Kamer van Koophandel

Utrechtse clustereconomie vereist stimulans

donderdag 29 december 2011

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland heeft in samenwerking met de Universiteit Utrecht zes kansrijke bedrijvenclusters in de regio Utrecht onderzocht. De conclusie is dat er nog veel winst te boeken is in de samenwerking tussen bedrijven binnen de clusters. Life Sciences bedrijven vertonen de meeste samenhang en ICT bedrijven zijn voor alle clusters van belang. Verdere clustervorming is echter geboden. Dit is des te meer van belang nu de huidige economische problemen om nieuwe en innovatieve oplossingen vragen.

Bedrijven kunnen profiteren van nabijheid en samenwerking. Samenspel tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen kan hierbij leiden tot kennisuitwisseling die regionale groei kan stimuleren. Nederland wil door het stimuleren van kansrijke clusters gaan behoren tot de Top 5 kenniseconomieën van de wereld. Ook Utrecht richt zich op kansrijke clusters en de Kamer van Koophandel Midden-Nederland denkt daarbij aan Zorg & Medtech, ICT & Media, Bouwen & Ontwerpen, Transport & Logistiek, Zakelijke en Financiële Diensten en Food en Agribusiness.

Twee studenten van de Universiteit Utrecht, Chris de Goeij en Simone Holvast, zijn in opdracht van de Kamer van Koophandel nagegaan hoe het met die clusters in de regio Utrecht is gesteld. Hoewel alle genoemde clusters een belangrijke bijdrage leveren aan de regionale economie wordt niet in elk cluster even intensief samengewerkt. Meestal gaat het om een klein deel van de bedrijven. Life Sciences bedrijven, die een onderdeel vormen van het cluster Zorg & Medtech, zijn het verst op weg naar een volwaardig cluster met het Science Park in De Uithof als belangrijkste centrum. Daar wordt in hoge mate samengewerkt en worden kansen verzilverd.
Verder is er meer samenhang tússen de clusters gewenst. Immers: op de raakvlakken vindt de meeste vernieuwing plaats. ICT-bedrijven vormen hiervoor belangrijke verbindende schakels. Dit blijkt ook uit het onderzoek. De kruisbestuiving tussen ICT en de andere clusters is een belangrijke impuls voor de regionale economie.

Clustervorming in de regio Utrecht lijkt niet vanzelfsprekend. De meeste bedrijven zijn in de regio Utrecht gevestigd vanwege de centrale ligging en de gevarieerde arbeidsmarkt. De onderzoekers concluderen dat de verbinding tussen de Utrechtse draaischijfeconomie en de kenniseconomie zou moeten worden versterkt. Overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven doen er verstandig aan hun activiteiten op dit terrein meer op elkaar af te stemmen. Het cluster Life Sciences levert daarvoor een goed voorbeeld, zeggen de beide onderzoekers.

De Kamer van Koophandel is blij met het onderzoek (5331 kb). "Er valt voor de regio Utrecht veel winst te behalen uit de clusterstrategie", aldus dr. Martin Hessels en msc Jan Dinnissen, die vanuit de Kamer het onderzoek hebben begeleid. "Kennis is mensenwerk. In veel clusters zijn er bijvoorbeeld groeiende zorgen over de beschikbaarheid van goed personeel. Samenwerking tussen bedrijven om dat probleem op te lossen biedt veel perspectief". De Kamer van Koophandel zal ook in de toekomst de samenwerking binnen en tussen economische clusters blijven stimuleren.

Bron: KvK Midden-Nederland