CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Opdrachtgever Buchenwaldhek zou verdacht worden van asbestfraude

za 24-12-2011

Na publicaties in het Haarlems Dagblad en het AD (23-12-2011) dat het omstreden Buchenwaldhek niet in Amsterdam komt, maar in de Taxuslaan in Bentveld, was het gisteren een heksenketel op het stadhuis in Zandvoort, waartoe Bentveld behoort. Buurtbewoners protesteerden en CIDI zond B&W een email waarin de onmiddellijke stopzetting van dit `stuitende' bouwwerk verlangd werd.

Het lijkt erop dat opdrachtgever van het hek, Jack Bakker deze ophef slecht kan gebruiken. Althans hij probeert zich krampachtig onzichtbaar te houden. Tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door op 7 december, wilde de ontwerper van het Buchenwald hek, Job Smeets niet zeggen wie zijn opdrachtgever was. Hij werd daar naar gevraagd door voormalig hoofdredacteur van Quote, Jort Kelder. Op de website van het blad staat nu een uitgebreid artikel over deze Jack Bakker. Als voormalig CEO van Uni Invest zou hij verdacht zijn van het plegen van grootschalige asbestfraude in een kantoor van Uni Invest te Utrecht. Het OM zou Bakker recent hebben laten weten dat zij van plan zijn hem te vervolgen.

Het is onbekend of burgemeester Meijer van Zandvoort op de hoogte is van de achtergrond van kunstverzamelaar Bakker. In elk geval bezocht hij hem nog afgelopen vrijdagmiddag om poolshoogte te nemen over de bouw van het hek. Zijn conclusie was dat het hek er gewoon komt. Meijer vond dat het bouwwerk, met prikkeldraad en twee schoorstenen waar rook uitkomt, `voor meerdere interpretaties vatbaar is.' Het is volgens hem `niet aanstootgevend'. CIDI en de buurtbewoners denken daar anders over.

De vergunning voor het hek werd afgegeven voor een ontwerp zonder de bel met de Latijnse vertaling van `Jedem das Seine' dat ook op de Buchenwaldpoort stond. `De gemeente Zandvoort had kunnen toegeven misleid te zijn,' vindt CIDI directeur Ronny Naftaniel. `Het was een beetje dom geweest, maar ze hadden kunnen toegeven dat hen niet was opgevallen dat het om Buchenwald ging. Dan had B&W nu de zaak kunnen recht te zetten en de bouw kunnen stoppen. Dit hek is respectloos naar de ca 50.000 mensen die in Buchenwald vermoord werden en de vele politieke gevangen die daar werden mishandeld en gemarteld.'

De burgemeester verklaarde vrijdag wel dat de bel met de tekst achterwege zal blijven, omdat die niet in de bouwplannen stonden. Toch zal het hek verder gebouwd mogen worden, inclusief de rokende schoorstenen. Volgens de protesterende buurtbewoners, waarvan de heer G. Post woordvoerder is, is het verschrikkelijk dat zij nu elke dag met een concentratiekamp geconfronteerd gaan worden. In het tv programma `de Wereld Draait Door' erkende ontwerper Smeets dat zijn ontwerp gebaseerd was op het concentratiekamp Buchenwald. Hij had ook en tafelkleed ontworpen met de plattegrond van Auschwitz. Smeets wilde daarmee de grenzen van de kunst opzoeken. Zijn collega ontwerper Tynagel begreep toen al niets van de commotie. "Je kijkt toch ook met een zak popcorn naar een oorlogsfilm", meende ze. Ook Naftaniel wijst het argument van de gemeente Zandvoort af, dat het hek voor meer interpretaties vatbaar zou zijn. `Met die rook, die schoorstenen en dat prikkeldraad ziet toch iedereen dat het gaat om een concentratiekamp en niet om een pindafabriek,' meent hij.

Overigens had Zandvoort in de Tweede Wereldoorlog een slechte reputatie waar het Joden betreft. Het had het grootste percentage NSBers van heel Nederland. Toen er aan het begin van de oorlog een SS-eenheid gelegerd werd, werd het een van de eerste plaatsen waar anti-Joodse regels werden ingesteld. In de nacht van 4 op 5 augustus 1940 werd de Zandvoortse synagoge opgeblazen: door de nazi's of Nederlandse collaborateurs vernietigd. Op die plaats staat nu een monument voor de 710 Zandvoortse Joden die niet terugkeerden uit de Duitse concentratiekampen. Slechts 21 overleefden de oorlog.

Klik hier voor het artikel van Quote.

Zie het origineel