Betonconstructie maakt buikgriepvirus sterk


Natuurkundigen van de Vrije Universiteit en de Stichting FOM hebben ontdekt waar het buikgriepvirus zijn buitengewone sterkte vandaan haalt. Het virus bouwt namelijk een voorspanning in. Dit principe wordt ook gebruikt om betonconstructies te versterken: de metaaldraden van de bewapening worden uitgerekt, zodat er spanning ontstaat die de hele structuur weer samentrekt. De spanning werkt krachten van buitenaf, die het beton juist op willen rekken, tegen. Kennis van de mechanische structuur van het buikgriepvirus opent deuren voor nieuwe antivirale medicijnen en extra sterke kunstmatige nanodeeltjes.
Figuur 1. Het buikgriepvirus
vergroten Figuur 1. Het buikgriepvirus
Tastmicroscopieplaatjes van het buikgriepvirus in false-colours met in het midden een reconstructie van het virus.
Voormalig FOM-postdoc Wouter Roos en FOM-werkgroepleider Gijs Wuite hebben samen met wetenschappers van de Vrije Universiteit, de Universiteit Utrecht en Baylor College of Medicine (Verenigde Staten) onderzoek gedaan aan norovirussen, die buikgriep veroorzaken. De virussen zijn te klein om met een lichtmicroscoop te kunnen zien, dus gebruikten de onderzoekers een tastmicroscoop. Zoals een ouderwetse platenspeler over een grammofoonplaat beweegt, zochten ze de virussen op de tast. Daarna werd er hard op gedrukt, tot het virusdeeltje uit elkaar barstte. Deze metingen lieten zien dat het virus onder voorspanning staat.

Het sterke omhulsel komt het virus goed uit tijdens zijn tocht door het lichaam. Hierbij moet het virus bijvoorbeeld de extreem zure omgeving van de maag weerstaan. Kennis over de structuur van dit omhulsel is essentieel voor de ontwikkeling van antivirale medicijnen tegen buikgriep. Verder is dit mechanisme relevant voor nanotechnologische toepassingen. Aangezien we nu weten hoe we nanodeeltjes extra sterk kunnen maken, kunnen we hun toepasbaarheid verder uitbreiden.

Referentie
Prestress Strenghtens the Shell of Norwalk Virus Nanoparticles
M. Baclayon, G.K. Shoemaker, C. Uetrecht, S. Crawford, M. Estes, B. Prasad, A.J. Heck, G.J. Wuite & W.H. Roos

Contact:
Wouter Roos, (020) 598 78 38
Gijs Wuite, (020) 598 79 87
Top