Gemeente Terneuzen

gemeentegrond goed regelen

Gemeente wil gebruik gemeentegrond goed regelen

De gemeente Terneuzen heeft haar erfgrenzen onderzocht om uit te zoeken wie er allemaal - met of zonder toestemming - grond van de gemeente in gebruik heeft. In zo'n zevenhonderd situaties blijkt het onduidelijk hoe het gebruik tot stand is gekomen. De gemeente vraagt die adressen daarom een toelichting te geven op de situatie. Na deze inventarisatie wil de gemeente de eigendomssituatie van de grond met iedereen goed gaan regelen.

De gemeente wil het gebruik van gemeentegrond in een keer voor de gehele gemeente inventariseren. Daarom is het nodig om duidelijk te krijgen welke afspraken er mogelijk nog ontbreken in de gemeentelijke administratie. De onduidelijkheid rond het gemeentegrondgebruik kan zijn ontstaan omdat afspraken die voor het gebruik gelden sterk verschillen per situatie. Dit komt mede doordat voor de herindeling in de drie voormalige gemeenten divers beleid bestond.

In veel gevallen is de gemeentegrond zonder toestemming in gebruik. Dit gebruik kan bewust zijn maar ook onbewust zijn ontstaan niet wetende dat er illegaal grond in gebruik is. Bijvoorbeeld doordat iemand een huis heeft gekocht waarbij al voor de verkoop aangrenzende gemeentelijke grond was ingelijfd.

De aard van het gebruik van gemeentegrond, door particulieren en bedrijven, wisselt sterk per situatie. De een heeft een klein strookje `gemeentelijk groen' bij een tuin getrokken, maar een ander heeft zijn bedrijfserf vergroot met een groot stuk aangrenzende gemeentegrond. De grootte van de percelen variëren daarom van een zogenaamd `postzegeltje' van 3m² tot een groot stuk grond van 840m².

Regelen van gebruik

Als de inventarisatie klaar is, wil de gemeente over enkele maanden het grondgebruik goed gaan regelen. Hoe dit dan geregeld wordt, zal per situatie verschillend zijn. In bepaalde situaties heeft de gemeente de grond zelf nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om plaatsen waar kabels, leidingen of riolering door de grond lopen. In zo'n situatie kan de erfgrens worden hersteld en dat betekent dat de gebruiker de grond niet meer mag gebruiken. In de gevallen waar de gemeente de grond zelf niet nodig heeft, wil de gemeente de eigendomsituatie wel goed gaan regelen, bijvoorbeeld doordat de grond verkocht wordt aan de gebruiker.

Alle gebruikers waarvan de gebruiksituatie onduidelijk is, zijn nu aangeschreven door de gemeente. Bij de brief en het antwoordformulier zit ook een luchtfoto waarop de erfgrenzen zijn aangegeven. Zo kunnen gebruikers gemakkelijk zien om welk stuk grond het gaat.