Openbaar Ministerie

Zwaardere straffen voor koperdiefstal

30 december 2011 - Arrondissementsparket Utrecht

Bliksemafleiders, zendmasten, spoorwissels, dakbedekking of beelden... de afgelopen jaren kwam diefstal van koper steeds vaker voor. Met schade, vertragingen of gevaarlijke situaties tot gevolg. Reden voor politie en Openbaar Ministerie om extra in te zetten op de opsporing en om zwaardere straffen te eisen.

Zo stond er op 19 september een man uit Woerden op zitting die 26 meter koperleiding had gesloopt van een bliksemafleider. De officier hield de man niet alleen verantwoordelijk voor het stelen van het kopen maar ook voor het creëren van een gevaarlijke situatie. Hij eiste daarvoor twaalf maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechters vonden niet bewezen dat er een gevaarlijke situatie was ontstaan; alleen het risico op een blikseminslag was toegenomen. Bovendien was het van belang dat de man aan het werk bleef en behandeld zou worden. Daarom werd hij veroordeeld tot het aantal dagen dat hij in voorlopige hechtenis had doorgebracht en 77 dagen voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie Utrecht is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Tegen twee Italiaanse verdachten viel het vonnis op 19 december een stuk hoger uit. Op 27 augustus 2011 waren zij betrapt toen zij bezig waren koper te stelen van de spoorbaan ter hoogte van Maarssen. Tien paalspoorstaafverbindingen waren op dat moment weggenomen; tien anderen vernield. Ook uit de bovenleidingen waren koperen kabels weggenomen. Een ander feit vond plaats op het traject Zeist-Driebergen. Door de diefstal van koperdraden van het spoor, bleef de overweg gesloten en werkte de wissel niet meer. De officier van justitie eiste in dit geval vijf maanden celstraf tegen de ene verdachte en twaalf maanden tegen de ander. De rechtbank veroordeelde beide verdachten tot zes maanden celstraf en onderkende de schade, het risico en de onrust: "Hierdoor is grote materiële schade veroorzaakt, die vele malen hoger is dan de waarde van het koper ... Hierdoor is het risico op schade door blikseminslag in de railinfrastructuur verhoogd en het risico van aanrijdingen tussen personen en treinverkeer veroorzaakt. Dergelijke diefstallen veroorzaken, om die reden, veel maatschappelijke onrust."

Overigens is diefstal van koper niet zonder gevaar. In februari 2010 werd een koperdief in Lunteren tijdens het stelen geëlektrocuteerd.