Raad van State


Persagenda


maandag 23 april 2012

9.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amsterdam van het bestemmingsplan 'Museumkwartier en Valeriusbuurt'. Het plan heeft betrekking op de gebieden rondom het Museumplein en het zuidelijk deel van de Willemsparkbuurt. Het gebied wordt begrensd door de Koninginneweg, de Van Eeghenstraat, het Vondelpark, de Singelgracht, de Boerenwetering, het Noorder Amstelkanaal, de Cornelis Krusemanstraat en de Amstelveenseweg. Het bestemmingsplan heeft een overwegend conserverend karakter. Dit houdt in dat er (bijna) geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Toch maakt het plan onder meer drie ondergrondse gymzalen met daar bovenop klaslokalen mogelijk bij het Fons Vitae Lyceum. Een aantal omwonenden is het daar niet mee eens. Zij vrezen aantasting van hun woongenot. Ook zou de waterhuishouding nadelige gevolgen ondervinden van de ondergrondse gymlokalen, zodat de funderingen van hun woningen schade zullen lijden. Daarom hebben de omwonenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan. Stichting De Fietserbond en Stichting Comité Red de Onderdoorgang komen ook tegen het plan in beroep. Zij zijn het niet eens met de mogelijkheid in het plan om via een apart wijzigingsbesluit de onderdoorgang onder het Rijksmuseum aan te passen. Met dit wijzigingsbesluit kan volgens hen een entree tot het museum onder de onderdoorgang worden gebouwd. Dit is onwenselijk omdat hiermee de doorgang voor voetgangers en fietsers wordt belemmerd, aldus de Fietsersbond en de stichting. Zij vrezen zelfs dat de onderdoorgang op bepaalde dagen helemaal afgesloten wordt. Een aantal inwoners komt in beroep tegen de uitbreidingsmogelijkheden voor de Jan van Goyenkliniek aan de Jan van Goyenkade. Het plan maakt het mogelijk de kliniek uit te breiden met panden aan de Emmastraat. De inwoners vrezen aantasting van hun woongenot door de toename van de verkeers- en parkeerdruk. Nedstede Monumenten B.V. is het niet eens met de maatschappelijke bestemming voor het College Hotel aan de Roelof Hartstraat. De bestemming zou de gebruiksmogelijkheden van het opleidingshotel beperken. Ook zou de aanbouw aan de Hobbemastraat onterecht niet zijn bestemd voor horeca. Daarom komt ook Nedstede in beroep. Een aantal omwonenden van het restaurant George WPA komt in beroep vanwege de uitbreidingsmogelijkheden voor het restaurant. Het restaurant zou nu 125 m^2 zijn, maar zou tot ongeveer 300 m^2 kunnen uitbreiden. Ook de uitbreiding van de horecamogelijkheden aan het pleintje bij de Willemsparkweg en de Jacob Obrechtstraat is de omwonenden een doorn in het oog. (zaaknummer 201107570/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rijnwoude om maatregelen te treffen tegen enkele panden aan de Rijndijk in Hazerswoude-Rijndijk. Een aantal omwonenden hadden het gemeentebestuur gevraagd maatregelen te treffen tegen het huisvesten van Poolse werknemers in het voormalige hotel Groenendijk en in twee andere panden aan de Rijndijk. Volgens hen is het huisvesten van Poolse werknemers in strijd is met de woon- en horecabestemming die op de panden ligt. De rechtbank in Den Haag oordeelde in november 2011 dat het huisvesten van Poolse werknemers niet in strijd is met de woonbestemming. De horecabestemming van het hotel stond naar het oordeel van de rechtbank echter wel in de weg aan het huisvesten van werknemers. Het gemeentebestuur had daarom beter moeten motiveren waarom het desondanks geen maatregelen wilde treffen tegen het hotel Groenendijk, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur van Rijnwoude en Otto Workforce B.V. die de Poolse werknemers in dienst heeft, komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 20111342/1)


10.00 uur


Zitting over het verzoek van twee personen aan de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel om inzage te krijgen in de zogenoemde 'minuut' bij hun asielbesluit. Het gaat hen met name om de juridische analyse die is gemaakt naar aanleiding van hun verzoek om een asielvergunning. Deze analyse wordt opgenomen in een minuut waarop vervolgens een beslissing wordt genomen. Dat is het uiteindelijke besluit op de vraag of een asielvergunning wordt verleend of niet. De twee personen hebben het verzoek gedaan op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens. Volgens hen volgt uit de Europese Privacyrichtlijn dat de minister inzage moet geven in de juridische analyse. De minister bestrijdt dat. Hij heeft geweigerd de minuten openbaar te maken, omdat volgens hem de juridische analyse geen persoonsgegeven is. De wet zou dus niet van toepassing zijn. De rechtbank in Amsterdam en de rechtbank in Middelburg oordeelden in twee afzonderlijke uitspraken van juni en augustus 2011 anders. Zij droegen de minister op om een nieuwe beslissing te nemen op de verzoeken van beide personen. De minister is het niet eens met deze uitspraken en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaken eerder op 21 februari jl. op zitting behandeld. (zaaknummers 201110165/1 en 201108135/1)

10.00 uur

Zitting over de zogenoemde 'natuurvergunning' die het college van gedeputeerde staten van Zeeland aan Windpark OSK B.V. heeft verleend voor negen windturbines op Delta Park Neeltje Jans. Het provinciebestuur heeft ook een natuurvergunning verleend voor het aanleggen van een 150 kV kabel in de bodem van de Oosterschelde. Delta Park Neeltje Jans B.V. is het niet eens met de vergunningen. Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatiecentrum geopend. Het is de bedoeling dat de windturbines op en aan de randen van het eiland worden gebouwd. Delta Park Neeltje Jans vreest dat de windturbines nadelige gevolgen hebben voor de vogels en zeehonden in de Natura 2000-gebieden Oosterschelde en Voordelta die aan het Delta Park grenzen. Ook zouden de windturbines het landschap aantasten. Verder vertoont de zogenoemde passende beoordeling naar gevolgen van de windturbines gebreken, aldus Delta Park. Ten slotte vindt zij dat de aanleg van de 150 kV kabel in de bodem van de Oosterschelde schade toebrengt aan de zeebodem. (zaaknummers 201112988/1 en 201112989/1)


12.00 uur


Zitting over de zogenoemde 'natuurvergunning' die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend voor een nertsenfokkerij aan de Armenbosweg in Ottersum. Het provinciebestuur heeft de vergunning verleend omdat de uitstoot van stikstof van de nertsenfokkerij wegvalt tegenover de stikstofuitstoot van andere intensieve veehouderijen die inmiddels zijn gestopt. Per saldo vermindert de stikstofuitstoot op de beschermde natuurgebieden Zelderse Driessen en Sint Jansberg, aldus het provinciebestuur. Daarom kon volgens het provinciebestuur de vergunning verleend worden. De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de MOB had het provinciebestuur de uitstoot van stikstof van de drie bedrijven niet mogen 'salderen'. Ook is het onderzoek naar de gevolgen van het bedrijf voor de beschermde natuurgebieden niet volledig, omdat een beschermd natuurgebied in Duitsland ook had moeten worden meegenomen in het onderzoek, aldus de MOB. (zaaknummer 201010326/1)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de stadsdeelraad van stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam van het bestemmingsplan 'Water in de Pijp'. Het plan heeft betrekking op het water van de Singelgracht, de Boerenwetering, het Amstelkanaal en de Amstel in de Amsterdamse wijk De Pijp. Aanleiding voor het bestemmingsplan is de wens van de stadsdeelraad om de regels voor woonarken en -schepen aan te scherpen ten opzichte van het bestemmingsplan 'De Pijp 2005'. Naar de mening van de stadsdeelraad bood dat bestemmingsplan te ruime mogelijkheden om woonschepen te vervangen door woonarken van maximaal vier meter hoog. Hierdoor is het zicht op de Amstel en andere waterlopen op sommige locaties beperkt. Een verdere beperking van het zicht op de Amstel en andere waterlopen in de Pijp is ongewenst, aldus de stadsdeelraad. Het bestemmingsplan 'Water in de Pijp' legt daarom de bestaande situatie op het water vast. Verder is bepaald dat woonarken niet hoger mogen zijn dan 2,5 meter. Tegen het plan komt een aantal inwoners van Amsterdam in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén bezwaarmaker is het niet eens met twee ligplaatsen voor woonschepen aan de Amsteldijk. De eigenaren van een woonark aan de Ruysdaelkade zijn het er niet mee eens dat het plan maar één vlot per woonark toestaat. Ook is de maximale oppervlakte van een vlot onterecht beperkt tot 12 m^2. Verder kunnen zij zich niet verenigen met de hoogte- en breedtevoorschriften voor woonarken. Die zijn naar hun mening te beperkt. Een andere inwoner is het niet eens met de opslag- en overslagruimte onder de Torontobrug voor de zogenoemde 'city supplier'. Volgens de eigenaar van een woonboot naast de brug veroorzaakt het laden en lossen van de city supplier aantasting van zijn uitzicht en privacy. Ook veroorzaakt de city supplier veel deining in het water waarvan de woonboot schade ondervindt, aldus de inwoner. (zaaknummer 201107935/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.