Integriteitschending van politiemedewerkers stevig aangepakt

Persbericht van VTS Politie Nederland

Schending van de integriteit binnen de Nederlandse politie wordt stevig aangepakt. Uit de gegevens die door de korpsen worden bijgehouden blijkt dat zowel disciplinair als strafrechtelijk fors wordt opgetreden, als er sprake is van ongeoorloofd gedrag, zowel in diensttijd als privé. Het aantal politiefunctionarissen dat betrokken is bij een intern onderzoek naar een mogelijke integriteitschending is de afgelopen drie jaar vrijwel gelijk gebleven.

Uit het vandaag gepubliceerde overzicht blijkt dat 1 op ongeveer 900 politiemedewerkers onvoorwaardelijk wordt ontslagen per jaar na een intern onderzoek. Gemiddeld doet de politie naar 2% van het totaal aantal medewerkers een onderzoek naar een mogelijk integriteitsincident. Binnen de onderzoeken naar gemiddeld 1400 betrokkenen wordt in ruim 1/3 van de gevallen daadwerkelijk een integriteitschending aangetoond. Bij 0,7% van het totaal aantal politiemedewerkers is sprake van een incident met een aantoonbare schending.

Gemiddeld leidt een vastgesteld incident in 14 % van de gevallen tot een ontslag en in 11% van de gevallen tot een voorwaardelijk ontslag. Ontslagzaken volgen vooral uit geweldsincidenten, zedendelicten en misbruik van de ambtelijke positie van de politiemedewerker. "En dat is maar goed ", aldus Geke Faber, binnen het korpsbeheerdersberaad verantwoordelijk voor personeelsaangelegenheden. "Als er één organisatie is waar integriteit hoog in het vaandel moet staan, is het wel de politie." Volgens burgemeester Faber is de aanpak van schendingen zowel in diensttijd als ook in de privé-sfeer streng. "Maar dat is volkomen terecht. De burgers moeten er van uit kunnen gaan dat politiemensen integer zijn. En dat is belangrijk zowel binnen diensttijd als in privé tijd. Dat besef is zwaar en is er zeker ook binnen de Nederlandse politie".

Het startsein voor een onderzoek betreft in 45% van de incidenten een interne melding van een leidinggevende of politiecollega. In 40 % komt de melding van burgers, dit aandeel is de afgelopen jaren gestegen. Portefeuillehouder Miltenburg zegt hierover: "Structureel aandacht voor integriteit en het 'zelfreinigende vermogen' van de politieorganisatie is heel belangrijk. De essentie van ons beleid is om elke aangemelde zaak serieus te behandelen en waar nodig te acteren middels een passende sanctie. Daarom is het de komende jaren belangrijk om goed te blijven registreren en van ieder incident opnieuw te leren, opdat we de trend gelijk kunnen houden of neerwaarts kunnen bijstellen"

Na een periode van drie jaar presenteert de Raad van Korpschefs een uitgebreid overzicht van de onderzoeken naar integriteitsincidenten. De politie brengt sinds 2004 haar totaal beeld over interne onderzoeken naar buiten, maar door een wisseling van registratiesysteem kwam deze openheid in 2008 tijdelijk stil te liggen. De politie zal vanaf nu weer jaarlijks verslag doen.




Razende Robot Reporter