Ernst & Young

Bij grensoverschrijdende transactiereeks rendement 67% hoger dan marktgemiddelde

28 dec 2011 - Uit recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat organisaties die binnen vijf jaar een reeks (d.w.z. drie of meer) grensoverschrijdende transacties hebben uitgevoerd een rendement hebben behaald dat 67% boven het marktgemiddelde ligt1. Een andere uitkomst van het onderzoek is dat er een duidelijk verschil waarneembaar is tussen het rendement op voornamelijk binnenlandse transactiereeksen, die in vijf jaar 24% hoger dan de markt scoren.

Tijdens de afgelopen twee conjunctuurpieken in 2001 en 2007 bedroeg de grensoverschrijdende activiteit respectievelijk 27% en 26% van het totaal. Het is wellicht verrassend dat dit jaar (2011) nog steeds 25% van de transacties grensoverschrijdend was. Het lijkt er hoe dan ook op dat grensoverschrijdende activiteiten met ongeveer een kwart van het totaal de norm gaan worden.

Kees Slump, partner bij Ernst & Young: "Juist door grensoverschrijdende transacties kunnen bedrijven nieuwe markten betreden of nieuwe technologie verwerven. En vooral het veelvuldig doen van deals maakt de organisatie ervaren. Hierdoor neemt het risico op een overname die niet aan de doelstellingen voldoet enorm af en groeit de efficiency van een overnametraject . Dat zien we vooral terug in de fase nadat de deal is gesloten. De ervaren bedrijven zijn alert op thema's als integratie, synergie, uitrol van strategie. Rendementen zijn in dit geval vele malen hoger dan wanneer alleen binnenlandse transacties worden uitgevoerd of als steeds meer liquide middelen tegen een verwaarloosbare rente opzij worden gezet. Toch is het nog nauwelijks bekend dat het voordeel van grensoverschrijdende transacties een enorme mogelijkheid tot waardecreatie biedt. Voor bedrijven die bereid zijn om de capaciteiten en ervaring te ontwikkelen voor dit soort M&A-initiatieven, liggen er volop kansen."

Transacties op opkomende markten
In de eerste negen maanden van 2011 vertegenwoordigden overnames van bedrijven in opkomende markten 40% van het totale wereldwijde transactievolume. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het niveau van de afgelopen tien jaar. Omgekeerd is tot dusver 21% van de transacties door overnemende partijen uit opkomende markten uitgevoerd.

Uit de analyse van transactiepatronen blijkt dat op belangrijke opkomende markten de gemiddelde transactiewaarde sterk begint te stijgen als na drie tot vijf jaar na de eerste fusieactiviteit een volgende transactie plaatsvindt. Bedrijven die nu een reeks transacties op opkomende markten uitvoeren, zullen daar dan ook de vruchten van plukken, terwijl anderen met moeite tot groei komen.

Kees Slump: "Op opkomende markten zijn overnames geen nieuw fenomeen, maar de tendens dat bedrijven uit opkomende markten in het buitenland op het overnamepad gaan, is nog vrij nieuw. Doordat de groei sterk is, de valuta's harder worden en er een grote behoefte bestaat aan gevestigde merken, technologie en markttoegang wekt het nauwelijks verbazing dat bedrijven uit opkomende markten steeds vaker overnames plegen op volgroeide en andere snelgroeiende markten. Ook zien wij dat bedrijven uit opkomende markten die vaker met dit bijltje hebben gehakt succesvoller zijn. In onze praktijk zien we dat bedrijven het best spannend vinden om voor de eerste keer een dergelijke deal te sluiten. Het komt dan ook vaak niet verder dan een eerste verkenning, waarbij ook culturele en/of taalbarrières een belangrijke rol spelen. Zo zijn Aziatische kopers vaak wars van veilingen, aangezien juist vertrouwen een belangrijke basis vormt voor een transactie. In een veilingmodel is dat onvoldoende te ontwikkelen." Het is vandaag de dag voor toonaangevende ondernemingen een absolute noodzaak om over een effectieve strategie met betrekking tot opkomende markten te beschikken. Een evenwichtig businessportfolio kent zowel activiteiten in opkomende landen als in meer volgroeide markten. De meest aantrekkelijke opkomende markten zijn onder andere in Azië, aangezien hun hoge groeipotentieel een zekere mate van bescherming biedt tegen de huidige volatiliteit op de volgroeide markten. Voor bedrijven op deze markten betalen kopers dan wel navenant hogere prijzen.


1Ter beoordeling van de langetermijnresultaten van de overnemende partijen is een buy-and-hold-methodologie toegepast. Daarbij zijn de maandelijkse totaalrendementen van iedere overnemende partij vergeleken met de MSCI World Monthly Total Return over dezelfde periode. In alle gevallen waren de uitkomsten met betrekking tot de outperformance van de overnemende partijen statistisch significant. Onze steekproef uit overnemende partijen over de hele wereld bevatte in totaal 2.912 bedrijven (zgn. serial transactors) die binnen een vijfjaarsperiode tussen 1995 en 2010 drie of meer overnames (in totaal 12.869 overnames) met een transactiewaarde van ten minste 1% van de eigen marktwaarde hadden gepleegd.
* Bekijk hier het onderzoek The rise of the cross border transaction
Zie het origineel