Gemeente Helmond


Legionellabacteriën de Fonkel

Tijdens een routinecontrole van wijkhuis de Fonkel en gymzaal Paulus Potter zijn -in de waterleiding- legionellabacteriën aangetroffen.

De gemeente Helmond heeft direct maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo zijn de douches tijdelijk afgesloten en wordt het volledige watersysteem in beide gebouwen gedesinfecteerd.

Informeren

De gemeente vindt het -als eigenaar van deze gebouwen- van belang om de gebruikers hierover in te lichten. Wij snappen dat er eventueel vragen en ongerustheid kunnen zijn bij de gebruikers van de gebouwen. Daarom informeren wij u over wat legionella is, wat het voor bezoekers van de Fonkel en gymzaal Paulus Potter kan betekenen, wat de gemeente doet en wat bezoekers zelf kunnen doen.

Legionella

Legionella is een bacterie. Deze kan -in heel uitzonderlijke situaties- bij inademing griep of longontsteking veroorzaken. Het risico om ziek te worden is volgens de GGD ook uiterst klein. Blootstelling aan de bacterie gebeurt als er waterdamp wordt ingeademd. Het drinken van met legionella besmet water kan geen enkel kwaad. Er zijn bij de GGD geen meldingen binnengekomen van bezoekers of personeelsleden bij wie een legionella-besmetting is geconstateerd.

Advies

Er is een kleine kans dat bezoekers van Wijkhuis de Fonkel en gymzaal Paulus Potter in aanraking zijn geweest met de legionellabacterie. Als er griepklachten zijn, dan is het advies contact te zoeken met de huisarts. Bji algemene vragen kunt u bellen met de GGD (tel. 088 0031 333) of ga naar www.ggdbzo.nl. Meer informatie is tevens te vinden op http://www.ggdgezondheidsinfo.nl/dossiers.asp?regioid=26&dossierid=123) .

Veel gestelde vragen

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie, die zich in de grond en het (leiding)water bevindt. Echter meestal in zulke kleine aantallen dat de bacterie geen gevaar vormt. De legionellabacterie vormt met name een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen en vervolgens via verneveling in de lucht komt die we inademen.

Hoe raak ik besmet met legionella?

Besmetting vindt plaats via de longen. Door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht(nevel) kan infectie plaatsvinden. Bijvoorbeeld onder de douche. Slechts een klein deel van de geïnfecteerde mensen wordt ziek. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt ook geen risico.

Wat zijn de klachten van een legionellabesmetting?

De meeste mensen worden niet ziek van de legionellabacterie. Zware rokers, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer afstoten, lopen een groter risico om ziek te worden. Er zijn twee verschillende ziektebeelden:


1. de lichte vorm: Legionellagriep. Gedurende twee tot vijf dagen ondervindt men lichte griepachtige verschijnselen zoals: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Deze lichte vorm is niet gevaarlijk en er doet zich geen longontsteking voor. De klachten gaan vanzelf over zonder behandeling.


2. de zware vorm: Longontsteking. Men ondervindt een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 graden. Door directe toediening van de juiste antibiotica is de longontsteking goed te behandelen, Wel kan het, na genezing van de longontsteking, nog lang duren voor de patiënt helemaal is opgeknapt.

Wat moet u doen bij vragen of klachten?

Als u vragen hebt dan kunt u bellen met de GGD (tel. 088 0031 333). Ook vindt u meer informatie op www.ggdbzo.nl. Als u denkt dat u legionellaklachten hebt, dan is het advies om naar de huisarts te gaan.