievelijk 10% en 33%. Het aantal Nederlanders dat aangeeft
de rookvrije horeca een goede zaak te vinden, is de afgelopen jaren
gestegen van 51% in 2006 naar 66% begin 2012. De cijfers van dit
onderzoek zijn in opdracht van STIVORO verzameld door TNS NIPO als
onderdeel van het Continu Onderzoek Rookgewoonten.
Bevolking klaar voor rookvrije horeca
Meeroken vergroot de kans op longkanker, hartaandoeningen en
luchtwegaandoeningen. Toch worden in Nederland veel mensen niet
beschermd tegen meeroken doordat in veel cafés nog gerookt wordt.
Vorige week besloot de rechter zelfs in een zaak van Clean Air
Nederland tegen de Staat dat de uitzondering op de rookvrije horeca
voor kleine cafés rechtmatig is. Uit de cijfers blijkt echter dat de
meerderheid van de Nederlandse bevolking nu klaar is voor een rookvrije
horeca. Lies van Gennip, directeur van STIVORO: âTweederde van de
Nederlandse bevolking wil graag een rookvrije horeca. Toch wil de
politiek er niet aan. Het is de vraag waar ze bang voor zijn. De
cijfers laten juist zien dat het draagvlak stijgt op momenten dat de
overheid duidelijke keuzes maakt en daar strikte wetgeving aan
verbindt.â
Goede communicatie over gezondheid nodig
De auteurs van het onderzoeksrapport verwachten dat het aankondigen van
een volledig rookvrije horeca zonder uitzonderingen voor kleine cafés
zal leiden tot een verdere stijging van het draagvlak. Het is daarbij
wel belangrijk dat de overheid goed communiceert waarom een rookvrije
horeca belangrijk is. Dit kan door een campagne met een expliciete
verwijzing naar de gezondheidsrisicoâs van meeroken. Dit wordt ook
aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Een dergelijke
campagne over de schade van meeroken is nagelaten toen in 2008 de
rookvrije horeca werd ingevoerd. Toch is dit in Nederland extra
belangrijk, omdat in vergelijking met andere landen het bewustzijn van
de schade van meeroken bij Nederlandse rokers laag is^1.