TROS


Afdeling Communicatie
Hilversum, 19-01-2012

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 19 januari 2012
Nederland 1 - 18.15 uur

STRAFZAAK DUITSE STAAT TEGEN JOURNALISTEN EENVANDAAG

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen twee journalisten van het actualiteitenprogramma EENVANDAAG, Jelle Visser en Jan Ponsen. Zij worden voor de rechter gedaagd in verband met een verborgen camera-item over de oorlogsmisdadiger Heinrich Boere, dat in september 2009 te zien was in EENVANDAAG. Het Duitse Openbaar Ministerie besloot tot strafvervolging over te gaan op grond van het overtreden van een wetsartikel dat 'de vertrouwelijkheid van het woord' beschermt. Op donderdag 9 februari moeten de journalisten verschijnen voor de Duitse strafrechter bij de rechtbank te Eschweiler in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Begin 2010 moesten Visser en Ponsen zich al verantwoorden bij de Raad voor de Journalistiek na een klacht van Boere. De klacht werd toen ongegrond verklaard. De Raad stelde toen vast dat naar hun oordeel 'klagers privacy niet onevenredig is aangetast en verweerder niet journalistiek ontoelaatbaar heeft gehandeld'. Donderdag 9 februari komt er dus een vervolg op de zaak met de strafrechtelijke vervolging. De betrokken journalisten riskeren door het verborgen camera-item een gevangenisstraf van drie jaar.

De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en de Stichting Persvrijheidsfonds scharen zich achter journalisten Visser en Ponsen. Zij ondersteunen de juridische procedure en nemen de proceskosten voor hun rekening.

Jan Kriek, hoofdredacteur van EENVANDAAG: 'Het proces van Boere is één van de laatste processen tegen een Nederlandse oorlogsmisdadiger en het maatschappelijk belang telt in deze zaak veel zwaarder dan de Duitse regelgeving. Dit druist dan ook in tegen één van de pijlers van democratie: persvrijheid.'

In de uitzending van EENVANDAAG van vanavond, donderdag 19 januari, een uitgebreide reportage. Hierin komt onder andere Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem aan het woord over deze zaak. 'Dit is een politieke zaak, dit verdient aandacht. Wat de journalisten gedaan hebben is heel belangrijk en het laatste wat ze verdienen is om berecht te worden vanwege het betreden van de privéruimte van Boere. Ik wil de journalisten een boodschap sturen vanuit Jeruzalem dat ze onze volledige steun hebben, niet alleen onze steun, maar de steun van alle mensen van goede wil, die snappen dat nazioorlogsmisdadigers in de cel moeten belanden en niet de journalisten die hen ontmaskerd hebben', aldus Efraim Zuroff.

De reportage met het verborgen camera- item waar het allemaal om te doen is, staat op de site van EENVANDAAG.

Over 'de zaak'
EENVANDAAG-journalisten Ponsen en Visser vernemen in 2009 uit de Duitse media dat het Duitse OM overweegt om Boere te vervolgen. Voor de families Bicknese en De Groot blijkt 'de zaak Boere' nog een open wond. Boere reageert niet op hun brieven en wil geen contact. Ook interviewverzoeken van EENVANDAAG wuift hij weg. Als Boeres advocaat zonder opgaaf van reden een afspraak met EENVANDAAG afzegt, bezoeken de journalisten Boere in het bejaardentehuis in Duitsland, met een verborgen camera. Volgens een uitspraak van de Raad voor Journalistiek in 2010 hebben Ponsen en Visser niet ontoelaatbaar gehandeld. Desondanks doet Boere aangifte en besluit het Duitse OM om de twee journalisten strafrechtelijk te vervolgen. De zitting is op donderdag 9 februari 2012.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl