Evangelische Omroep

Een krankzinnig leven

De Vijfde Dag, donderdag 29 december 2011, 21.05 uur op Nederland 2

Instelling Vredenrust

Zelden bezoek, geen tv en weinig besef van wat er speelt in de buitenwereld: het is de realiteit voor de bewoners van Vredenrust in Halsteren, een instelling waar mensen met psychische problemen vaak tot aan het einde van hun leven verblijven. In De Vijfde Dag een bijzonder portret van drie bewoners die al jarenlang in Vredenrust wonen.

Vredenrust is van oudsher een instelling waar mensen met ernstige psychische aandoeningen werden 'weggestopt'. Tegenwoordig is Vredenrust een open instelling voor bewoners en bezoekers en maakt het als psychiatrisch ziekenhuis onderdeel uit van GGZ-Brabant.

Verslaggeefster Melliena Beckmann volgt het spoor van haar overleden oudoom Nico Beckmann, die tot zijn dood in Vredenrust woonde. Bovendien krijgt ze de gelegenheid om een portret te maken van Gerrit van Wijk, Hennie Noordhoek en Gerrit Kortenhoeven. Alledrie verblijven ze al jarenlang achter de muren van Vredenrust waar ze op vrije jonge leeftijd terecht kwamen met psychische klachten als schizofrenie, waanbeelden en angsten.

Jay en Desilu: Vijf jaar later
Sinds 2007 volgt de EO Jay en Desilu, twee jongeren die een zwervend bestaan leiden en financiële problemen hebben. Ondanks de inspanningen van diverse instanties hebben ze moeite met het aanvaarden van hulp en proberen ze zelf hun boontjes te doppen. Dit gaat bij vlagen goed tot Desilu zwanger blijkt te zijn. Baby Diego wordt in 2007 geboren maar omdat Jay en Desilu niet goed voor hun zoon kunnen zorgen wordt hij in een pleeggezin geplaatst. Vanaf dat moment lijkt het bergafwaarts te gaan met het stel.

Nu, vijf jaar na de eerste ontmoeting probeert verslaggever Johan Eikelboom opnieuw in contact te komen met Jay en Desilu. Hoe gaat het met ze? Leven ze zelfstandig? En zien ze hun zoon Diego nog regelmatig?